Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζονται σήμερα οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ»

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ» κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

Οι τραγικές μνήμες ζωντανεύουν ξανά σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα, οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΡΑΝ», θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για τον άδικο χαμό οκτώ εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΦΑΡΑΝ» θα υποστηρίξει πως το αδίκημα είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα, ζητώντας την παραγραφή του, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει την αναβολή της δίκης. Ωστόσο, η αλλαγή του χαρακτήρα του αδικήματος κρίνεται, από νομικούς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, ως εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένου ότι έχουν απορριφθεί όλες οι ενστάσεις της υπεράσπισης κατά του αρχικού βουλεύματος.

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, όταν και μέρος του εργοστασίου της «ΦΑΡΑΝ» κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», παρασέρνοντας στο θάνατο οκτώ εργάτες και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα, εκ των οποίων οι δύο ακρωτηριάστηκαν. Η διοίκηση του εργοστασίου, όμως, αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, δε στήριξε, ως όφειλε, τις οικογένειες των θυμάτων, και οι αποζημιώσεις που έδωσε ήταν τόσες όσες προέβλεπε το ασφαλιστικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με όλους τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» και άγγιζε το ποσό των 10 εκατ. δραχμών. Ποσό ευτελές για να συντηρηθεί μια οικογένεια, με μόνο ένα εργαζόμενο μέλος...

Με την ανοχή της κυβέρνησης

Ομως, η διοίκηση, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Προχώρησε και στην απόλυση επιπλέον 80 συναδέλφων τους, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης! Και πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα από το αίμα των νεκρών, έξι μήνες μετά το σεισμό, η διοίκηση προχώρησε σε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια με καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ευχαριστώντας τις ασφαλιστικές εταιρίες, επειδή μετά το σεισμό στάθηκαν δίπλα στην εταιρία καταβάλλοντάς της το ποσό των... 1,2 δισ. δρχ.!

Ολα αυτά γίνανε με την ανοχή της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε στις 2 Οκτώβρη 1999 ότι κανείς από τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» δε θα χάσει τη δουλιά του! Είναι προφανές πως ο σεισμός περισσότερα κέρδη παρά ζημιές απέφερε στη φαρμακοβιομηχανία.

Ομως, η διοίκηση, δεν έχει μόνο την ηθική ευθύνη, για το θάνατο και την απόλυση των εργαζομένων, αλλά και την ουσιαστική.

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε έκθεση πολιτικού μηχανικού που ανέφερε, από το 1986, πως υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο εργοστάσιο από το σεισμό του 1981, οι οποίες αν δεν επιδιορθωθούν, τότε το εργοστάσιο δε θα αντέξει σε νέο σεισμό. Η διοίκηση αδιαφόρησε πλήρως για τους εργαζόμενους. Οχι όμως και για τα στελέχη της, τα οποία στέγασε σε ένα διώροφο κτίριο, που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, δίπλα από το εργοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό για να κληθούν οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ» να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν για τα «χάρτινα κτίρια». Ετσι, μόλις στις 4 Δεκέμβρη 2000 κλήθηκαν τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο πολιτικός μηχανικός.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δήλωνε με στόμφο πως θα τηρηθούν διαδικασίες «εξπρές» για τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Μάλιστα, είχε συστήσει μια επιτροπή 13 επιστημόνων με αντικείμενο «τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης των κτιρίων». Οκτώμισι μήνες μετά το σεισμό είχαν βρεθεί οι φάκελοι των 16 από τα 26 συνολικά κτίρια που κατέρρευσαν!

Μετά από αυτό το «Γολγοθά», και τέσσερα χρόνια μετά, η υπόθεση της «ΦΑΡΑΝ» φθάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου οι νεκροί εργάτες, ζητούν δικαίωση. Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε τα λόγια του Χ. Τούμπα, νομικού εκπροσώπου των συγγενών των θυμάτων, ο οποίος με δήλωσή του στο «Ρ» επισήμανε: «Ελπίζουμε να ξεκινήσει σήμερα η δίκη, διότι τα τέσσερα χρόνια είναι υπερβολικός χρόνος για τις οικογένειες των θυμάτων να περιμένουν την εκδίκαση των υπευθύνων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κτίρια - φέρετρα για δεκάδες εργαζόμενους(2019-08-31 00:00:00.0)
«Αθώοι» για το «χάρτινο» κτίριο της ΦΑΡΑΝ(2006-09-21 00:00:00.0)
Προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων(2004-02-19 00:00:00.0)
Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ(2003-09-17 00:00:00.0)
Συζητείται η αγωγή κατά των υπευθύνων της ΦΑΡΑΝ(2003-04-02 00:00:00.0)
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους(2000-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ