Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Διπλά ζημιώνεται η Κύπρος

«Οταν ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είχαμε προειδοποιήσει ότι η Κύπρος θα υποστεί δύο κακά: Πρώτον, τις επιπτώσεις από την ένταξη στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα της ΕΕ και την εμπειρία της χώρας μας από την ένταξη. Και, δεύτερον, ότι η διαδικασία της ένταξης θα ήταν αφορμή για να υποστεί πιέσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να δεχτεί λύσεις έξω από το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δηλαδή τη διζωνική Ομοσπονδία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με δηλώσεις του από τα Γιάννενα, για να προσθέσει: «Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες, αλλά δεν έχουν χαθεί όλα. Περιμένουμε να υπάρξουν από τον κυπριακό λαό και από πολιτικές δυνάμεις αντιστάσεις».

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, αφού ανέφερε πως ο Κ. Ανάν έχει την έγκριση των Βρυξελλών, τόνισε σχετικά: «Είναι γεγονός ότι η ΕΕ ποτέ δεν έχει μιλήσει για κατοχή, για εισβολή. Στα έγγραφά της, αναφέρεται στα Κατεχόμενα σαν βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ποτέ δεν παραδέχτηκε τον υπαίτιο του κυπριακού προβλήματος. Βάζει ως προτεραιότητα η Κύπρος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. Και πίσω από το κάλυμμα αυτής της μίας φωνής μπορεί να υπάρχει ένα υπόβαθρο με δύο κράτη, όπως προτείνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Το απαράδεκτο είναι ότι απαιτείται απάντηση στο σχέδιο αυτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ