ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Ερχονται κι άλλα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν της έφταναν όλες οι ειλημμένες ήδη αντεργατικές αποφάσεις και κατευθύνσεις πρέπει να φέρει σε πέρας. Δεν της έφτανε η δίνη του επαπειλούμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ, έχει τώρα και τις έκτακτες πρωτοβουλίες και, μάλιστα, όχι όποιων και όποιων... Για την Ελληνική Προεδρία μιλάμε και την πρόσφατη πρωτοβουλία, που εκδήλωσαν με κοινή επιστολή τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η κοινή επιστολή των Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ ζητά από την Ελληνική Προεδρία, να θέσει θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη, με στόχο «την επίτευξη συμφωνίας επί ριζικών μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Η επιστολή θυμίζει, επίσης, το στόχο που είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, το Μάρτη του 2000, «να καταστεί η οικονομία των "15" η πλέον ανταγωνιστική στον κόσμο, έως το 2010» και τονίζουν, ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα λόγια έργα...».

Πώς μεταφράζονται όλα τα παραπάνω; Ακόμη περισσότερη αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της ασυδοσίας των πολυεθνικών, ακόμη περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωτικό φόρτωμα των βαρών της εντεινόμενης συνεχώς κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ακόμη δραστικότερες περικοπές των όποιων κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ, κλπ.

Προμήνυμα εξελίξεων;

«Δεν υπάρχει κρίση», απάντησε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όσους δημοσιογράφους τον ρωτούσαν σχετικά με τα όσα συμβαίνουν την εποχή αυτή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και δε θέλουμε, βέβαια, να τον κακοκαρδίσουμε, αλλά το χτεσινό άρθρο του Ι. Κ. Πρετεντέρη, στο «Βήμα», δεν τον... δικαιώνει. Ο τίτλος του ήταν «Παραίτηση Σημίτη» και είναι αρκετό και μόνο αυτό το στοιχείο για να καταλάβει ο καθένας ότι μάλλον αποτελεί προμήνυμα εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα. Εκτός και το προαναφερόμενο άρθρο αποτελεί μήνυμα - απειλή σε κάθε λογής επίδοξους διαδόχους και δελφίνους. Αλλά κι έτσι να είναι, πάλι δε δικαιώνεται ο κ. Πρωτόπαππας...

Η λογική του κατήφορου

«Αντί ο Γιωργάκης να αρπάξει την ευκαιρία και να εκφράσει το αντιιμπεριαλιστικό "γαμώτο" του μέσου Ελληνα, τηρεί ίσες αποστάσεις στον αγώνα ΗΠΑ - γαλλογερμανικής ...αταξίας. Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση θυμίζει συνωμοσία. Η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή. Ετσι και τα βάλει με το Λευκό Οίκο θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Ούτε Ανάν, παρά μόνο αμάν. Με λίγα λόγια, η ενδεχόμενη - και καθόλου σίγουρη - ομαλοποίηση του κυπριακού προβλήματος περνάει μέσα από μια τριπλή ενοχή. α) Συνένοχοι στην εξολόθρευση μισού εκατομμυρίου συνανθρώπων μας. β) Συνένοχοι στο πλιάτσικο των ενεργειακών αποθεμάτων της Μέσης Ανατολής. Και (γ) απόλυτα ένοχοι στην υποτέλεια της χώρας. Σαν πολλά δεν είναι; Πρώτα σε κάνουν ζόμπι και στο τέλος σου πετάνε και μερικά ψίχουλα. Οσοι σκέπτονται έτσι - και δεν τους κατηγορώ γιατί κι εγώ πολλές φορές, φοβούμενος, σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο - ξεχνούν κάτι. Πως η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος».

Του Δ. Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος» των «Νέων».

Δημοκρατία τύπου Ιράκ

«- Ποια είναι τα αισθήματα της βρετανικής κοινής γνώμης;

- Το 80% της κοινής γνώμης είναι κατά του πολέμου, το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των μελών του Εργατικού Κόμματος το ποσοστό είναι υψηλότερο.

- Στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών;

- Τα 3/4 των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος - άσχετα αν στην πλειονότητά τους ανήκουν στους νέους Εργατικούς - προσβλέπουν απελπισμένα στον ΟΗΕ. Προσδοκούν να τους βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, δίνοντας την έγκρισή του για μία επίθεση στο Ιράκ.

- Οι παλιοί Εργατικοί θα κινηθείτε εναντίον του αρχηγού σας;

- Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας με τους νέους Εργατικούς του κ. Μπλερ, έχουν στερήσει το δικαίωμα από τους βουλευτές να αμφισβητήσουν έναν ηγέτη που είναι πρωθυπουργός. Εχουμε ένα είδος δημοκρατίας τύπου Ιράκ μέσα στο Εργατικό Κόμμα. 'Η θα λες "ναι" ή θα σιωπάς...

- Ο Τόνι Μπλερ δε φοβάται μήπως χάσει τις επόμενες εκλογές;

- Οχι, διότι η βρετανική αντιπολίτευση είναι πολύ κακή.

- Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δεν είναι σοβαρός αντίπαλος;

- Οχι, είναι χειρότερος από τον προηγούμενο...».

Είναι ένα μικρό, αλλά αποκαλυπτικό, απόσπασμα από τη συνέντευξη του Βρετανού Εργατικού βουλευτή, Αλαν Σίμπσον, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία».

Περί αξιών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΣΕ ΑΥΤΗ την κυβέρνηση το μόνο που ξέρουν είναι να μιλάνε και καθόλου δεν εκτιμούν την αξία της σιωπής. Χτες μίλησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (και κατ' επέκταση ο πρωθυπουργός), ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος έβγαλε μάλιστα και ανακοίνωση.

Οταν χάνεται το τρίτο κατά σειρά επανδρωμένο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μέσα σε δύο χρόνια και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 14, οι προαναφερθείσες δηλώσεις είναι πολλές. Παρά πολλές...

ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ είναι ο χαρακτηρισμός «αντιπολεμικός συνασπισμός», που ακούσαμε για το βέτο Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Είπαμε η επιθετικότητα των ΗΠΑ είναι όντως εκτός ορίων, αλλά αυτό δεν αθωώνει κανέναν. Ούτε του προσδίδει αντιπολεμικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα έχει αποδείξει το φιλοπόλεμο χαρακτήρα του και, μάλιστα, στη γειτονιά μας.

Το αντιπολεμικό μαζικό κίνημα που εκφράζεται όπως και όσο μπορεί σε όλο τον πλανήτη, ναι, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «αντιπολεμικό». Και μόνον έτσι μπορεί να σταματήσει τόσο αυτός όσο και οι επερχόμενοι πόλεμοι.

ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ κόντρες δεν μπορούμε να πούμε, το ευχαριστηθήκαμε χτες στη Βουλή. Και μιλάμε, για πρωτοκλασάτες κόντρες. Ο Απόστολος Κακλαμάνης διαπληκτίστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αφορμή τον πόσο χρόνο θα μιλήσει ο επίτιμος κι όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής αυτή η κόντρα κρατάει ...9 χρόνια.

Κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήγε πίσω βέβαια, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως «δικηγόρο μεγάλων συμφερόντων». Μάλλον, θα 'χει δίκιο ο υπουργός Πολιτισμού, μια και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα.

Πάντως στη χτεσινή συνεδρίαση μπορέσαμε να θαυμάσουμε την... ακράδαντη πίστη στο Σύνταγμα των δυο παραβρισκομένων υπουργών, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη!

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο που θα το ξαναγράψουμε: Η κυβέρνηση διακρίνεται από μια ...επιλεκτική συνταγματική πίστη τα τελευταία χρόνια. Οταν παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα οι δυνάμεις των ΗΠΑ πέρναγαν από την Ελλάδα προς τη Γιουγκοσλαβία, σφύριζαν αδιάφορα.

Το ίδιο γίνεται και τώρα, που η χώρα μετέχει και διευκολύνει τις πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στο Ιράκ...

Και, τέλος πάντων, πίστη στο Σύνταγμα και μετατροπή της Βουλής σε χώρο υποχρεωτικής έγκρισης κανόνων της ΕΕ δε συμβιβάζονται. Ας το καταλάβουν...

Με κανένα απ' τα τσακάλια!

Ακρως αποκαλυπτική η συζήτηση στη ΝΕΤ το πρωινό της Τρίτης.

Ο Μ. Λιάπης της ΝΔ υπερασπιζόταν τον γαλλογερμανικό άξονα με τρόπο απόλυτο, σε αντίθεση με τους φιλοαμερικανούς της ΝΔ, αλλά και με την επίσημη γραμμή, που προσπαθεί να πατάει σε δύο βάρκες.

Ο Γ. Πασχαλίδης του ΠΑΣΟΚ βρήκε ότι ο Μ. Λιάπης τα λέει πολύ καλά, όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει την Προεδρία της ΕΕ, γεγονός που την υποχρεώνει να ελίσσεται αναλόγως (δηλαδή να πατάει και αυτή σε δύο βάρκες κυρίως στην αμερικανική). Γεγονός για το οποίο τον συνεχάρη και ο Τ. Μίλερ!

Από την άλλη ο Γ. Κύρτσος κατηγορούσε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επειδή πατάνε σε δύο βάρκες και δεν υψώνουν τη φωνή της Ελλάδας, που οδηγείται σε υποβάθμιση, την ίδια ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται λόγω πολέμου, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «τη σήκωσαν στα χέρια να τη βάλουν στην ΕΕ»!

Απουσίαζε εκπρόσωπος του ΣΥΝ, που θα συμπλήρωνε το κυρίαρχο παζλ, αλλά ευτυχώς τον κάλυψε ο Γ. Πασχαλίδης, που υποστήριξε, επιπλέον, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η ΕΕ να μείνει ενωμένη και να παίξει το δικό της ρόλο...

Να, λοιπόν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρείται να μείνει εγκλωβισμένη η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων: Η μέγκενη των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις! Το ψεύτικο για το λαό (τους λαούς) δίλημμα, αν θα πάρει το μέρος της Σκύλλας ή της Χάρυβδης! Αν θα είμαστε, όπως είπαν οι παραπάνω συνομιλητές, με την ατλαντική πολιτική, ή με την ευρωατλαντική, ή σκέτα με την ευρωπαϊκή! Και, πάντως, με την ιμπεριαλιστική οπωσδήποτε!..

Ομως, η συζήτηση είχε και συνέχεια. Διότι ο νους των συζητητών βρισκόταν κυρίως στα μετά τον πόλεμο! Δηλαδή, στη μοιρασιά! Και όπως είπαν, συμφωνώντας όλοι, οι κινήσεις της Ελλάδας πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε στο νέο τοπίο(!), που θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα να μπορεί να έχει καλύτερη θέση στην κατανομή!

Τα τσακάλια, λοιπόν, ακονίζουν τα δόντια τους και αλληλοτρώγονται για τη λεία. Με... κίνδυνο, λένε, να κοπεί στη μέση το ΝΑΤΟ! Με... κίνδυνο, λένε, να διαιωνιστεί η διάσπαση της Ευρώπης!

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αρνητικές για τους λαούς. Αρκεί να τις αξιοποιήσουν σε δικό τους όφελος, υψώνοντας αντιιμπεριαλιστική φωνή κατά του πολέμου και όχι φωνή υπέρ του ενός από τους δύο σφαγείς.


Γεράσιμος ΚΑΛΥΜΝΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ