ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
  • Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια
  • Τονίστηκε η ανάγκη της λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπογράμμισαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά από συνάντηση που είχαν.

Η συνάντηση, στα πλαίσια επίσκεψης του Δ. Χριστόφια στη χώρα μας, έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή και σε αυτήν συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής και από τη μεριά του ΚΚΕ ο Ο. Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Στις δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε:

«Με πολλή χαρά συναντηθήκαμε με τη συντρόφισσα Αλέκα για να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και γενικότερα την κατάσταση στην Κύπρο, την Ελλάδα και την περιοχή.

Οι ανησυχίες μας είναι κοινές για την πορεία του κυπριακού προβλήματος, είναι δύσκολη η κατάσταση, η αδιαλλαξία του Ντενκτάς συνεχίζει να είναι στο αποκορύφωμα. Οι τοποθετήσεις του είναι τοποθετήσεις που κονταροχτυπιούνται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής, χωρίς τις οποίες δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει.

Θα ασκήσουμε την επιρροή μας και την πίεσή μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και ευρύτερα ο διεθνής παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, να υπερασπιστούν βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών ως βάση πάνω στην οποία γίνεται η συζήτηση για το κυπριακό πρόβλημα».

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Αναμφισβήτητα ήταν σημαντική η ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, τον σύντροφο Δ. Χριστόφια.

Εμείς κατ' αρχήν παραμένουμε και επιμένουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που εμπεδώνεται η λύση του στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Επομένως το ζήτημα δεν μπορεί να μένει μόνο στην αδιαλλαξία του Ντενκτάς και στη στάση της Τουρκίας. Βεβαίως παίρνουμε υπόψη μας αυτήν την κατάσταση και εμείς αυτό ακριβώς υπογραμμίζουμε: Την ανάγκη όλες οι χώρες του κόσμου, και ιδιαίτερα αυτές που σήμερα είναι ηγετικές και παίζουν κυρίαρχο ρόλο παγκόσμια, να δώσουν λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι αν ήθελαν, λύση μπορούσε να είχε επιτευχθεί προ πολλού. Οχι σαν μία παραχώρηση προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όχι σαν παραχώρηση προς τον κυπριακό λαό, αλλά σαν μία ανάγκη οι αποφάσεις του ΟΗΕ, διαμορφωμένες μακροχρόνια και με ρεαλισμό, να γίνουν πραγματικότητα.

Εάν και σε αυτό το ζήτημα οι αποφάσεις του ΟΗΕ γίνουν ένα χαρτί χωρίς αξία, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για όλο τον κόσμο, γιατί πια δε θα υπάρχει καμία σταθερή, και σε συγκεκριμένα ζητήματα, αξία πάνω στην οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, έτσι όπως διαμορφώνονται. Αντίθετα θα υπάρχει η σταθερή της αδικίας, της ανισότητας, του πολέμου και των επεμβάσεων.

Νομίζουμε ότι το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό είναι δύο προβλήματα πάρα πολλών χρόνων, στα οποία, τουλάχιστον αυτά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα άλλα, πρέπει να βρεθεί λύση, διαφορετικά θα έχουμε παροξυσμούς στην περιοχή και ακόμα πιο πέρα».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
Παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί

Δραστικότερα παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αμερικανικός παράγοντας συστήνει υπομονή και ψυχραιμία προς τη Λευκωσία, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η τουρκική πλευρά ενδέχεται να προβεί σε κινήσεις λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη.

Η λογική που αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται στο ενδεχόμενο ενός πάρε-δώσε στη βάση κάποιων παραχωρήσεων της ΕΕ στην Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, εντείνει τις προσπάθειές της στο παρασκήνιο με επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστ θα περιοδεύσει σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει εμπλοκή διαφόρων πλευρών στις διεργασίες.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ως γνωστό θα μεταβεί σε Αθήνα (26 Φεβρουαρίου) και Αγκυρα (28 Φεβρουαρίου) προγραμματίζει επίσης επισκέψεις σε Βρυξέλλες στις 3 Μάρτη, αλλά και στο Βερολίνο δυο μέρες αργότερα. Θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στις 7 Μάρτη, για να αρχίσει αμέσως αξιολόγηση της περιοδείας του.

Στο μεταξύ, προχτές, κατά τη νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς οι δυο πλευρές αντάλλαξαν έγγραφα για το εδαφικό και τις περιουσίες. Τα έγγραφα, τα οποία είναι πολυσέλιδα, καταγράφουν τις εκατέρωθεν θέσεις των εμπλεκομένων στο κεφάλαιο αυτό, ενώ σήμερα θα αρχίσει η συζήτηση των απόψεων. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ήταν και πάλι αδιάλλακτος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως δε θα καταθέσει χάρτη εκτός εάν του το ζητήσουν. Υπάρχουν, είπε συνεχίζοντας, πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί νέος συνεταιρισμός με βάση την κυριαρχία «των δύο λαών». Το σημαντικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι να αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι δεν είναι η κυβέρνηση του «τουρκοκυπριακού λαού».

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση ο Ντενκτάς συνέστησε στους Τουρκοκύπριους να έχουν υπομονή και προειδοποίησε να μην αναμένουν αύριο κιόλας ειρήνη στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και έχει τα επίμαχά του σημεία και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε μια νύχτα».

«Συγκλίσεις» περιμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αλλαγή της πολιτικής τοποθέτησης και εκδήλωση πολιτικής βούλησης για να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός, αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Ραούφ Ντενκτάς στη δεύτερη φάση των απευθείας συνομιλιών το Μάρτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν αρκεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να συζητεί όλα τα θέματα, θα πρέπει να υπάρξουν και συγκλίσεις.

Βάση για μια τέτοια σύγκλιση, πρόσθεσε, είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, και η προϊστορία κάνει τους πάντες να είναι συγκρατημένοι, θα πρέπει να δοθεί κάθε ώθηση στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να αποδείξει όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και εμπράκτως, πως δεν είναι αυτή που θα ευθύνεται για την αποτυχία.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τεχνικό το θέμα της αλλαγής της διαδικασίας στη δεύτερη φάση του Μάρτη, προκειμένου να γίνεται καλύτερη και σε βάθος προετοιμασία πριν από κάθε απευθείας συνάντηση.

ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ
Πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού από τα προβλήματα του Αιγαίου

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέστησε δυνατό σταδιακά το διάλογο, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στο θετικό κλίμα, η έννοια του διαλόγου άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτή, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν τον δέχονται», είπε ο Μπ. Ετσεβίτ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πως τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες θα λυθούν με το διάλογο και όχι με δικαστικές αποφάσεις.

Στις επαφές ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την προσωπική σχέση και οι συζητήσεις πρέπει να συνεχίσουν διακριτικά και αν καταλήξουν κάπου να ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη, είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου, ακόμα και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δυσχεραίνει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο Κυπριακό και το Αιγαίο, ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι νομίζει πως δεν υπάρχουν άμεσες αλληλεπιδράσεις. Ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν πάντα κατά του διαλόγου, αλλά μέσα στο θετικό κλίμα των δύο τελευταίων ετών, άρχισε να γίνεται αποδεκτή η έννοια του διαλόγου.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι πιο δύσκολη από την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει κάποια χαρακτηριστικά που πηγάζουν από την ιστορία και την κοινωνική δομή στο νησί.

Ο Μπ. Ετσεβίτ επανέλαβε τις απόψεις του περί δύο διαφορετικών κρατών και εθνών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αν δε ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα αυτή στο νησί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Μπ. Ετζεβίτ είπε ότι μπορούν «να συμβάλουν στη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις δύο κοινωνίες».

Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αν η Κύπρος ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, δε θα γίνουν τα ίδια που γίνονταν πριν το 1974, είπε τέλος ο Μπ. Ετσεβίτ.

Στο ΥΠΕΞ οι πρεσβευτές ΗΠΑ - Ρωσίας

Για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για το Κυπριακό μίλησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, χτες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Τ. Μίλερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό, που να κινείται παράλληλα με τις τρέχουσες προσπάθειες του ΟΗΕ και σημείωσε την αδυναμία του να εκτιμήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς. Πάντως, σε άλλη ερώτηση, ο Τ. Μίλερ τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ. Ο Μ. Μποτσάρνικοφ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό, ενώ παρέδωσε επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ι. Ιβανόφ με τις εκτιμήσεις της ρωσικής κυβέρνησης για τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα για τις διεργασίες που αφορούν στη διαμόρφωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ