Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το Κυπριακό

Ολα φαίνεται πως είναι έτοιμα σε Αθήνα και Λευκωσία για την υποδοχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας - παρέμβασης για το Κυπριακό. Σε εκδήλωση που έγινε χτες στο Πολεμικό Μουσείο, για να τιμηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, φάνηκε καθαρά ότι αυτό που αναμένεται είναι μια λύση τύπου Ντέιτον για τη Βοσνία, την εφαρμογή της οποίας θα αναλάβουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μίλησαν για την ανάγκη εγκατάστασης στην Κύπρο, στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής λύσης, πολυεθνικής δύναμης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Είμαστε έτοιμοι το 1997 να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο Γλ. Κληρίδης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για πρωτοβουλία που "δεν τη γνωρίζουμε", η οποία, ωστόσο, είναι "ευπρόσδεκτη". Χαρακτήρισε ακόμα "τραγικό λάθος" την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να μπλοκάρει την ένταξη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθεί μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια ότι η αμερικανική πρωτοβουλία και η παρέμβαση για το Κυπριακό είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την περιοχή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και προβλέπει επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και διχοτόμηση του Αιγαίου.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σαν διαδικασία κατ' αρχήν, δε βάζει ως όρο την επίλυση του Κυπριακού και με βάση το πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά αντιμετωπίζει την ένταξη σαν ένταξη δύο τμημάτων, δύο ξεχωριστών στην ουσία κρατών.

Εάν τα πράγματα, λοιπόν, τραβήξουν έτσι όπως έχουν ξεκινήσει, πιστεύω ότι όχι μόνο το Κυπριακό δε λύνεται, με τον τρόπο που έπρεπε να λυθεί και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά δημιουργούμε μια νέα κατάσταση στην περιοχή, θα έλεγα μια νέα τορπίλη στην περιοχή που βρίσκεται η Κύπρος, διότι το πρόβλημα θα αναπαραχθεί και θα έχουμε μια νέα Βοσνία στην περιοχή. Σε συνδυασμό δε με την πορεία διχοτόμησης του Αιγαίου νομίζω ότι τώρα η κρίση που υπήρχε προς βορρά μας στα Βαλκάνια θα μεταφερθεί και προς το νότο και δεν μπορώ να πω αν οι συνέπειες θα είναι πιο δραματικές. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος, υπάρχει δυνατότητα να αντιστραφεί αυτή η πορεία αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να βγει ανοιχτά και να ομολογήσει ποιο είναι το αμερικανόπνευστο σχέδιο και να σταθεί στο ύψος της ευθύνης της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ