Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αθώοι» για το «χάρτινο» κτίριο της ΦΑΡΑΝ

Ηταν Σεπτέμβρης του 1999, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διαβεβαίωνε ότι οι ένοχοι για τα κτίρια που κατέρρευσαν κατά το σεισμό της Αθήνας θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, συμπαρασύροντας στο θάνατο 143 ανθρώπους. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά, οι εξαγγελίες αυτές έγιναν «φύλλο και φτερό». Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας έκρινε τελικά «αθώους» τους δύο ιδιοκτήτες της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν», Μάριο Παναγιώτη Κάτσικα και Νίκο Κάτσικα, για το «χάρτινο» κτίριο που κατέρρευσε από το σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη 1999 και «έθαψε ζωντανούς» οκτώ εργαζόμενους. Το σκεπτικό; Δεν είχαν ευθύνη ούτε γνώση για τις κατασκευαστικές ατέλειες στο κτίριο της «Φαράν», πριν εκείνοι αναλάβουν την εταιρεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Δικαιοσύνη για το «χάρτινο» κτίριο και για τους οχτώ θανάτους κανείς δεν ευθύνεται. Υπάρχουν θύματα, αλλά δεν υπάρχουν ένοχοι!..

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με μικρές ποινές, ο Μ. Π. Κάτσικας σε φυλάκιση 3 χρόνων και 8 μηνών και ο Ν. Κάτσικας σε 2 χρόνια και 2 μήνες. Και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να μετατραπεί η κατηγορία από κακούργημα σε... πλημμέλημα! Αναίρεση είχε ασκήσει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης, και έτσι παραπέμφθηκαν στο Εφετείο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ενδεχόμενο δόλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δίκη δε δηλώθηκε καθόλου παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μεθόδευση και στη «Ρικομέξ»

Απόπειρα να μείνουν οι συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ» χωρίς συνηγόρους, έγινε στη χτεσινή δίκη από συνήγορο των κατηγορουμένων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι τραγικές ευθύνες για την κατάρρευση του εργοστασίου που «έθαψε» στα συντρίμμια του 47 ανθρώπους και να μην πάρουν οι συγγενείς τους καμιά αποζημίωση.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων επικαλέστηκε κάποια παρατυπία στην ανάληψη της υπεράσπισης από τους δικηγόρους των θυμάτων, όμως μετά από 2ωρη διακοπή της δίκης οι συνήγοροι προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα και έτσι το Εφετείο απέρριψε την ένσταση.

«Προσπάθησαν να διώξουν την πολιτική αγωγή, δηλαδή τα θύματα που αξιώνουν αποζημιώσεις να μείνουν χωρίς συνηγόρους και να "παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο". Επικαλούνται παρατυπίες 6 χρόνια πριν, οι οποίες ποτέ δεν έγιναν, τη στιγμή που η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί εντελώς και τα θύματα έχουν πια εξαγριωθεί», είπε στο «Ρ» ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ