Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εκβιάζουν τον κυπριακό λαό με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρέλαβε αντίγραφο του «σχεδίου Ανάν», χθες το βράδυ από τον υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Πρέπει να σας πω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε καθορίσει συνέντευξη Τύπου. Θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες ώρες που έχουμε μπροστά μας για να διαβάσουμε το αναλυτικό κείμενο, για να έχουμε μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη γνώμη για όλες τις πλευρές και πτυχές του προβλήματος. Εχουμε όμως την εξής εντύπωση. Οτι υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που λειτουργεί εκβιαστικά σε ένα πελώριο θέμα, όπως είναι το Κυπριακό, που περίπου 30 χρόνια είναι άλυτο. Και από αυτή την άποψη αναλογιζόμαστε πόσο σύνθετη είναι η θέση εκείνων που πάνω απ' όλα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για το ζήτημα, και οπωσδήποτε είναι οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, η κυπριακή προεδρία. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν τελικά. Αναλογιζόμαστε όμως ότι σ' ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα "ή συμφωνείτε ή το χάος", καταλαβαίνουμε, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Και θα διακινδυνεύσω και μια σκέψη. Η ατμόσφαιρα η περιρρέουσα, όσον αφορά τον σχεδιασμό από την πλευρά του Κόφι Ανάν και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και των Βρετανών που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σ' αυτό το σχεδιασμό, είναι κατά κάποιο τρόπο: "να τελειώνουμε τη συζήτηση, τα πάντα πρέπει να θεωρούνται προαποφασισμένα". Αυτό είναι που μας κάνει εξαιρετικά ανήσυχους, σε συνδυασμό βεβαίως με όλη την πληροφόρηση που έχουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου.

Περισσότερα θα πούμε αύριο. Και ξαναλέω, ότι εμείς θα διατυπώσουμε τη γνώμη μας, θα εκδηλώσουμε με πράξεις τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, θα προβάλουμε την αναγκαιότητα να δοθεί μια λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ. Καταλαβαίνουμε όμως ότι θα πρέπει επίσης να αντιδράσουμε σ' όποιους εκβιασμούς σήμερα ακούγονται και οι οποίοι αναμφισβήτητα φέρνουν μπροστά σε πολύ δύσκολη και περίπλοκη θέση τους αρμόδιους να αποφασίσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιο χρονοδιάγραμμα θα ήταν επαρκές για να μην είναι ασφυκτικό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν είναι κατ' αρχήν μόνο θέμα δικό μας να καθορίσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Οταν έχεις ένα σχέδιο για το Κυπριακό, κι όταν, κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο δεν είναι μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ, όταν έχεις να παρέμβεις όχι μόνο σε επιμέρους πλευρές αλλά και πάνω στον ίδιο τον άξονα του σχεδίου, αναμφισβήτητα χρειάζεται χρόνος. Πόσος είναι αυτός ο χρόνος δε θα μπορούσα να προσδιορίσω, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με την κυπριακή πλευρά, και την τουρκοκυπριακή πλευρά και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τουλάχιστον εγώ δε θα διακινδυνεύσω να πω συγκεκριμένο χρόνο. Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά θέλουμε να λυθεί δίκαια και σωστά. Με μια λύση βιώσιμη. Επομένως δεν μπορεί το χρονοδιάγραμμα της Κοπεγχάγης π.χ. και ο εκβιασμός της ένταξης, να είναι πάνω από την ουσία της επίλυσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η λογική μας, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε το χρονοδιάγραμμα. Φαντάζομαι ότι αυτοί που άμεσα χειρίζονται το ζήτημα, εφόσον θελήσουν, θα μπορούν να το προσδιορίσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυσκολίες» με την κυπριακή ΑΟΖ βλέπει τώρα η Ρωσία(2013-04-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις απειλές για αντίποινα(2011-09-20 00:00:00.0)
Υπαρκτός ο κίνδυνος διχοτόμησης της Κύπρου(2005-10-07 00:00:00.0)
Κρίσιμα ερωτήματα(2004-04-20 00:00:00.0)
Λουκέρνη όπως ...Ζυρίχη;(2004-03-30 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστεί το Κυπριακό από τις επιδιώξεις των ΗΠΑ(2004-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ