ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητική υποβάθμιση της Λυρικής Σκηνής

Μετά την επίσκεψη που έκαναν στη Λυρική Σκηνή και τη συζήτηση που είχαν με τους εργαζόμενους και την καλλιτεχνική διεύθυνση, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής,η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με υπογράφοντες τους βουλευτές Λέων Αυδή και Μήτσο Κωστόπουλο,κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, για τα θέματα που αφορούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

"Το Λυρικό Θέατρο - επισημαίνεται στην ερώτηση - μαζί με το θέατρο πρόζας και την επιθεώρηση, αποτελούν ένα σύνολο, τα μέρη του οποίου είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρχει στη χώρα μας πολυεπίπεδη θεατρική παρουσία. Ειδικότερα, όσον αφορά το λυρικό θέατρο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μεγίστης αξίας έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών δε θα ήταν δυνατόν να μετουσιωθούν στην κοινωνία μας δίχως την ύπαρξη και τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ένα σημαντικό κενό στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι και στη μέθεξη του λαού μας μ' αυτό το είδος της παγκόσμιας παραγωγής της τέχνης".

"Ωστόσο στη χώρα μας, παρόλο που έχουν περάσει 58 χρόνια από την ίδρυσή της, η ΕΛΣ λειτουργεί μέχρι και σήμερα σε ενοικιαζόμενους χώρους, οι οποίοι είναι εντελώς ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, ακόμη και επικίνδυνοι.Ετσι η ΕΛΣ, δηλαδή η Εθνική μας όπερα, στεγάζεται σε ένα χώρο που διαθέτει 800 θέσεις, ενώ, δεν υπάρχουν χώροι για την πραγματοποίηση ενδυματολογικών και άλλων εκθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι είναι μικροσκοπικά και εντελώς ακατάλληλα τα ελάχιστα καμαρίνια που υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι στην πραγματικότητα έχει "παγώσει", εδώ και πολύ καιρό, η διαδικασία κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστεί η Λυρική Σκηνή, στο Γκάζι".

"Από την άλλη, το έργο της ΕΛΣ δεν υποστηρίζεται επαρκώς από το κράτος, την ίδια ώρα που στηρίζει παντοιοτρόπως, άλλους φορείς, όπως το Μέγαρο Μουσικής του Χρήστου Λαμπράκη,που - εκτός των άλλων - το επιχορηγεί με πολύ μεγαλύτερα ποσά, σε σύγκριση με την ΕΛΣ. Αυτή η στάση οδηγεί αναγκαστικά σε υποβιβασμό τη λειτουργία της ΕΛΣ, όχι μόνο σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του καλλιτεχνικού της έργου, αλλά δημιουργεί ακόμα και πρακτικά προβλήματα, όπως: η πυρασφάλεια δε λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει! ".

"Με ένα προσωπικό "πολλών ταχυτήτων", αφού άλλοι είναι μόνιμοι, άλλοι απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι είναι έκτακτοι, που δεν μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστο στο ουσιαστικό έργο του, αφού ζει με την ανασφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασης και της μη επαναπρόσληψης. Το κυριότερο δε είναι, ότι στην ΕΛΣ δεν υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας,ώστε να μπουν σε τάξη προβλήματα τέτοιου είδους, αλλά και να είναι δυνατόν η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος χρόνου, όπως αρμόζει στο έργο και το ρόλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής".

"Ολα αυτά δημιουργούν μια ζοφερή κατάσταση στην κρατική όπερα και στρώνουν το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτών - χορηγών, που καραδοκούν.Εξάλλου, η μετατροπή, πριν δύο χρόνια της ΕΛΣ, σε Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, διευκολύνει την εισβολή τους, ενώ, την ίδια στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση των σχεδιασμών του κρατικοδίαιτου "χορηγού" Χρ. Λαμπράκη,ο οποίος ελάχιστα συγκαλύπτει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ιδιόκτητη όπερα στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, κατά παράβαση ολόκληρης της ελληνικής, αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας".Ερωτώνται, λοιπόν, οι κύριοι υπουργοί:

  • Ποια είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΛΣ και γιατί δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αρχίσει στο Γκάζι η οικοδόμηση του κτιρίου της ΕΛΣ; Τι χώρους θα συμπεριλαμβάνει αυτό το κτιριακό συγκρότημα, πότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του και πότε θα παραδοθεί στο ελληνικό κοινό;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας στην ΕΛΣ και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει σε σχέση μ' αυτό;
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Τα επιτελεία των μονομάχων εξετάζουν τα νέα δεδομένα και ο Γ. Σουφλιάς καλεί τους υποψήφιους να ανακοινώσουν επίσημα τις προθέσεις τους

Μέρα έντονων διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών επαφών ήταν η χτεσινή για τη ΝΔ, καθώς τα επιτελεία όλων των διεκδικητών μελετούσαν τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή.Ταυτόχρονα, βουλευτές όλων των πλευρών παρέλασαν από τους ραδιοσταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια υπερασπίζοντας ή επικρίνοντας την υποψηφιότητα του ανεψιού του ιδρυτή του κόμματος. Κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της νέας υποψηφιότητας είναι το νεαρό της ηλικίας του Κ. Καραμανλή και το ότι δεν έχει φθαρεί στην εσωκομματική διαμάχη, ενώ οι επικριτές (που σημειωτέον ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα) υπογραμμίζουν ότι είναι άπειρος και δεν κουβαλάει τίποτα εκτός από το όνομα του Κ. Καραμανλή.

Στους τελευταίους οι υποστηρικτές του νεαρού βουλευτή απαντούσαν ότι για τη μη κυβερνητική του εμπειρία δε φταίει ο ίδιος, αλλά όλοι αυτοί που καθήλωσαν τη ΝΔ μόνιμα στην αντιπολίτευση με εξαίρεση την τριετία 1990 - 93"που είχαμε μια κακή κυβέρνηση". Ο επίδοξος δελφίνος αρχίζει περιοδείες στην επαρχία, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των κομματικών στελεχών και της βάσης της ΝΔ και μετά να οριστικοποιήσει την επιλογή του. Πάντως, τα επιτελεία των μονομάχων εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και τη μη υποβολή τελικά υποψηφιότητας από τον Κ. Καραμανλή.

Ο Μ. Εβερτ, που είδε να τον εγκαταλείπουν στελέχη που μέχρι χτες τον υποστήριζαν, αισθάνεται προδομένος από το νεαρό βουλευτή, πήγε χτες στα Γιάννενα, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί για τα νέα δεδομένα της εσωκομματικής διαμάχης. Μιλώντας το βράδυ σε στελέχη του κόμματος απλώς ανέφερε ότι "η ενότητα της ΝΔ θα παραμείνει αρραγής και θα επισφραγιστεί στο επικείμενο συνέδριο". Πάντως, συνεργάτες του επέμεναν ότι η υποψηφιότητά του στο συνέδριο είναι δεδομένη.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς, που συνεργάστηκε χτες με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Στ. Μάνο, σε δήλωσή του κάλεσε τους αντιπάλους του να δηλώσουν τώρα την υποψηφιότητά τους και τόνισε ότι στο συνέδριο θα κριθούν η ιστορία, τα προσόντα, το έργο και η δυνατότητα του καθένα να ενώσει και να δώσει προοπτική νίκης στο κόμμα. Ο Γ. Σουφλιάς συνεχίζει τις περιοδείες του στην επαρχία, ενώ το επιτελείο του προετοιμάζει πυρετωδώς την ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Χτες ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας Β. Πολύδωρας ανακοίνωσε την υποστήριξη του βουλευτή Π. Καμένου στην υποψηφιότητά του.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων συνεδρίασε χτες η επιτροπή συνεδρίου της ΝΔ και αποφάσισε ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει 50 υπογραφές συνέδρων, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητά του.

ΠΑΣΟΚ
Στην επιφάνεια η "γκρίζα εικόνα"
  • Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ
  • Ευκαιρία για επιβεβαίωση της ηγεμονίας του από τον Κ. Σημίτη
  • Πρώτη απόπειρα οργανωμένης παρέμβασης από εσωκομματικούς αντιπάλους

Ως ευκαιρία για επιβεβαίωση της ηγεμονίας του στο εσωκομματικό τοπίο και επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να επιβάλει τις επιλογές του τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα εσωκομματικά, αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα.

Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη θα επιχειρήσουν μια πρώτη οργανωμένη εμφάνιση, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι συγκροτείται εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται βέβαια να δημιουργήσουν πρόβλημα και "εικόνα ρήξης".

Ηδη, χτες, πέντε μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Σ. Βαλυράκης, Ν. Κατσέλη, Α. Κοτσακάς, Θ. Παπαγεωργίου και Γ. Χαραλάμπους), σε κοινή δήλωση που υπογράφουν, δίνουν το πλαίσιο και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κριτική στη σημερινή συνεδρίαση. Στη δήλωσή τους, η οποία εστάλη και στον Κ. Σημίτη και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ, επισημαίνεται ότι την περίοδο της ευφορίας μετά την εκλογική νίκη διαδέχτηκε "μια περίοδος προβληματισμού και ανησυχίας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την παρουσία και δράση του ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς χώρους, αλλά ακόμα και για τον ίδιο τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του Κινήματος".

Ο Κ. Σημίτης από την πλευρά του θα υπερασπιστεί με πάθος όχι μόνο τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, ενώ δεν πρόκειται να χαριστεί στους "διαφωνούντες", που επηρεάζουν αρνητικά με τις δηλώσεις τους την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, "εάν προκληθεί".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη συνεδρίαση της ΚΕ θα μεταφερθεί η γνωστή γκρίζα εικόνα της κυβέρνησης, δε θα λείψουν οι γκρίνιες και τα παράπονα για τη διανομή ρόλων και εξουσιών, οι "κριτικές επισημάνσεις" για το "κοινωνικό πρόσωπο" και την "εξωτερική πολιτική". Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει αμφισβήτηση επί της ουσίας της ακολουθούμενης πολιτικής, αφού όλοι συμφωνούν ότι ο δρόμος για το Μάαστριχτ είναι "μονόδρομος". Ο Τηλ. Χυτήρης, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, δήλωσε χτες ότι πρέπει να είμαστε όλοι θετικοί, με την έννοια να συμβάλουμε όλοι ώστε να βρεθεί πάλι σταθερότητα και το σταθερό βήμα για να πάμε μπροστά, ενώ τάχθηκε υπέρ της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στο ΠΑΣΟΚ, γιατί "στο δρόμο προς τη σύγκλιση που είναι μονόδρομος" τα προβλήματα για την κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερα.

Κυρώθηκε η σύμβαση με τη Ρουμανία

Ομόφωνα κυρώθηκε χτες από τη Βουλή η σύμβαση για τη συνταξιοδότηση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμάνια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της συνταξιοδότησης αυτών των ανθρώπων έρχεται να λυθεί με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία κωλυσιεργούσε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να είχαν δώσει λύση στο πρόβλημα. Ακόμη ο Στρ. Κόρακας ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης και για όσους πέρασαν στην πολιτική προσφυγιά μετά τις 31/12/1949 αφού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο εμφύλιος συνεχίστηκε και μετά το '49 ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι αγωνιστές που βγήκαν έξω τα επόμενα χρόνια. Τέλος υπογράμμισε την αντίφαση που υπάρχει για τους εργαζόμενους πρόσφυγες στο ελληνικό δημόσιο που ενώ τους αναγνωρίζεται ο χρόνος εργασίας στη Ρουμανία τόσο για μισθολογικά ή βαθμολογικά ζητήματα, δεν τους αναγνωρίζεται συνταξιοδοτικά. "Ο χρόνος εργασίας τους εκεί, σημείωσε, πρέπει να προσμετριέται στο συντάξιμο χρόνο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ