Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ο Θ. Πάγκαλος, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», τόνισε ότι επιδιώκεται η διακοπή της ύπαρξης του κυπριακού κράτους και η δημιουργία νέου κράτους. Σχολιάζοντας τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπει το σχέδιο, τόνισε: «Η ουσία είναι οι Εγγλέζοι να συνεχίζουν να διακυβερνούν την Κύπρο. Οι Εγγλέζοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Κύπρο και δε θέλουν να την εγκαταλείψουν. Αυτό είναι ο κακός δαίμονας του Κυπριακού, οι Εγγλέζοι. Αυτό το συμβούλιο δε θα μπορεί να πάρει ποτέ απόφαση και ο πρωθυπουργός αυτός που θα εκλέγεται ανά δεκάμηνο δε θα μπορεί να αναπτύξει καμία προσωπική πολιτική».

Απαράδεκτες ρυθμίσεις

Σύμφωνα, με τον Θ. Πάγκαλο «δε θα υπάρχει για τον πληθυσμό καμία συνέπεια που να δείχνει ότι πράγματι επήλθε λύση, άλλαξαν τα πράγματα, μπορούν να ζήσουν μαζί, πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται. Ολη αυτή την προοπτική την υπονομεύουμε οι ίδιοι, τους κρατάμε χωρισμένους εμείς οι ίδιοι, με τη λύση αυτή».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ, με τις απόψεις του, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο ουσιαστικά δεν κινείται στις αρχές των αποφάσεων του ΟΗΕ, αφού, όπως είπε: «Είναι αντίθετο με το κοινοτικό κεκτημένο, αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαράδεκτες και ο μόνος λόγος για τον οποίο εφαρμόζονται είναι για να διατηρηθούν χωρισμένες οι κοινότητες όπως επιδιώκει η τουρκοκυπριακή ηγεσία και όπως επιδιώκει ακόμη μια φορά η αγγλική επιρροή στη νήσο. Εδώ ερχόμαστε σε αντίθεση και με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και με την πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τους κρατάμε τεχνητά διαχωρισμένους, για να εξυπηρετήσουμε κάποια σκοτεινά σχέδια και επομένως αφήνουμε ανοιχτή τη δυνατότητα δημιουργίας επεισοδίων, προβλημάτων και ούτε καθεξής».

Πρέπει να υπάρξει άποψη
της Ελλάδας...

Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «τελείως εκβιαστικούς» τους χρονικούς περιορισμούς του Ανάν και πρόσθεσε ότι «τώρα επισπεύδουσα δεν είναι η Τουρκία αλλά οι Αμερικάνοι, για να δώσουν κάτι στην Τουρκία». Οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της πρότασης που έχουμε στα χέρια μας, τόνισε ο Θ. Πάγκαλος «θα γίνουν υπό καταναγκασμό και ο καταναγκασμός αφορά αποκλειστικά την ελληνική πλευρά. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν αντίστοιχο καταναγκασμό». Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για το «πώς θα διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά όταν έχει δηλώσει ευτυχισμένη».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε ότι πρέπει «να συνέλθει αμέσως η κυβερνητική επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα και να συζητηθεί το θέμα». Πρέπει να υπάρξει άποψη της Ελλάδας, είπε ο Θ. Πάγκαλος «διότι βλέπω να λένε ότι θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα. Αυτό είναι σωστό και έτσι πρέπει να γίνει αλλά θεωρώ ότι αυτό γίνεται για άλλοθι, για να μην εκφράσουμε άποψη εμείς. Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να πούμε για ποιους λόγους "ναι" και για ποιους "όχι". Αλλιώς θα έχουμε απεμπολήσει την ιστορική μας ευθύνη».

Δεν είναι βιώσιμο

Ο Γεράσιμος Αρσένης, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε το σχέδιο «μόρφωμα» και «τερατούργημα», το οποίο, όπως είπε, «δε θα είναι βιώσιμο και η μόνη δύναμη η οποία θα κερδίσει από αυτή την υπόθεση είναι η Μεγάλη Βρετανία»... Παράλληλα, χαρακτήρισε την προθεσμία απάντησης που έδωσε ο Κ. Ανάν «τελεσίγραφο το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα να δώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ»... και που «προσπαθεί ουσιαστικά να αναιρέσει το Ελσίνκι και να συνδέσει πάλι στενότατα, τη διαδικασία της ένταξης, με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Τέλος, προέβλεψε ότι «αν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου μπει σε παράρτημα η πρόταση του Κόφι Ανάν ως βάση συζήτησης, έχει τελειώσει το θέμα».

Θα υπάρξουν πιέσεις

Ο Κάρολος Παπούλιας, στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» ανέφερε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο που η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να είναι με το όπλο παρά πόδα, για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μια ευκαιρία που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον ελληνισμό». Είμαστε σε μια περίοδο, συμπλήρωσε «που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ούτε τους εκβιασμούς ούτε τις πιέσεις, που εμείς περισσότερο θα δεχτούμε από την τουρκική πλευρά».

Ο Αν. Πεπονής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΛΑΝΕΤ» τόνισε ότι «ο χαρακτηρισμός των δυο κοινοτήτων, όχι ως κοινοτήτων αλλά ως συστατικών κρατών, δε στερείται πολιτικής σημασίας» και ανέφερε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, η Κύπρος είναι υπό κηδεμονία», αφού όπως είπε: «Προβλέπεται ένα διαιτητικό όργανο στο οποίο μετέχουν τρεις ελληνοκύπριοι, τρεις τουρκοκύπριοι αλλά και τρεις ουδέτεροι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ