ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ο Θ. Πάγκαλος, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», τόνισε ότι επιδιώκεται η διακοπή της ύπαρξης του κυπριακού κράτους και η δημιουργία νέου κράτους. Σχολιάζοντας τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπει το σχέδιο, τόνισε: «Η ουσία είναι οι Εγγλέζοι να συνεχίζουν να διακυβερνούν την Κύπρο. Οι Εγγλέζοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Κύπρο και δε θέλουν να την εγκαταλείψουν. Αυτό είναι ο κακός δαίμονας του Κυπριακού, οι Εγγλέζοι. Αυτό το συμβούλιο δε θα μπορεί να πάρει ποτέ απόφαση και ο πρωθυπουργός αυτός που θα εκλέγεται ανά δεκάμηνο δε θα μπορεί να αναπτύξει καμία προσωπική πολιτική».

Απαράδεκτες ρυθμίσεις

Σύμφωνα, με τον Θ. Πάγκαλο «δε θα υπάρχει για τον πληθυσμό καμία συνέπεια που να δείχνει ότι πράγματι επήλθε λύση, άλλαξαν τα πράγματα, μπορούν να ζήσουν μαζί, πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται. Ολη αυτή την προοπτική την υπονομεύουμε οι ίδιοι, τους κρατάμε χωρισμένους εμείς οι ίδιοι, με τη λύση αυτή».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ, με τις απόψεις του, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο ουσιαστικά δεν κινείται στις αρχές των αποφάσεων του ΟΗΕ, αφού, όπως είπε: «Είναι αντίθετο με το κοινοτικό κεκτημένο, αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαράδεκτες και ο μόνος λόγος για τον οποίο εφαρμόζονται είναι για να διατηρηθούν χωρισμένες οι κοινότητες όπως επιδιώκει η τουρκοκυπριακή ηγεσία και όπως επιδιώκει ακόμη μια φορά η αγγλική επιρροή στη νήσο. Εδώ ερχόμαστε σε αντίθεση και με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και με την πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τους κρατάμε τεχνητά διαχωρισμένους, για να εξυπηρετήσουμε κάποια σκοτεινά σχέδια και επομένως αφήνουμε ανοιχτή τη δυνατότητα δημιουργίας επεισοδίων, προβλημάτων και ούτε καθεξής».

Πρέπει να υπάρξει άποψη
της Ελλάδας...

Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «τελείως εκβιαστικούς» τους χρονικούς περιορισμούς του Ανάν και πρόσθεσε ότι «τώρα επισπεύδουσα δεν είναι η Τουρκία αλλά οι Αμερικάνοι, για να δώσουν κάτι στην Τουρκία». Οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της πρότασης που έχουμε στα χέρια μας, τόνισε ο Θ. Πάγκαλος «θα γίνουν υπό καταναγκασμό και ο καταναγκασμός αφορά αποκλειστικά την ελληνική πλευρά. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν αντίστοιχο καταναγκασμό». Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για το «πώς θα διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά όταν έχει δηλώσει ευτυχισμένη».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε ότι πρέπει «να συνέλθει αμέσως η κυβερνητική επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα και να συζητηθεί το θέμα». Πρέπει να υπάρξει άποψη της Ελλάδας, είπε ο Θ. Πάγκαλος «διότι βλέπω να λένε ότι θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα. Αυτό είναι σωστό και έτσι πρέπει να γίνει αλλά θεωρώ ότι αυτό γίνεται για άλλοθι, για να μην εκφράσουμε άποψη εμείς. Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να πούμε για ποιους λόγους "ναι" και για ποιους "όχι". Αλλιώς θα έχουμε απεμπολήσει την ιστορική μας ευθύνη».

Δεν είναι βιώσιμο

Ο Γεράσιμος Αρσένης, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε το σχέδιο «μόρφωμα» και «τερατούργημα», το οποίο, όπως είπε, «δε θα είναι βιώσιμο και η μόνη δύναμη η οποία θα κερδίσει από αυτή την υπόθεση είναι η Μεγάλη Βρετανία»... Παράλληλα, χαρακτήρισε την προθεσμία απάντησης που έδωσε ο Κ. Ανάν «τελεσίγραφο το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα να δώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ»... και που «προσπαθεί ουσιαστικά να αναιρέσει το Ελσίνκι και να συνδέσει πάλι στενότατα, τη διαδικασία της ένταξης, με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Τέλος, προέβλεψε ότι «αν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου μπει σε παράρτημα η πρόταση του Κόφι Ανάν ως βάση συζήτησης, έχει τελειώσει το θέμα».

Θα υπάρξουν πιέσεις

Ο Κάρολος Παπούλιας, στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» ανέφερε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο που η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να είναι με το όπλο παρά πόδα, για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μια ευκαιρία που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον ελληνισμό». Είμαστε σε μια περίοδο, συμπλήρωσε «που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ούτε τους εκβιασμούς ούτε τις πιέσεις, που εμείς περισσότερο θα δεχτούμε από την τουρκική πλευρά».

Ο Αν. Πεπονής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΛΑΝΕΤ» τόνισε ότι «ο χαρακτηρισμός των δυο κοινοτήτων, όχι ως κοινοτήτων αλλά ως συστατικών κρατών, δε στερείται πολιτικής σημασίας» και ανέφερε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, η Κύπρος είναι υπό κηδεμονία», αφού όπως είπε: «Προβλέπεται ένα διαιτητικό όργανο στο οποίο μετέχουν τρεις ελληνοκύπριοι, τρεις τουρκοκύπριοι αλλά και τρεις ουδέτεροι»...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Περισυλλογή ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου Ανάν

Κλίμα περισυλλογής επικρατεί στην Κύπρο όπου χτες συνεδρίασε στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του για το σχέδιο του Κόφι Ανάν. Η συνεδρίαση κράτησε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την επιστροφή του Γλ. Κληρίδη από την Αθήνα, όπου θα έρθει το Σάββατο.

Να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέρη θα πρέπει να έχουν απαντήσει μέσα σε 7 ημέρες, δηλαδή πριν από την Τρίτη, κατά πόσο αποδέχονται ή όχι το σχέδιο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε στα κόμματα το σχέδιο και τα συνοδευτικά έγγραφα προκειμένου να τα συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα και να εκφράσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και εξήγησε στους αρχηγούς των κομμάτων τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Μετά τη συνεδρία, οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έκαναν δηλώσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας περιορίστηκε να πει: «Ψυχραιμία και θα τα πούμε αργότερα».

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον. «Ο χρόνος, είπε, είναι σύντομος και γι' αυτόν το λόγο ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να εργαστούν επειγόντως με τον Γενικό Γραμματέα για επίτευξη διευθέτησης πριν η ΕΕ πάρει τις αποφάσεις της για τη διεύρυνσή της το Δεκέμβρη».

Ο Γ. Βασιλείου, ειδικός διαπραγματευτής της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε δηλώσεις του χτες απέρριψε την άποψη ότι το σχέδιο είναι τελεσιγραφικό και συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ότι η υποβολή του σχεδίου πρέπει να θεωρείται επιτυχία της ελληνικής πλευράς και όχι εκβιασμός. Τόνισε δε, ότι έχει διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση πως το σχέδιο συνάδει πλήρως με τις βασικές αρχές της.

Χαμηλοί τόνοι από Τούρκους και Ντενκτάς

Ηπιο χαρακτήρισε το ύφος του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε σύντομες δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «NTV», λίγο πριν τη μετάβασή του στον «Τουρκικό Οίκο» στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ουμίτ Παμίρ.

Οπως είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, «το κείμενο είναι διατυπωμένο με ήπιο ύφος, επιδιώκεται μ' αυτό να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές και περιέχει διεξόδους ώστε να υπάρχει ικανοποίηση και στα δυο μέρη». Τόνισε, ωστόσο, «πως υπάρχουν κάποια σημεία που δε συμφωνούν με τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε πως επιβάλλεται να αξιολογηθούν καλά αυτά τα σημεία και να υπάρχει συνεχής επαφή με την Τουρκία». Τέλος, ο Ντενκτάς τόνισε «ότι σ' αυτή τη φάση δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα το οριστικό χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση».

«Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών και με αμοιβαίες υποχωρήσεις», τάχθηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις που έκανε προς το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο Ανάν για να τονίσει ότι «προς το παρόν δεν έχει δει το σχέδιο και ότι αυτό θα εκτιμηθεί από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίλυση του Κυπριακού «θα επιταχύνει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ενώ θα είναι ένα σταθερό βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, δήλωσε ότι «θέλει χρόνο για να πει αν το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ικανοποιεί τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντα».

Παράλληλα, Σ. Γκιουρέλ δήλωσε «πως υπάρχουν πλευρές πάνω στις οποίες θα μπορούσε να γίνει συζήτηση». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εκείνος ο οποίος συνεχίζει τις συνομιλίες και έχει την αρμοδιότητα λήψης απόφασης και γι' αυτό το λόγο η τελική αξιολόγηση του κειμένου του ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ