ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζονται σήμερα οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ»

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ» κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

Οι τραγικές μνήμες ζωντανεύουν ξανά σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα, οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΡΑΝ», θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για τον άδικο χαμό οκτώ εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΦΑΡΑΝ» θα υποστηρίξει πως το αδίκημα είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα, ζητώντας την παραγραφή του, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει την αναβολή της δίκης. Ωστόσο, η αλλαγή του χαρακτήρα του αδικήματος κρίνεται, από νομικούς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, ως εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένου ότι έχουν απορριφθεί όλες οι ενστάσεις της υπεράσπισης κατά του αρχικού βουλεύματος.

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, όταν και μέρος του εργοστασίου της «ΦΑΡΑΝ» κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», παρασέρνοντας στο θάνατο οκτώ εργάτες και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα, εκ των οποίων οι δύο ακρωτηριάστηκαν. Η διοίκηση του εργοστασίου, όμως, αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, δε στήριξε, ως όφειλε, τις οικογένειες των θυμάτων, και οι αποζημιώσεις που έδωσε ήταν τόσες όσες προέβλεπε το ασφαλιστικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με όλους τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» και άγγιζε το ποσό των 10 εκατ. δραχμών. Ποσό ευτελές για να συντηρηθεί μια οικογένεια, με μόνο ένα εργαζόμενο μέλος...

Με την ανοχή της κυβέρνησης

Ομως, η διοίκηση, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Προχώρησε και στην απόλυση επιπλέον 80 συναδέλφων τους, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης! Και πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα από το αίμα των νεκρών, έξι μήνες μετά το σεισμό, η διοίκηση προχώρησε σε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια με καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ευχαριστώντας τις ασφαλιστικές εταιρίες, επειδή μετά το σεισμό στάθηκαν δίπλα στην εταιρία καταβάλλοντάς της το ποσό των... 1,2 δισ. δρχ.!

Ολα αυτά γίνανε με την ανοχή της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε στις 2 Οκτώβρη 1999 ότι κανείς από τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» δε θα χάσει τη δουλιά του! Είναι προφανές πως ο σεισμός περισσότερα κέρδη παρά ζημιές απέφερε στη φαρμακοβιομηχανία.

Ομως, η διοίκηση, δεν έχει μόνο την ηθική ευθύνη, για το θάνατο και την απόλυση των εργαζομένων, αλλά και την ουσιαστική.

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε έκθεση πολιτικού μηχανικού που ανέφερε, από το 1986, πως υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο εργοστάσιο από το σεισμό του 1981, οι οποίες αν δεν επιδιορθωθούν, τότε το εργοστάσιο δε θα αντέξει σε νέο σεισμό. Η διοίκηση αδιαφόρησε πλήρως για τους εργαζόμενους. Οχι όμως και για τα στελέχη της, τα οποία στέγασε σε ένα διώροφο κτίριο, που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, δίπλα από το εργοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό για να κληθούν οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ» να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν για τα «χάρτινα κτίρια». Ετσι, μόλις στις 4 Δεκέμβρη 2000 κλήθηκαν τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο πολιτικός μηχανικός.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δήλωνε με στόμφο πως θα τηρηθούν διαδικασίες «εξπρές» για τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Μάλιστα, είχε συστήσει μια επιτροπή 13 επιστημόνων με αντικείμενο «τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης των κτιρίων». Οκτώμισι μήνες μετά το σεισμό είχαν βρεθεί οι φάκελοι των 16 από τα 26 συνολικά κτίρια που κατέρρευσαν!

Μετά από αυτό το «Γολγοθά», και τέσσερα χρόνια μετά, η υπόθεση της «ΦΑΡΑΝ» φθάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου οι νεκροί εργάτες, ζητούν δικαίωση. Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε τα λόγια του Χ. Τούμπα, νομικού εκπροσώπου των συγγενών των θυμάτων, ο οποίος με δήλωσή του στο «Ρ» επισήμανε: «Ελπίζουμε να ξεκινήσει σήμερα η δίκη, διότι τα τέσσερα χρόνια είναι υπερβολικός χρόνος για τις οικογένειες των θυμάτων να περιμένουν την εκδίκαση των υπευθύνων».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κίνδυνος θάνατος από χημικές βιομηχανίες

Η διαρροή νιτρικού οξέος που σημειώθηκε την Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 12.25 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις της «Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΒΕΕ» στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε επικίνδυνο τοξικό νέφος. Νέφος που με τον άνεμο μεταφέρθηκε στην παρακείμενη εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου και προσέβαλε 6 άτομα (ανάμεσά τους 2 παιδιά) διερχόμενων οχημάτων, που διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο με έντονα προβλήματα αναπνοής.

Θα μπορούσαν, όμως, οι εξελίξεις να ήταν ακόμα τραγικότερες, αφού η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο τριών χημικών βιομηχανιών (Νεοχημική, Κλάριεντ, Ιντερκέμ) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή των Δήμων Χαλκίδας και Αυλίδας και όχι μόνο. Στα προειδοποιητικά πορίσματα που έχουν συνταχθεί κατά καιρούς από τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες - χωρίς αντίκρισμα - ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το ΚΕΠΕ στη «Νεοχημική» αμέσως μετά το ατύχημα.

Ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνεται: «Υπήρξε διαρροή νιτρικού οξέος και πτώση δοχείου 30-34 κιλών που έσπασε και από την αντίδραση που δημιουργήθηκε διέφυγαν ατμοί στην ατμόσφαιρα και στον περιβάλλοντα χώρο... Υπήρχαν εξωτερικά αποθηκευμένα δοχεία νιτρικού οξέως και άλλων χημικών ουσιών».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του πορίσματος αυτού, που ανακοινώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΥΠΕΧΩΔΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, προκύπτει ότι το νιτρικό οξύ που διέρρευσε από το εργοστάσιο και προκάλεσε τοξικό νέφος, ήταν αποθηκευμένο σε αυθαίρετη και παράνομη δεξαμενή, χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς καμία έγκριση για αποθήκευση νιτρικού οξέος από τις υπηρεσίες της νομαρχίας.

Βέβαια, το «λύσιμο της γλώσσας» από πλευράς νομαρχιακών παραγόντων ήρθε «κατόπιν εορτής», για να «διασκεδαστούν οι εντυπώσεις» και να συγκαλυφτεί η ουσία. Δηλαδή ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών της νομαρχίας, οι «παρελάσαντες» νομάρχες - είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ - προηγούμενα, όχι μόνο δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν τίποτα (αν και υπήρξαν επανειλημμένα υπομνήματα και οχλήσεις από κατοίκους και συλλόγους της Αυλίδας), αλλά παρείχαν τη συγκάλυψη και πολλές φορές την άδεια για τέτοιου είδους ανομήματα των βιομηχάνων.

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας Εύβοιας, έχουν επισημάνει τον κίνδυνο επανειλημμένα. Δεν υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις και των κατοίκων της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Αυλίδας του ΚΚΕ επισημαίνει το γεγονός και τονίζει ότι «η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Καλεί, τέλος, τους κατοίκους σε αγωνιστική συσπείρωση και ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές με αποδυνάμωση του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ -ΝΔ).

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ
Με αοριστίες απαντά η κυβέρνηση

Την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων ζήτησε στη Βουλή ο Α. Τζέκης

Αόριστες απαντήσεις για το μέλλον των εργαζομένων στα μεταλλεία του Στρατωνίου έδωσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αποκλείει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους κάτω από δημόσιο έλεγχο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης ισχυρίστηκε ότι το «νέο επενδυτικό σχήμα» που θα αναλάβει τα μεταλλεία έχει ήδη οριστικοποιηθεί και τώρα γίνονται όλες οι διαδικασίες για το φορολογικό και οικονομικό έλεγχο της παλιάς εταιρίας της TVX. Στο νέο σχήμα συμμετέχουν ξένοι και Ελληνες επενδυτές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υφυπουργός είπε οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μέχρι τον Απρίλη του 2003, ενώ τους έχει δοθεί από την κυβέρνηση και έκτακτο επίδομα 800 ευρώ και ανακοίνωσε ότι το νέο σχήμα θα πληρώσει και τους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και τόνισε ότι η πολυεθνική που είχε εξαγοράσει τα μεταλλεία έπαιξε παιχνίδια για να κυριαρχήσει στην αγορά. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υφυπουργού, είπε ότι δεν ακούστηκε τίποτα το συγκεκριμένο, αφού όλα αυτά λέγονται εδώ και καιρό, χωρίς να γίνεται τίποτα. Αποτέλεσμα, είπε, οι 500 εργαζόμενοι να έχουν ουσιαστικά προβλήματα και να θεωρούν ότι εμπαίζονται από την κυβέρνηση και είναι πολιτικά όμηροι στα χέρια της.

Ο βουλευτής είπε ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ (θα συμμετέχει στο νέο σχήμα), με ομόφωνη απόφαση, δε θέλουν να συμμετάσχουν στο σχήμα αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ