Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναγκαία η αντισεισμική προστασία της Ζακύνθου

Είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική προστασία της Ζακύνθου. Η πρόταση αυτή αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, προς το νομάρχη και τον περιφερειακό διευθυντή Ζακύνθου, όπου καταγράφονται μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανακοίνωση της ΝΕ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, την περασμένη Παρασκευή. Ο βουλευτής είχε συνάντηση με το νομάρχη Ζακύνθου, τον διευθυντή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και το ΕΚ Ζακύνθου.

Στο υπόμνημα που εξέδωσε η ΝΕ Ζακύνθου, αναφέρεται ότι η καταστροφική δράση των σεισμών και τα προβλήματα που δημιουργούν, έχουν να κάνουν κυρίως με την ανάπτυξη που επιχειρείται στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ, που τη στηρίζουν.

«Η ανάπτυξη αυτή έχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος και προορισμό να γίνει ο τόπος μας χώρος παροχής υπηρεσιών και υποδοχής ξένων τουριστών. Με αυτόν τον τρόπο, η αξία της αστικής γης φτάνει στα ύψη, το κράτος δε θέλει, η ΤΑ δεν μπορεί να αποκτήσει χώρους για πάρκιν, πλατείες, δρόμους διαφυγής. Οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι, εμπορευματοποιημένοι, γίνονται αφιλόξενοι για τους κατοίκους. Η αγροτική παραγωγή υπό χρεοκοπία αδυνατεί να στηρίξει την οικονομία στη μετασεισμική περίοδο», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ετσι, η ΝΕ θεωρεί ότι η προστασία των κατοίκων του νησιού, της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι έργο υποδομής ζωτικής σημασίας, που αφορά, τόσο τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προκειμένου, λοιπόν, να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης του Νομού, χρειάζεται:

  • Η καταγραφή, η παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής, η οποία θα διαμορφώνει ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής κτιρίων, θα απαιτεί, εκτός των άλλων, το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής και ποιότητας των υλικών, που θα ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου.
  • Ο επιστημονικός έλεγχος όλων των κτιρίων της Ζακύνθου.
  • Η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων για τη σεισμικότητα της περιοχής και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.
  • Η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου, ώστε να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης έκτακτων αναγκών, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της ΤΑ και των φορέων των εργαζομένων και ο οποίος θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.
  • Η λήψη άμεσων μέτρων για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ