ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανησυχούμε για τις προθέσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις παρεμβατικές ενέργειες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια αναφέρθηκαν χτες στις δηλώσεις τους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, οι οποίοι συναντήθηκαν στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι «είχαμε μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα, τα κοινά μας ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, αλλά και εμείς θελήσαμε να ενημερώσουμε την αντιπροσωπεία και τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σχέσεις Ελλάδας και FYROM και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η δική μας ανησυχία ξεκινάει από το ποιες είναι οι ειδικότερες προθέσεις και σχεδιασμοί των ΗΠΑ αυτή την περίοδο στα Βαλκάνια. Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα Ελλάδα και FYROM στενά, πρέπει να δούμε ότι το πρόβλημα εντάσσεται σε τέτοιους σχεδιασμούς, ακόμη μεγαλύτερης παρέμβασης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που ξετυλίγονται οι αντιθέσεις με ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Επομένως, μόνον από μια τέτοια ευρύτερη ματιά να δούμε τα ζητήματα. Εμείς πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, αλλά η συνεργασία των δυο χωρών, εγγυήσεις για τα σύνορα, κατάργηση κάθε μορφής αλυτρωτικής προπαγάνδας και αυτά μπορούν να επιτευχθούν σε μια περίοδο που πρέπει να σβήνουν οι εστίες και οι φλόγες και όχι να ανάβουν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επισήμανε στη συνέχεια ότι «είχαμε μια αλληλοενημέρωση πάνω στα φλέγοντα ζητήματα, στα οποία είναι μπλεγμένη η χώρα που λέγεται ΗΠΑ. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Οντως πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρές, πολύ νουνεχείς και διαλεκτικές αναλύσεις για τις προθέσεις των ΗΠΑ, για το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ενέργειες πραγματικά. Αν είναι ενέργειες για να σταλούν απλώς κάποια μηνύματα ή αν κρύβεται κάτι χειρότερο πίσω από αυτά τα μηνύματα, τα οποία στέλνονται και στο Κυπριακό, αλλά και στην αναγνώριση της FYROM, όπως την έχουν αναγνωρίσει».

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι «στηριζόμαστε στην Ελλάδα και στις πολιτικές της δυνάμεις και ενόψει της συζήτησης στην ΕΕ του θέματος της απόδοσης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Δε θέλω να ανεβάσω τον πήχη. Είναι πολύ σοβαρά, πολύπλοκα ζητήματα. Στην Κύπρο έχω χαρακτηρίσει το θέμα "θέμα που καίει", που έχει τις παρενέργειές του σε όλους τους τομείς, και θετικές και αρνητικές. Πρέπει να μετρήσουμε τα πράγματα πολύ υπεύθυνα και ως κυπριακή πολιτική ηγεσία και ως ελλαδική πολιτική ηγεσία. Ιδιαίτερα οι δυο κυβερνήσεις προτού προχωρήσουν σε τελικές ενέργειες».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προσκεκλημένος της προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη. Χτες υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιθετική αμερικανοδουλία

Το δρόμο της επιθετικής υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης ως διέξοδο στα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, μη διστάζοντας να στραφεί και κατά του ελληνικού λαού, επικρίνοντας τον αντιαμερικανισμό που επικρατεί.

«Δεν έχουμε περιθώρια για νταηλίκια», συνόψισε τη λογική της υποταγής στα αφεντικά της «νέας τάξης», καλώντας σε στοίχιση πίσω από τις ΗΠΑ και τον Μπους και μάλιστα στη βάση του δόγματος του Αμερικανού Προέδρου «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»! Η Αμερική, συμπλήρωσε, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της: Κάνει πόλεμο και αναγνωρίζει μόνο εχθρούς ή φίλους. Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησε σοβαρό εμπόδιο τον αντιαμερικανισμό «που παίρνει χυδαίες διαστάσεις» και την «εχθρότητα που επηρεάζει τους Αμερικανούς». Διαπίστωσε, μάλιστα, ότι «έχουμε πρόβλημα πλέον σχέσεων με τις ΗΠΑ», επικαλούμενος προς τούτο την πρόσφατη αναβολή της επίσκεψης του Κ. Πάουελ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άδραξε την ευκαιρία, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στη Λευκωσία, προκειμένου να εξαπολύσει μια ιταμή και άθλια προσωπική επίθεση στον Κύπριο Τ. Παπαδόπουλο, υποδεικνύοντας, έμμεσα πλην σαφώς, στον Ελληνα πρωθυπουργό να τον «συνετίσει». «Ο πρόεδρος, είπε αναφερόμενος στον Τ. Παπαδόπουλο, έχει ξεφύγει από κάθε όριο», γιατί, όπως είπε, κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και «κινδυνεύει να μας παρασύρει σε περιπέτειες»(!). Γενικότερα, για το Κυπριακό, είπε ότι ο κίνδυνος δεν είναι η «ντε γιούρε» αναγνώριση του ψευδοκράτους από ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά η «ντε φάκτο», επιμένοντας ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν εφαρμοζόταν το «σχέδιο Ανάν»!

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα» το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, επικρίνοντας τον Κ. Σημίτη, που δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών που έκανε. Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε κάθε συμφέρον να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας», ζητώντας όμως, ταυτόχρονα, να αξιοποιηθεί η διαδικασία της ένταξης για να προωθηθούν οι ελληνοτουρκικές «διαφορές».

Αναφερόμενος στο «Μακεδονικό», δικαιολόγησε περίπου τη μονομερή αναγνώριση από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μοιραία κατάληξη μιας εσφαλμένης πορείας», ενώ προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εμφανίσει δικαιωμένη την πολιτική που άσκησε ο ίδιος. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να υποδείξει «τι πρέπει να γίνει»: Πρώτον, να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να αποδεσμευτεί από τον όρο που είχε θέσει το προηγούμενο συμβούλιο (σ.σ. με τη συμμετοχή του...) ότι δε γίνεται αποδεκτή ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Πρότεινε, επίσης, να παλέψουμε μια μεικτή ονομασία, αν και παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να το πετύχουμε. Δεύτερον, να υποβαθμιστεί η σημασία του «Σκοπιανού» στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής. «Δεν κινδυνεύουμε από αυτό το κρατίδιο», διαπίστωσε, δείχνοντας το δρόμο της «δορυφοροποίησής του» μέσω της οικονομικής διείσδυσης.

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι στα Βαλκάνια «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ο αλβανικός εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός», «παραβλέποντας», όμως, τη στήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια αυτά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δικομματικό συναινετικό ψήφισμα

Καταψήφισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ

Στοιχισμένοι με τις πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν, για άλλη μια φορά, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν, σχολιάζοντας την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Καταψήφισαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣΥ) καταγγέλλοντας την υποτακτική τακτική της διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν τολμούν να κατονομάσουν τους υπεύθυνους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Βαλκανική και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Καταψήφισαν δύο ακόμη Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Στο ψήφισμα, χαρακτηρίζεται «λανθασμένη» και «άστοχη» η ενέργεια των ΗΠΑ, και επισημαίνεται ότι «η ενέργεια αυτή επικαλούμενη τη σταθεροποίηση της περιοχής οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση». Επίσης, δηλώνεται πως τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται, «στηρίζουν την εθνική θέση της ψυχραιμίας και του διαλόγου».

Στην παρέμβασή του ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Μιχάλης Σπυριδάκης κατήγγειλε ότι στο ψήφισμα δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, ούτε αναφέρονται οι ευθύνες που υπάρχουν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το χειρισμό του θέματος, όπως δεν καταγγέλλονται και οι συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ.) και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για την πολιτική που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση στη Βαλκανική.

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Δεν εγκρίθηκαν οι κοινοτικοί κανονισμοί

Στο αόριστο μέλλον παραπέμπεται, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, το ζήτημα της έγκρισης των δύο κοινοτικών κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεν επιτεύχτηκε η απαραίτητη πολιτική συμφωνία για την έγκριση και των δύο κανονισμών και συνεπώς δεν αναμένεται να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ