Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Περισυλλογή ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου Ανάν

Κλίμα περισυλλογής επικρατεί στην Κύπρο όπου χτες συνεδρίασε στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του για το σχέδιο του Κόφι Ανάν. Η συνεδρίαση κράτησε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την επιστροφή του Γλ. Κληρίδη από την Αθήνα, όπου θα έρθει το Σάββατο.

Να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέρη θα πρέπει να έχουν απαντήσει μέσα σε 7 ημέρες, δηλαδή πριν από την Τρίτη, κατά πόσο αποδέχονται ή όχι το σχέδιο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε στα κόμματα το σχέδιο και τα συνοδευτικά έγγραφα προκειμένου να τα συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα και να εκφράσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και εξήγησε στους αρχηγούς των κομμάτων τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Μετά τη συνεδρία, οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έκαναν δηλώσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας περιορίστηκε να πει: «Ψυχραιμία και θα τα πούμε αργότερα».

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον. «Ο χρόνος, είπε, είναι σύντομος και γι' αυτόν το λόγο ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να εργαστούν επειγόντως με τον Γενικό Γραμματέα για επίτευξη διευθέτησης πριν η ΕΕ πάρει τις αποφάσεις της για τη διεύρυνσή της το Δεκέμβρη».

Ο Γ. Βασιλείου, ειδικός διαπραγματευτής της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε δηλώσεις του χτες απέρριψε την άποψη ότι το σχέδιο είναι τελεσιγραφικό και συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ότι η υποβολή του σχεδίου πρέπει να θεωρείται επιτυχία της ελληνικής πλευράς και όχι εκβιασμός. Τόνισε δε, ότι έχει διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση πως το σχέδιο συνάδει πλήρως με τις βασικές αρχές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ