Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητική υποβάθμιση της Λυρικής Σκηνής

Μετά την επίσκεψη που έκαναν στη Λυρική Σκηνή και τη συζήτηση που είχαν με τους εργαζόμενους και την καλλιτεχνική διεύθυνση, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής,η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με υπογράφοντες τους βουλευτές Λέων Αυδή και Μήτσο Κωστόπουλο,κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, για τα θέματα που αφορούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

"Το Λυρικό Θέατρο - επισημαίνεται στην ερώτηση - μαζί με το θέατρο πρόζας και την επιθεώρηση, αποτελούν ένα σύνολο, τα μέρη του οποίου είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρχει στη χώρα μας πολυεπίπεδη θεατρική παρουσία. Ειδικότερα, όσον αφορά το λυρικό θέατρο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μεγίστης αξίας έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών δε θα ήταν δυνατόν να μετουσιωθούν στην κοινωνία μας δίχως την ύπαρξη και τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ένα σημαντικό κενό στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι και στη μέθεξη του λαού μας μ' αυτό το είδος της παγκόσμιας παραγωγής της τέχνης".

"Ωστόσο στη χώρα μας, παρόλο που έχουν περάσει 58 χρόνια από την ίδρυσή της, η ΕΛΣ λειτουργεί μέχρι και σήμερα σε ενοικιαζόμενους χώρους, οι οποίοι είναι εντελώς ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, ακόμη και επικίνδυνοι.Ετσι η ΕΛΣ, δηλαδή η Εθνική μας όπερα, στεγάζεται σε ένα χώρο που διαθέτει 800 θέσεις, ενώ, δεν υπάρχουν χώροι για την πραγματοποίηση ενδυματολογικών και άλλων εκθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι είναι μικροσκοπικά και εντελώς ακατάλληλα τα ελάχιστα καμαρίνια που υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι στην πραγματικότητα έχει "παγώσει", εδώ και πολύ καιρό, η διαδικασία κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστεί η Λυρική Σκηνή, στο Γκάζι".

"Από την άλλη, το έργο της ΕΛΣ δεν υποστηρίζεται επαρκώς από το κράτος, την ίδια ώρα που στηρίζει παντοιοτρόπως, άλλους φορείς, όπως το Μέγαρο Μουσικής του Χρήστου Λαμπράκη,που - εκτός των άλλων - το επιχορηγεί με πολύ μεγαλύτερα ποσά, σε σύγκριση με την ΕΛΣ. Αυτή η στάση οδηγεί αναγκαστικά σε υποβιβασμό τη λειτουργία της ΕΛΣ, όχι μόνο σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του καλλιτεχνικού της έργου, αλλά δημιουργεί ακόμα και πρακτικά προβλήματα, όπως: η πυρασφάλεια δε λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει! ".

"Με ένα προσωπικό "πολλών ταχυτήτων", αφού άλλοι είναι μόνιμοι, άλλοι απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι είναι έκτακτοι, που δεν μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστο στο ουσιαστικό έργο του, αφού ζει με την ανασφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασης και της μη επαναπρόσληψης. Το κυριότερο δε είναι, ότι στην ΕΛΣ δεν υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας,ώστε να μπουν σε τάξη προβλήματα τέτοιου είδους, αλλά και να είναι δυνατόν η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος χρόνου, όπως αρμόζει στο έργο και το ρόλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής".

"Ολα αυτά δημιουργούν μια ζοφερή κατάσταση στην κρατική όπερα και στρώνουν το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτών - χορηγών, που καραδοκούν.Εξάλλου, η μετατροπή, πριν δύο χρόνια της ΕΛΣ, σε Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, διευκολύνει την εισβολή τους, ενώ, την ίδια στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση των σχεδιασμών του κρατικοδίαιτου "χορηγού" Χρ. Λαμπράκη,ο οποίος ελάχιστα συγκαλύπτει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ιδιόκτητη όπερα στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, κατά παράβαση ολόκληρης της ελληνικής, αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας".Ερωτώνται, λοιπόν, οι κύριοι υπουργοί:

  • Ποια είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΛΣ και γιατί δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αρχίσει στο Γκάζι η οικοδόμηση του κτιρίου της ΕΛΣ; Τι χώρους θα συμπεριλαμβάνει αυτό το κτιριακό συγκρότημα, πότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του και πότε θα παραδοθεί στο ελληνικό κοινό;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας στην ΕΛΣ και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει σε σχέση μ' αυτό;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ