Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαμηλοί τόνοι από Τούρκους και Ντενκτάς

Ηπιο χαρακτήρισε το ύφος του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε σύντομες δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «NTV», λίγο πριν τη μετάβασή του στον «Τουρκικό Οίκο» στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ουμίτ Παμίρ.

Οπως είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, «το κείμενο είναι διατυπωμένο με ήπιο ύφος, επιδιώκεται μ' αυτό να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές και περιέχει διεξόδους ώστε να υπάρχει ικανοποίηση και στα δυο μέρη». Τόνισε, ωστόσο, «πως υπάρχουν κάποια σημεία που δε συμφωνούν με τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε πως επιβάλλεται να αξιολογηθούν καλά αυτά τα σημεία και να υπάρχει συνεχής επαφή με την Τουρκία». Τέλος, ο Ντενκτάς τόνισε «ότι σ' αυτή τη φάση δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα το οριστικό χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση».

«Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών και με αμοιβαίες υποχωρήσεις», τάχθηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις που έκανε προς το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο Ανάν για να τονίσει ότι «προς το παρόν δεν έχει δει το σχέδιο και ότι αυτό θα εκτιμηθεί από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίλυση του Κυπριακού «θα επιταχύνει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ενώ θα είναι ένα σταθερό βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, δήλωσε ότι «θέλει χρόνο για να πει αν το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ικανοποιεί τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντα».

Παράλληλα, Σ. Γκιουρέλ δήλωσε «πως υπάρχουν πλευρές πάνω στις οποίες θα μπορούσε να γίνει συζήτηση». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εκείνος ο οποίος συνεχίζει τις συνομιλίες και έχει την αρμοδιότητα λήψης απόφασης και γι' αυτό το λόγο η τελική αξιολόγηση του κειμένου του ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ