Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπρώχνει» τη Λευκωσία σε απαράδεκτο συμβιβασμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχοντας ήδη εκφράσει τη θέση ότι το κείμενο Ανάν για το Κυπριακό αποτελεί μια καλή διαπραγματευτική βάση, την οποία αποδέχεται η Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του παρέδωσε το έγγραφο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να τηρήσει το έθιμο που επιβάλλει να κάνει κάποιο σχόλιο. Χτες ο Πρόεδρος δεν είπε ούτε μια κουβέντα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες επιδίωκαν να υπάρχει μια πρόταση από τον ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η πρόταση. Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος με διαπραγματεύσεις».

Ο Κ. Σημίτης τόνισε επίσης, ότι το κείμενο Ανάν είναι αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης που θα κάνει η κυπριακή ηγεσία, στην οποία συμπαραστέκονται η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τοποθετηθούν επί του κειμένου. «Για να γίνει διαπραγμάτευση, είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό, χρειάζονται θέσεις και συγκεκριμένες απόψεις. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια άποψη που να μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε συναρτάται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Οπως είπε λίγο μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σε διαδοχικές συναντήσεις, για τα πρώτα συμπεράσματα γύρω από το σχέδιο, αφού αυτό θα έχει μελετηθεί και από τα πολιτικά κόμματα για την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων». Πριν από αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, το Σάββατο. Στο πλαίσιο των πολιτικών διεργασιών θα πρέπει να τοποθετηθούν η σημερινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Αάμυνας της Βουλής από τον Γ. Παπανδρέου την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικά με το αίτημα που έχει διατυπωθεί για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες, ότι «αυτή τη στιγμή το αποκλείω».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι για την Αθήνα «θα ήταν ευκταίο οι δύο πλευρές, οι δύο κοινότητες, στη συζήτηση που θα κάνουν, να μπορούν να φτάσουν και σε κάποια κατ' αρχήν συμφωνία, σε κάποια συμφωνία πλαίσιο, ας την ονομάσουμε έτσι, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ