ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Υπέρ της λύσης» τάσσεται ο Ταλάτ

«Μια "κυβέρνηση", που θα είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ότι επιθυμεί στην ηγεσία του «κράτους» των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επειδή - όπως είπε - τάσσεται και ο ίδιος υπέρ της λύσης.

Σε συνέντευξή του, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ταλάτ κάλεσε τα τουρκοκυπριακά κόμματα «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», να τοποθετηθούν σαφώς αν υποστηρίζουν, ή όχι, διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αν αποδέχονται το πλαίσιο, που συζητείται, για «συνεταιρικό διζωνικό, δικοινοτικό κράτος που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Για δε την περίπτωση που δε συμφωνούν με τις θέσεις αυτές, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να ανακοινώσουν ότι υποστηρίζουν την αρχή πως «η μη λύση είναι λύση» ή ότι «το Κυπριακό θα λυθεί στη βάση των δύο κρατών». Η εθνικιστική εφημερίδα «Βολκάν», σχολιάζοντας τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τον κατηγόρησε ότι διχάζει το λαό σε αυτούς που επιθυμούν τη λύση και σε κείνους που δεν την επιθυμούν.

Συνάντηση Αντρου Κυπριανού με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να δει μια πιο ξεκάθαρη θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή μετά τις εκλογές στην Τουρκία να υπάρξει μία καλύτερη προσέγγιση της χώρας στο πρόβλημα. Ο κ. Μίλιετ απαντούσε σε ερώτηση, ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, πως η Βρετανία μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό.

Είπε ότι σε επίπεδο υπουργών γίνονται πολλές επαφές στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κ. Μίλιετ δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και υπενθύμισε τη συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Χριστόφια για παροχή βοήθειας από τη Βρετανία για την εξεύρεση λύσης. Είπε ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τον Βρετανό διπλωμάτη συμφώνησαν ότι υπάρχουν τώρα καλύτερα δεδομένα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Τόνισε ότι «η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές που συμφωνήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τη διεθνή κοινότητα» και ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ετοιμάζονται οι επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συμμετείχαν χτες σε συνέδριο, στην κατεχόμενη Κηρύνεια, στο οποίο εξετάστηκαν οι οικονομικές προοπτικές που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, Μιχάλης Πήλικος, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση, σε ανώτατο επίπεδο, επί κυπριακού εδάφους και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενοποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους Τούρκους, τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για αξιοποίηση της κυπριακής ναυτιλίας και της υπάρχουσας υποδομής για σκοπούς διαμετακομιστικού εμπορίου.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι αντιπαραθέσεις καλά κρατούν...

Δε λέει να κοπάσει η εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΝ, παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης που αποδίδονται στον Αλ. Τσίπρα αλλά και στον Αλ. Αλαβάνο. Χτες, ο Χρ. Λάσκος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, προσκείμενος στην τάση «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο», έστειλε στα ΜΜΕ μια σκληρή σε βάρος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» δήλωση, με την οποία της προσάπτει τα «"ρεπορτάζ" - διαρροές», την καταγγέλλει ότι «θεωρεί πως η προχθεσινή απίθανη ανακοίνωσή της είναι "μια χαρά"» και εμμέσως ότι το πρόβλημά της αφορά στο «ποιος θα κάτσει σε ποια καρέκλα και για πόσο».

Ακόμα, καταγγέλλει την «Ανανεωτική Πτέρυγα» για την υποστήριξή της στην ΑΡΜΕ, δηλαδή «εκείνους που συντάσσονται με το συντηρητικό τόξο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στα πανεπιστήμια, προκειμένου ο κ. Σπηλιωτόπουλος και η κ. Διαμαντοπούλου να αποκτήσουν πρόθυμους συνεργάτες στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης». Ενώ κάνει λόγο για εκβιασμούς μέσω των ΜΜΕ για αναστολή του καταστατικού.

Με τη σειρά του ο Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» επιτέθηκε στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» δηλώνοντας πως «είναι διαφορετικό πράγμα η διαφορά στην άποψη, ακόμα και η δημόσια αντιπαράθεση, και διαφορετικό είναι η πολεμική. Οταν ασκείται πολεμική σε μια απόφαση ή σε μία πρακτική της πλειοψηφίας, έτσι όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν - θυμίζω την εξέγερση του Δεκέμβρη ή την ψήφιση στη Βουλή της Συνθήκης της Λισαβόνας, ή τις αλλαγές στα media της επιρροής μας, ή κυρίως την ψήφιση του προγράμματος του κόμματος - είναι σαφές ότι παράγονται αρνητικά δεδομένα για τη δημόσια εικόνα του κόμματος».

Συνέδεσε μάλιστα τη στάση της μειοψηφίας του κόμματος με γενικότερους σχεδιασμούς που αφορούν συνολικά στο πολιτικό σύστημα λέγοντας: «Δεν αιφνιδιάζομαι καθόλου που έχουμε μπει σε μια φάση γενικότερα πολιτικών ανακατατάξεων σε όλο το πολιτικό φάσμα (...) Εχουμε μπει σε μια κυοφορία εξελίξεων, παντού, σε όλους τους χώρους. Δεν αποκλείω μέχρι να πάμε στις βουλευτικές εκλογές να υπάρχουν και άλλα κόμματα σε όλους τους χώρους, της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς».

Υπέρ του Φ. Κουβέλη τάχτηκε ο Λ. Κύρκος σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΝΕΤ, ασκώντας κριτική και σε προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΝ για την οικονομική κρίση, λέγοντας: «Η πρόταση να δημιουργηθεί με μια προσωρινή έστω εθνικοποίηση ένας ισχυρός πυλώνας τραπεζών, με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα. Ποιος θα την ελέγχει; Αν την ελέγχει η κυβέρνηση, είμαστε σε μία από τα ίδια. Αν αφεθεί να ελεγχθεί από τους ίδιους τους τραπεζίτες, ακόμα χειρότερα».

Οσο για τα εσωκομματικά του ΣΥΝ ανέφερε πως «η ένταση προήλθε από την προσπάθεια κάποιων ουσιαστικά να καταληφθεί ο χώρος του ΣΥΝ και να του επιβληθούν ορισμένες λύσεις», συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «κορυφαίο λάθος», το οποίο «φοβάμαι ότι επιδιώκεται να έχει και συνέχεια και στον καταρτισμό των εθνικών ψηφοδελτίων, είναι ότι ένας ευρωβουλευτής - κατά γενική ομολογία επιτυχημένος - ο Παπαδημούλης υποβαθμίστηκε». Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες του Φ. Κουβέλη τόνισε, «συμφωνώ απολύτως με την παρατήρηση του Κουβέλη». Ο Λ. Κύρκος επισήμανε και «βαθμιαία κατολίσθηση και αλλοίωση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του ΣΥΝ», και συμπλήρωσε, προειδοποιώντας για ανησυχητικές εξελίξεις, «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να του επιβάλουν μια ορισμένη πολιτική γραμμή, η οποία περισσότερο αριστερίστικη είναι, παρά αριστερή, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

H Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 6 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Γεωργίου με θέμα «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι σχεδιασμοί του. Οι επιπτώσεις στη χώρα μας από τη συμμετοχή της». Ομιλητές θα είναι απόστρατοι αξιωματικοί - μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Για τα παιδιά του Εμφυλίου

Εκδήλωση με θέμα «1946-1949. Ο Εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του Εμφυλίου», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από «παιδιά του Εμφυλίου» που έζησαν και σπούδασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα κατατεθούν στεφάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ