Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην επιφάνεια η "γκρίζα εικόνα"
  • Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ
  • Ευκαιρία για επιβεβαίωση της ηγεμονίας του από τον Κ. Σημίτη
  • Πρώτη απόπειρα οργανωμένης παρέμβασης από εσωκομματικούς αντιπάλους

Ως ευκαιρία για επιβεβαίωση της ηγεμονίας του στο εσωκομματικό τοπίο και επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να επιβάλει τις επιλογές του τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα εσωκομματικά, αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα.

Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη θα επιχειρήσουν μια πρώτη οργανωμένη εμφάνιση, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι συγκροτείται εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται βέβαια να δημιουργήσουν πρόβλημα και "εικόνα ρήξης".

Ηδη, χτες, πέντε μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Σ. Βαλυράκης, Ν. Κατσέλη, Α. Κοτσακάς, Θ. Παπαγεωργίου και Γ. Χαραλάμπους), σε κοινή δήλωση που υπογράφουν, δίνουν το πλαίσιο και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κριτική στη σημερινή συνεδρίαση. Στη δήλωσή τους, η οποία εστάλη και στον Κ. Σημίτη και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ, επισημαίνεται ότι την περίοδο της ευφορίας μετά την εκλογική νίκη διαδέχτηκε "μια περίοδος προβληματισμού και ανησυχίας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την παρουσία και δράση του ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς χώρους, αλλά ακόμα και για τον ίδιο τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του Κινήματος".

Ο Κ. Σημίτης από την πλευρά του θα υπερασπιστεί με πάθος όχι μόνο τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, ενώ δεν πρόκειται να χαριστεί στους "διαφωνούντες", που επηρεάζουν αρνητικά με τις δηλώσεις τους την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, "εάν προκληθεί".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη συνεδρίαση της ΚΕ θα μεταφερθεί η γνωστή γκρίζα εικόνα της κυβέρνησης, δε θα λείψουν οι γκρίνιες και τα παράπονα για τη διανομή ρόλων και εξουσιών, οι "κριτικές επισημάνσεις" για το "κοινωνικό πρόσωπο" και την "εξωτερική πολιτική". Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει αμφισβήτηση επί της ουσίας της ακολουθούμενης πολιτικής, αφού όλοι συμφωνούν ότι ο δρόμος για το Μάαστριχτ είναι "μονόδρομος". Ο Τηλ. Χυτήρης, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, δήλωσε χτες ότι πρέπει να είμαστε όλοι θετικοί, με την έννοια να συμβάλουμε όλοι ώστε να βρεθεί πάλι σταθερότητα και το σταθερό βήμα για να πάμε μπροστά, ενώ τάχθηκε υπέρ της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στο ΠΑΣΟΚ, γιατί "στο δρόμο προς τη σύγκλιση που είναι μονόδρομος" τα προβλήματα για την κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ