Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τέλος οι φόροι για πολύτεκνους, άπορους, άτομα με αναπηρία
  • Η δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον κομμουνιστή Μιχάλη Μοσχονά, αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα, την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
  • Ο δήμος είχε «παγώσει» τους δημοτικούς φόρους από το 2003

Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου και εκ νέου υποψήφιος Μιχάλης Μοσχονάς
Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου και εκ νέου υποψήφιος Μιχάλης Μοσχονάς
Την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους των πολυτέκνων, των ατόμων με αναπηρία, καθώς και των απόρων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Παύλου, μετά από εισήγηση του δημάρχου Μιχάλη Μοσχονά.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της σταθερής και επίμονης προσπάθειας που καταβάλλει η αγωνιστική διοίκηση του Δήμου όλα τα τελευταία χρόνια, με στόχο να περιφρουρήσει το εισόδημα των εργαζομένων του δήμου, που πλήττονται από την άγρια λιτότητα, την ανεργία και την ακρίβεια, αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Αγίου Παύλου κράτησε «παγωμένα» τα δημοτικά τέλη (εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), επιβάλλοντας μηδενικές αυξήσεις το 2003, το 2004, και το 2006, ενώ το 2005 προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 1,2%. Ενώ για τη νέα τετραετία η παράταξη του Δημάρχου, η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση» (ΔΕΑΚ) έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε παραπέρα μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%, στηριζόμενη σε σχετικές μελέτες που έχει εκπονήσει.

O Δήμος Αγίου Παύλου, με τον κομμουνιστή δήμαρχο στο τιμόνι, κατάφερε να αντισταθεί στην πολιτική που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και της Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης που ελέγχονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέλεξαν να χαρατσώνουν βαθιά το λαό, για να εξασφαλίζουν έσοδα για τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης (ΝΔ) αύξησε την τελευταία 4ετία τα δημοτικά τέλη κατά 33,33%, ενώ την 8ετία από το 1998 μέχρι φέτος η αύξηση έφτασε το 92,48%.
  • Η Διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Καλαμαριάς μέσα στην τελευταία τετραετία αύξησε τα δημοτικά τέλη και τους φόρους κατά 22%.
  • Η Διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Συκεών στο σύνολο της τελευταίας 8ετίας αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 100%. Εξαίρεση αποτελεί η τελευταία διετία. Τα τέλη παρέμειναν σταθερά, λόγω της ισχυρής παρέμβασης της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης είχε προτείνει να επιβληθεί αύξηση 7,5%.
  • Η Διοίκηση (ΝΔ) του Δήμου Ευόσμου, μόνο την τελευταία 4ετία αύξησε από 10% έως 40% σχεδόν όλα τα τέλη. Στο σύνολο των εσόδων του Δήμου, το 50% προέρχεται από τέλη και φόρους.
  • Η Διοίκηση (ΝΔ) του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού, αυξάνει σταθερά κάθε χρόνο τα δημοτικά τέλη κατά μέσο όρο 3%.
  • Στους πρωταθλητές στις αυξήσεις εμφανίζεται ο Καποδιστριακός Δήμος Θέρμης. Η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) του Δήμου μέσα στην τελευταία 4ετία αύξησε π.χ. τα τέλη ύδρευσης από 27% - 81% στα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα τέλη καθαριότητας από 34% - 77% και έως 144% για τους επαγγελματίες.

Ο Δήμος Αγίου Παύλου αποτελεί παράδειγμα για μια Αυτοδιοίκηση, με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, που προβάλλει η αγωνιστική συμμαχία. Γιατί ταυτόχρονα πρωτοστάτησε στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, κατάφερε και έργο να κάνει σε όλους τους τομείς, (Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές) και να μη χαρατσώσει το λαό και να έχει ελαχιστοποιήσει τα χρέη που παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περικοπή κατά 700% των κονδυλίων που έπρεπε να έχει πάρει για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Η απόφαση για την απαλλαγή των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη, όπως ήδη αναφέραμε, δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Στο παρελθόν, άλλες δύο φορές είχε ληφθεί σχετική απόφαση με πρωτοβουλία της παράταξης του Δημάρχου, της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης». Ομως και τις δύο φορές ακυρώθηκε από την Περιφέρεια ως μη νόμιμη.

Τώρα, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου 3463/2006 (ΦΕΚ τεύχος πρώτο, αρ. 114, 8/6/2006) μπορεί πλέον να μπει σε εφαρμογή. Η εισήγηση του Δημάρχου ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. Απουσίαζαν, αποφεύγοντας να πάρουν θέση, οι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι Ν. Βαρσάμης και Α. Πλανόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ