Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία ανοχή!

"

Τους είπα κάποτε μην το πολύ τραβάτε, γιατί όταν το παρατραβήξατε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, έγινε τότε το ιδιώνυμο... Μην το τραβάτε. Ο Γιαννόπουλος θα φύγει μια μέρα και θα έρθει κανένας άλλος και θα την επαναφέρει τη διάταξη"! Με αυτή την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά συμπεριφορά επιχείρησε να απειλήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης τους κομμουνιστές, μιλώντας προχτές στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Προηγουμένως είχε πει κατά λέξη, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις: "Τη σύγκρουση την επιζητά το ΚΚΕ για να υπάρξει θύμα. Το πιστεύω απολύτως, ακράδαντα και το υποστηρίζω χωρίς κανένα δισταγμό... Το ΚΚΕ θέλει αίμα"!

Είναι φανερό ότι το θέμα Γιαννόπουλου δεν περιορίζεται, πλέον, στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αφορά την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για υπόθεση που αν ήθελε κάποιος να της δώσει τίτλο, θα την τιτλοφορούσε ως υπόθεση που αφορά στη σχέση της κυβέρνησης με τη δημοκρατία. Τη σχέση της κυβέρνησης με αυτή, τη σημερινή δημοκρατία του αστικού κράτους.

***

Η κυβέρνηση ούτε χτες καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις. Δεν το είχε κάνει ούτε πριν ένα μήνα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε πως το ιδιώνυμο και ο νόμος 509 - δηλαδή τα νομοθετικά τερατουργήματα με τα οποία στέλνονταν οι κομμουνιστές σε ξερονήσια και εκτελεστικά αποσπάσματα - είχαν "ισχυρή αιτιολογία"! Η κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε. Αντίθετα, στελέχη της υποστηρίζουν ότι τα όσα λέει ο Γιαννόπουλος είναι "απολαυστικά"!

Τι σημαίνει η παραπάνω στάση; Τι σημαίνει ιστορικά; Ολοι ξέρουν. Κάποτε, κάποιοι άλλοι "κεντρώοι", κάποιοι άλλοι "δημοκράτες", κάποιοι άλλοι "Γιαννόπουλοι", κατηγορούσαν και συκοφαντούσαν τους κομμουνιστές ως "αιμοδιψείς" και "αιμοβόρους". Ετσι, άνοιξαν το δρόμο, για να μπορούν οι φασίστες επίγονοί τους να λένε και να εφαρμόζουν τις πολιτικές που έμειναν γνωστές με το σύνθημα "το καλύτερο σαπούνι γίνεται από κουμμούνι"...

***

Τι σημαίνει πολιτικά η στάση της κυβέρνησης; Ολοι ξέρουν. Οταν επαναφέρονται χωρίς δισταγμό χουντικοί νόμοι για να κατασταλούν λαϊκοί αγώνες, όταν επαναφέρονται τα ξερονήσια και τα αποσπάσματα ως "υπομνήσεις", όταν ο αντικομμουνισμός γίνεται μέσο κυβερνητικής "πειθούς" και αντιλαϊκής προπαγάνδας, τότε η κυρίαρχη πολιτική δε σταματά σε τίποτα. Καμιά, ούτε η στοιχειώδης δημοκρατική ελευθερία και κατάκτηση, δε θεωρείται εμπόδιο για να ολοκληρώσει την αποστολή της. Σημαίνει προώθηση μιας τόσο βαθιά ταξικής πολιτικής που καθιστά, ακόμα και την τήρηση των προσχημάτων, πολυτέλεια.

Τι σημαίνει ιδεολογικά η στάση της κυβέρνησης; Ολοι ξέρουν. Σημαίνει τραγικό πισωγύρισμα. Συνιστά καταφυγή σε ένα σάπιο και απάνθρωπο ιδεολογικό οπλοστάσιο, που φιγουράρει ως το μόνο ικανό εργαλείο για να "θεωρητικοποιηθεί" ένας τόσο σαρωτικός αναχρονισμός, όπως αυτός που προωθεί ο κυβερνητικός "εκσυγχρονισμός" στην ελληνική κοινωνία.

***

Οποιος αισθάνεται ότι το θέμα τον αφορά, ότι πρέπει να εναντιωθεί στον κατήφορο, πρέπει να το κάνει τώρα. Και το θέμα αφορά τους πάντες. Ας μην αφήσουν τον κατήφορο να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα για να αντιδράσουν. Μην αφήσουν περιθώρια. Τότε θα είναι αργά.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ