Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝαινεί και στο Κυπριακό

Καμία κριτική τοποθέτηση, παρά μόνο συστάσεις και προτροπές για «χαμηλούς τόνους, νηφαλιότητα, συνεννόηση και ομοψυχία», περιλάμβανε η δήλωση του Ν. Κωνσταντόπουλου χτες βράδυ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μια δήλωση, η οποία είχε προετοιμαστεί, έτσι ώστε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, μεταξύ των οποίων πως ο ΣΥΝ τάσσεται παρά τω πλευρώ της κυβέρνησης στο ζήτημα του Κυπριακού.

Στα πλαίσια αυτά, το σημείο της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΝ, όπου τόνιζε ότι «η σχετικά πρόσφατη εμπειρία του "μακεδονικού προβλήματος" ας μας διδάξει όλους και ας μας προφυλάξει από υπερβολές, φανατισμούς, λάθη και βιασύνη», δε θα πρέπει να εκληφθεί ως καθυστερημένη αυτοκριτική για τη στάση του ΣΥΝ προ δεκαετίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ως προσπάθεια να προκαταληφθούν και - γιατί όχι - να καταδικαστούν εκ των προτέρων τυχόν λαϊκές ή άλλες αντιδράσεις, που ενδέχεται να εκδηλωθούν για το Κυπριακό.

Κατά τα άλλα, η δήλωσή του ξεχείλιζε από ευχές για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πλην όμως ούτε μία καταδικαστική ή έστω κριτική αναφορά στα όσα έχουν δει έως τα σήμερα το φως της δημοσιότητας και τα οποία σε μεγάλο βαθμό μοιάζει να επιβεβαιώνονται. Απεναντίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αντιγράφοντας την κυβερνητική ρητορική στο ακέραιο, έκανε λόγο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις, οι οποίες επιβάλλουν χαμηλούς τόνους, ενώ επέσεισε την απειλή της Κοπεγχάγης, λέγοντας ότι «μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το ζήτημα θα έχει κριθεί και θα είναι ανάλογο και το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής»! Λίγο νωρίτερα βέβαια, είχε υπογραμμίσει το πόσο μεγάλη υπόθεση είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ...

Η μόνη κριτική του στην κυβέρνηση είχε να κάνει με «τη μυστικοπάθεια, την τάση ωραιοποίησης και επικοινωνιακής διαχείρισης των πραγμάτων», που τη διακρίνει κι αυτό παρότι αναγκάστηκε να ομολογήσει πως «όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για την ιδανική ή την καλύτερη λύση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τον παραμερισμό των κομματικών συμφερόντων και κοινή δράση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, που «προϋποθέτει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και συνεννόηση» και το οποίο προφανώς θεωρεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του προασπίζονται με το να στοιχίζονται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι εκτός απρόοπτου αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΝ και το Σάββατο η ΚΠΕ για να εξετάσουν το ζήτημα. Αλλωστε, χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρέπεμψε για δηλώσεις επί του σχεδίου στο προσεχές διάστημα, προκειμένου πρώτα αυτό να μελετηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ...αμνησία του ΣΥΝ(2004-02-18 00:00:00.0)
Πανάκεια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ(2002-12-24 00:00:00.0)
Ολα στο τραπέζι της Κοπεγχάγης(2002-12-11 00:00:00.0)
Απλόχερη στήριξη και... "λίφτινγκ" στον "Καποδίστρια"(1997-11-06 00:00:00.0)
Στον Σημίτη... μέσω Γαλλίας(1997-06-10 00:00:00.0)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ(1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ