ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΦΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Απεργιακό όχι στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους και στην τρομοκρατία

Με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία που έγινε την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενοι της ΣΥΝΦΑ (εταιρεία του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) απαίτησαν από την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση συναδέλφου τους, μέλους της Σωματειακής Επιτροπής στην επιχείρηση του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη ΣΥΝΦΑ παραβρέθηκαν, στο πλάι απεργών και του συνδικάτου, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και άλλα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου καθώς και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Επίσης, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Αλίμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Λιάνα Κορομπίλη.

Ο απολυμένος δούλευε για 16 χρόνια στη ΣΥΝΦΑ και η εργοδοσία τον απέλυσε χωρίς να μπορεί να επικαλεστεί ούτε έναν λόγο...! Πρόκειται, όπως καταγγέλλουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο, για εκδικητική απόλυση. Είναι προφανές, σημειώνει το Συνδικάτο, «ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί να μην υπάρχει φωνή, για να περάσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, τα 6ήμερα και τα 13ωρα. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη καταγγελία του συναδέλφου προς το ΔΣ του ομίλου για βίαιη συμπεριφορά διευθυντικού στελέχους...».

Παράλληλα, η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ήταν και μια απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να την «σπάσει». Σημειώνεται ότι έσυρε την απεργία στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, κάλεσε την αστυνομία, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ - που είναι και ...υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - έφτασε στο σημείο να βγαίνει στον δρόμο που ήταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι ζητώντας τους να μπουν για δουλειά. Ακόμα, έγιναν καταγγελίες ότι η εργοδοσία τηλεφωνούσε σε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά.

Σε ό,τι αφορά την αστυνομία, όχι μόνο έσπευσε στο κάλεσμα της εργοδοσίας αλλά όπως καταγγέλθηκε αστυνομικός ακούστηκε να λέει ότι θα βάλει τους εργαζόμενους μέσα (!) και στη συνέχεια οι αστυνομικοί είχαν «στρατοπεδεύσει» - προληπτικά, είπαν - μέσα στον χώρο της επιχείρησης...

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Δυναμική κινητοποίηση για την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας

Σε συνέχεια καλεί το Εργατικό Κέντρο αν δεν δοθεί λύση εδώ και τώρα

Σε δυναμική κινητοποίηση στο λιμάνι της Σάμης προχώρησαν το πρωί της Κυριακής το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, υγειονομικοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, απαιτώντας την πλήρη - άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, που συστηματικά αποψιλώνεται, με το πρόβλημα να είναι οξυμένο ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Μετά τη συνεχή 6ήμερη εφημέρευση γιατρού, η 6η ΥΠΕ με πρόσφατη απόφασή της προχώρησε στη μετακίνηση δύο γιατρών στα ΓΝ Αργοστολίου και Ληξουρίου, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη δομή, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού της περιοχής, αφού μένει ακάλυπτο υγειονομικά το 1/3 του νησιού, του πληθυσμού και των επισκεπτών του. Μάλιστα, οι γιατροί καλούνται να πραγματοποιήσουν έως και 18 εφημερίες τον μήνα, πράγμα εγκληματικό για την υγεία του λαού της περιοχής, αλλά και τους υγειονομικούς.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση, εργαζόμενοι, υγειονομικοί, κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε συγκέντρωσή στο λιμάνι και στη συνέχεια σε πορεία μέχρι την προβλήτα που αναχωρούν τα πλοία για Πάτρα, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της μπουκαπόρτας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Νίκος Αναθασάτος, υποψήφιος δήμαρχος Σάμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Δημήτρης Μαντζουράτος, πρόεδρος του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, αλλά και η Διονυσία Πεντογάλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σπύρος Καμπίτσης, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού στο νησί, τις ευθύνες κυβερνήσεων περιφερειακών - δημοτικών αρχών. Σημείωσε ότι «σημείο αναφοράς αποτελεί το 2014, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, που το πρόβλημα της Υγείας στον νομό άρχισε να οξύνεται εντονότερα, αλλά κανείς δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου του ΓΝ Κεφαλονιάς και των άλλων μαζικών φορέων, που ζητούσαν να παρθούν μέτρα για τη θωράκιση όλων των δομών Υγείας. Αντ' αυτού, πήραμε υποσχέσεις που ποτέ κανένας δεν υλοποίησε, με αριθμούς για στάχτη στα μάτια και έργα τύπου "πήραμε καινούρια δωρεά" επιχειρούν ακόμα και σήμερα να μας εξαπατήσουν».

Μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο καλεί να δοθεί λύση εδώ και τώρα για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, απαιτώντας να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις του ΚΥ Σάμης, όλων των δημόσιων δομών Υγείας σε Κεφαλονιά - Ιθάκη με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού, εξοπλισμό στα ΚΥ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, διασφάλισή τους για να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες τις μέρες, σταθερή ύπαρξη και παρουσία του απαραίτητου αριθμού ασθενοφόρων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε διωκόμενους συνδικαλιστές αύριο

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δικάζονται στο πλαίσιο της βιομηχανίας μηνύσεων που έχει στήσει η συνδικαλιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, και καταδίκης της προσπάθειας καταστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, καλούν σωματεία αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Διώκονται επειδή όρθωσαν ανάστημα απέναντι στην προσπάθεια της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής ομάδας στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης να πραγματοποιήσει το 2018 συνέδριο νοθείας, με αποκλεισμό εκλεγμένων αντιπροσώπων, και απαίτησαν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου ανοιχτού σε όλους τους εργαζόμενους της Πιερίας, με καταστατικές διαδικασίες.

Θυμίζουμε ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ) απέκλεισε από το συνέδριο τους 6 αντιπροσώπους του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» (ΣΙΥΝΠ, ενώ ταυτόχρονα επεδίωξε να στήσει συνέδριο με αντιπροσώπους από μια σειρά «σωματεία» - φαντάσματα, που αναδείχθηκαν μέσα από διάτρητες εκλογικές διαδικασίες.

Τα σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Κατεργασίας Ξύλου και Εμποροϋπαλλήλων, σε κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τους συναδέλφους τους ενάντια στην απαράδεκτη και συκοφαντική επίθεση που δέχονται από την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, με μήνυση για δήθεν «διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης».

Και αναφέρουν: «Το μόνο "έγκλημα" των συναδέλφων μας ήταν ότι διεκδίκησαν το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου να είναι ένα πραγματικό εργατικό συνέδριο, με όρους δημοκρατικούς, ανοιχτό προς την εργατική τάξη της πόλης. Οτι δεν δέχτηκαν μια κατάσταση σαπίλας και αποσύνθεσης, με σωματεία ψεύτικα, σφραγίδες, με αποκλεισμό αντιπροσώπων ταξικών σωματείων, με διαδικασίες που παραπέμπουν σε μαφία.

Αλλωστε, οι εικόνες με τα ΜΑΤ, την ΟΠΚΕ και άλλες δυνάμεις καταστολής να απαγορεύουν την είσοδο νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του ΕΚΚ εξοφλεί γραμμάτια προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Από το συνέδριο και μετά δεν έχει βγει μισή ανακοίνωση από όλα αυτά τα σωματεία για τα εκατοντάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της πόλης, δεν βρέθηκε ένας εργαζόμενος να υπερασπιστεί αυτά τα δήθεν σωματεία. Τέτοια Εργατικά Κέντρα και σωματεία χρειάζονται κυβέρνηση και εργοδοσία, απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, με μόνη έγνοια τη "διαβούλευση" νόμων όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη 13ωρη εργασία.

Η καταστολή ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών δεν θα επιτρέψουμε να περάσει».

Εργαζόμενος νεκρός σε οινοποιείο στη Σάμο

Την περασμένη Πέμπτη έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς ένας εργαζόμενος σε οινοποιείο στο Καρλόβασι Σάμου. Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του «στο τέλος της βάρδιας, κατά τη έναρξη καθαρισμού δεξαμενής που τη μέρα είχε μούστο». Το Εργατικό Κέντρο βρέθηκε στο οινοποιείο και συνομίλησε με εργαζόμενους και εκπρόσωπο της εταιρείας, ενώ ενημέρωσε το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας, στη Χίο, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του εργαζόμενου. «Γνωρίζοντας ότι η εποχική αυτή εργασία στα οινοποιεία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ανθυγιεινή, θεωρούμε άκρως απαραίτητο να διερευνηθούν οι ακριβείς αιτίες του δυστυχήματος και να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της έρευνας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, καταγγέλλει το γεγονός ότι «δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στον νομό μας, παρά μόνο μία υποστελεχωμένη στη Χίο για να καλύψει όλο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, άρα οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, με τις ευλογίες του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ