Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Κίνδυνος θάνατος από χημικές βιομηχανίες

Η διαρροή νιτρικού οξέος που σημειώθηκε την Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 12.25 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις της «Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΒΕΕ» στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε επικίνδυνο τοξικό νέφος. Νέφος που με τον άνεμο μεταφέρθηκε στην παρακείμενη εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου και προσέβαλε 6 άτομα (ανάμεσά τους 2 παιδιά) διερχόμενων οχημάτων, που διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο με έντονα προβλήματα αναπνοής.

Θα μπορούσαν, όμως, οι εξελίξεις να ήταν ακόμα τραγικότερες, αφού η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο τριών χημικών βιομηχανιών (Νεοχημική, Κλάριεντ, Ιντερκέμ) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή των Δήμων Χαλκίδας και Αυλίδας και όχι μόνο. Στα προειδοποιητικά πορίσματα που έχουν συνταχθεί κατά καιρούς από τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες - χωρίς αντίκρισμα - ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το ΚΕΠΕ στη «Νεοχημική» αμέσως μετά το ατύχημα.

Ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνεται: «Υπήρξε διαρροή νιτρικού οξέος και πτώση δοχείου 30-34 κιλών που έσπασε και από την αντίδραση που δημιουργήθηκε διέφυγαν ατμοί στην ατμόσφαιρα και στον περιβάλλοντα χώρο... Υπήρχαν εξωτερικά αποθηκευμένα δοχεία νιτρικού οξέως και άλλων χημικών ουσιών».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του πορίσματος αυτού, που ανακοινώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΥΠΕΧΩΔΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, προκύπτει ότι το νιτρικό οξύ που διέρρευσε από το εργοστάσιο και προκάλεσε τοξικό νέφος, ήταν αποθηκευμένο σε αυθαίρετη και παράνομη δεξαμενή, χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς καμία έγκριση για αποθήκευση νιτρικού οξέος από τις υπηρεσίες της νομαρχίας.

Βέβαια, το «λύσιμο της γλώσσας» από πλευράς νομαρχιακών παραγόντων ήρθε «κατόπιν εορτής», για να «διασκεδαστούν οι εντυπώσεις» και να συγκαλυφτεί η ουσία. Δηλαδή ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών της νομαρχίας, οι «παρελάσαντες» νομάρχες - είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ - προηγούμενα, όχι μόνο δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν τίποτα (αν και υπήρξαν επανειλημμένα υπομνήματα και οχλήσεις από κατοίκους και συλλόγους της Αυλίδας), αλλά παρείχαν τη συγκάλυψη και πολλές φορές την άδεια για τέτοιου είδους ανομήματα των βιομηχάνων.

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας Εύβοιας, έχουν επισημάνει τον κίνδυνο επανειλημμένα. Δεν υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις και των κατοίκων της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Αυλίδας του ΚΚΕ επισημαίνει το γεγονός και τονίζει ότι «η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Καλεί, τέλος, τους κατοίκους σε αγωνιστική συσπείρωση και ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές με αποδυνάμωση του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ -ΝΔ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ