Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ! «Ως ιστορική ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση ως βάση διαπραγμάτευσης αντιμετωπίζεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Με τα διαγγέλματά τους, πρώτα ο κ. Κληρίδης και ακολούθως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετέδωσαν ότι το σχέδιο αποτελεί ευκαιρία ενός έντιμου συμβιβασμού και ζήτησαν από τον Ελληνισμό να αντιμετωπίσει το σχέδιο συνολικά, με ενότητα και ομοψυχία (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ! «Στο πρώτο επίσημο σχέδιο λύσης που δίνεται ύστερα από πολλά χρόνια, αναγνωρίζεται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο ενιαίος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ενιαία κυριαρχία, ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό και ενιαία ιθαγένεια. Μπαίνει έτσι τέλος στα τουρκικά σχέδια για τη διαιώνιση και την "ντε φάκτο" αναγνώριση της διχοτόμησης» (Από το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: «Το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι: Θα μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχήμα ή η Κύπρος θα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση; Προφανώς αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, αν το επιτρέψει τελικά η Αγκυρα» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία μοιράζονται ουσιαστικά στα δύο, τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί, το εδαφικό και το ζήτημα των εποίκων "επιλύονται" με βάση τη θεωρία του ελάχιστου κόστους για τα τουρκικά συμφέροντα, ενώ στο κρίσιμο θέμα της ιθαγένειας αφήνονται παράθυρα για διπλή ιθαγένεια (πρωτογενή από το κεντρικό κράτος και δευτερογενή από τα κρατίδια)...» (Γιώργος Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ