ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οραμα» του Μπους η αποπομπή του Αραφατ...

Ισραηλινά τανκ στη Χεβρώνα

Associated Press

Ισραηλινά τανκ στη Χεβρώνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η ειρήνη απαιτεί νέα και διαφορετική παλαιστινιακή ηγεσία που θα οδηγήσει τον παλαιστινιακό λαό στο κράτος του... Καλώ τους Παλαιστινίους να εκλέξουν νέα ηγεσία που δε θα είναι συμβιβασμένη με την τρομοκρατία... Η σημερινή παλαιστινιακή ηγεσία όχι μόνο δεν πατάσσει την τρομοκρατία αλλά και την ενθαρρύνει. Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν νέες πολιτικές και οικονομικές δομές βασισμένες στη δημοκρατία, στην ανοχή, στην ελευθερία, στην οικονομία της αγοράς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας... Εάν οι Παλαιστίνιοι υιοθετήσουν τη δημοκρατία, αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και απορρίψουν την τρομοκρατία, μπορούν να στηρίζονται στην αμερικανική υποστήριξη για την ίδρυση ενός προσωρινού κράτους».

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο πολυαναμενόμενο «όραμά» του για τη Μέση Ανατολή προκαλώντας έντονες και ποικίλες αντιδράσεις ανά την υφήλιο, και κυρίως στον αραβικό κόσμο. Ο Τζορτζ Μπους, χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός του στην ανάγκη περιθωριοποίησής του, ενώ ουσιαστικά δεν ασχολείται καθόλου με την προέλαση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με την ανακατοχή των εδαφών και με την πλήρη καταστροφή της παλαιστινιακής υποδομής που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι «σήμερα η παλαιστινιακή νομοθετική αρχή δεν έχει καμία εξουσία στα χέρια της» και ζήτησε διαχωρισμό των εξουσιών, εκλογές στα τέλη του χρόνου, μεταρρυθμίσεις στα Σώματα Ασφαλείας με εξωτερική παρέμβαση που θα είναι σε θέση να φυλάσσουν την «ασφάλεια του Ισραήλ». Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέδεσε τόσο την ίδρυση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους όσο και την οποιαδήποτε παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους με την αλλαγή της ηγεσίας τους, και μάλιστα τους δελέασε μιλώντας για «αμέριστη υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της διεθνούς κοινότητας και φυσικά των ΗΠΑ με κάθε τρόπο».

Ισραηλινοί στρατιώτες υποχρεώνουν Παλαιστίνιο να γδυθεί στο δρόμο

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες υποχρεώνουν Παλαιστίνιο να γδυθεί στο δρόμο
Το «όραμα» Μπους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που τήρησαν την ανωνυμία τους, μπορεί να οδηγήσει σε «προσωρινό» παλαιστινιακό κράτος «ακόμη και μέσα σε 18 μήνες», εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει. Μετά από ένα τέτοιο βήμα, μέσα σε τρία χρόνια, το «όραμα» προβλέπει οριστική συμφωνία και τελικά σύνορα. Ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε ελάχιστα στο Ισραήλ, μιλώντας απλώς για την «ανάγκη στρατιωτικής αποχώρησής του από τα παλαιστινιακά εδάφη, εφόσον γίνουν βήματα προόδου», αναγνώρισε το δικαίωμα αυτοάμυνάς του και αρκέστηκε να το καλέσει να «συμβάλλει» στην επίτευξη «των μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε εν συντομία στην ανάγκη, στο τέλος της διαδικασίας, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να υιοθετηθεί η πρόταση Μίτσελ, που μιλά για πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, για οριστική ισραηλινή υποχώρηση στα όρια του 1967. Ισως, το σημείο της ομιλίας Μπους που, αν και αρχικώς πέρασε σχετικά απαρατήρητο, προκάλεσε έντονες ανησυχίες στον αραβικό κόσμο και τις αντιδράσεις πολλών αναλυτών, ήταν η φράση του ότι «όπως έχω πει και παλαιότερα, όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας. Περιμένω από όλους να προσπαθήσουν για την ειρήνη στην περιοχή, από όλες τις αραβικές ηγεσίες να καταδικάσουν την τρομοκρατία, να σταματούν τα ιρανικά φορτία όπλων προς τις τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις και από τη Συρία να διακόψει κάθε δεσμό με αυτές τις οργανώσεις και τις δραστηριότητές τους».

Σύλληψη από ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Σύλληψη από ισραηλινούς στρατιώτες
Ισραηλινές θριαμβολογίες, αραβική αμηχανία και οργή

ΡΑΜΑΛΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αμηχανία και απογοήτευση προκάλεσε σε Αραβες και Παλαιστινίους το διάγγελμα Μπους. Προσεκτικές ήταν οι αντιδράσεις της ΕΕ και της Ρωσίας. Η ισραηλινή ηγεσία δεν παρέλειψε να θριαμβολογήσει για την «υιοθέτηση των θέσεών της» από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Εχω, ήδη, εγκρίνει σειρά μεταρρυθμίσεων και πάμε σε εκλογές. Δε νομίζω ότι ο Πρόεδρος αναφερόταν σε μένα. Είμαι δημοκρατικά εκλεγμένος και ο παλαιστινιακός λαός είναι μοναδικός αρμόδιος να επιλέξει την ηγεσία του» δήλωνε ο Γιάσερ Αραφάτ. Δεν έδωσε έκταση στις παρατηρήσεις Μπους και επέλεξε να σταθεί στα, όπως τόνιζε, «θετικά» σημεία της πρότασής του: «η αναγνώριση της αναγκαιότητας δύο κρατών, τερματισμού της κατοχής και παγώματος των εποικισμών». Σε ανακοίνωσή, η Π. Αρχή χαρακτήριζε «σοβαρή συνεισφορά στην ειρήνη» το μήνυμα Μπους.

Αντίθετα, εξοργισμένοι εμφανίστηκαν άλλοι αξιωματούχοι. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «απαράδεκτους» όρους, τονίζοντας ότι «ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος και ο Πρόεδρος Μπους θα πρέπει να σέβεται την επιλογή του παλαιστινιακού λαού, οι ηγέτες μας δεν είναι αλεξιπτωτιστές από την Ουάσιγκτον». Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν κατηγορούσε τον Μπους ότι «μπέρδεψε την τρομοκρατία με την αντίσταση κατά της κατοχής».

Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις προσωπικοτήτων που έχουν, πολλάκις, επικρίνει τον Γ. Αραφάτ, όπως η βουλευτής Χανάν Ασράουι, που μίλησε για «αδιανόητες προϋποθέσεις. Μόνο οι Παλαιστίνιοι αποφασίζουν τα εσωτερικά τους», και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζάιτ, Σάλεχ Αμπντέλ Τζαουάντ, που υπογράμμισε: «είτε ο Μπους επιλέγει τυφλά τα ισραηλινά επιχειρήματα, είτε είναι εντελώς ανίδεος για την κατάσταση. Δε συνδέει καν τις παρατηρήσεις του με την ανάγκη τερματισμού της κατοχής».

Διχασμένες ήταν οι αραβικές αντιδράσεις με τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου να κατηγορεί τον Μπους ότι «ζητά το κεφάλι του Αραφάτ αγνοώντας και προσπαθώντας να διχάσει τους Αραβες». Ο Αμρ Μούσα, ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, μίλησε για ανάγκη «εξέτασης των προτάσεων». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο για τον Αραφάτ και θεωρώ θετικό το αίτημα για μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά του Ιράν σημειώθηκε ότι πρόκειται για «επανάληψη των γνωστών μονόπλευρων θέσεων», ενώ η Ιορδανία χαιρέτισε την αμερικανική διάθεση για οριστική επίλυση της διένεξης.

Ενδεικτικά, οι αραβικές εφημερίδες «Αλ Κουντς» και «Αλ Ντουστούρ» υπογραμμίζουν ότι «η Ουάσιγκτον ξαναγράφει το χάρτη του αραβικού κόσμου» και θέτει επικίνδυνα «στο στόχαστρο αρκετές αραβικές χώρες, υπονοώντας ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατία».

Θριαμβολογίες...

Ενδεικτικότερα, ίσως, των δηλώσεων, ήταν τα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου, που εκτιμούν ότι «ο Μπους υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή Σαρόν». Η «Τζερούσαλεμ Ποστ» θριαμβολογεί ότι πλέον το «παλαιστινιακό κράτος δεν είναι αξίωμα αλλά υπό όρους». Η «Γιεντότ Αχρονότ» χαρακτηρίζει τον Μπους «νέο μέλος του Λικούντ» και φιλοξενεί διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο ΥΠΕΞ Πέρες χαρακτήρισε «τραγικό λάθος» την ομιλία Μπους και την περιθωριοποίηση Αραφάτ ως βέβαιο «λουτρό αίματος». Στη «Χααρέτζ», αρθρογράφοι τονίζουν ότι ο Μπους «δολοφόνησε πολιτικά τον Αραφάτ» και εκτιμούν ότι «ο Αραφάτ δε θα φύγει και αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο». Στη «Μααρίβ», ο ηγέτης του Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ, κατηγορεί τον Μπους ότι «είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο Αριέλ Σαρόν δεν έκανε σχόλιο, απλώς επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας και ο σύμβουλός του, Ντόρε Γκολντ, δήλωνε ότι «αν εφαρμοστούν (οι υποδείξεις), υπάρχει κάτι να συζητήσουμε». Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «πρόκληση προς τον παλαιστινιακό λαό, να διαλέξει ανάμεσα στην ευημερία και στον Αραφάτ», ενώ ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών περηφανευόταν ότι «η ομιλία Μπους θα μπορούσε κάλλιστα να έχει συνταχθεί από το Λικούντ».

...και επιφυλάξεις

Εξαιρετικά επιφυλακτική ήταν η ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ηγεσία της ΕΕ, Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και οι ομόλογοί τους Ιαπωνίας και Κίνας, καλωσόρισαν αυτό που ονόμασαν ως «μεγαλύτερη αμερικανική ανάμειξη», καθώς και την πρόταση για «δύο κράτη και μεταρρυθμίσεις», εντούτοις, σε όλες τις ανακοινώσεις (Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία) σημειώνεται ότι «ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης και ο παλαιστινιακός λαός μοναδικός υπεύθυνος για την ηγεσία του».

Η προσεκτικότερη δήλωση ήταν του Σολάνα που δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ «θα βοηθήσει να γίνουν εκλογές για να αποφασίσουν οι Παλαιστίνιοι». Λίγο πριν την ομιλία Μπους, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήριζε «μεγάλο και επικίνδυνο λάθος» την περιθωριοποίηση Αραφάτ. Τη διαφωνία του με τους όρους Μπους εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ που επισήμανε τον κίνδυνο «δημοκρατικής ανάδειξης των εξτρεμιστών». Το φόβο αυτό συμμερίστηκε και ο γερουσιαστής Μίτσελ, που συνέταξε την ομώνυμη έκθεση, τονίζοντας ότι «η πρόταση θα αποβεί μπούμερανγκ». Το Αμερικανο-αραβικό Ινστιτούτο προειδοποιούσε για διαρραγή των «αμερικανο-αραβικών σχέσεων», εκτίμηση με την οποία συμφωνούσε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Μετά από αυτά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «εάν επανεκλεγεί ο Αραφάτ, θα συνομιλήσουμε μαζί του».

Παντού ισραηλινός στρατός

Μετά από την εκ νέου κατοχή και της Χεβρώνας, ο ισραηλινός στρατός κατέχει ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, εκτός από την Ιεριχώ

ΧΕΒΡΩΝΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, νωρίς χτες το πρωί, και στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας, θέτοντας, ουσιαστικά, υπό κατοχή το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης με μοναδική νησίδα αυτονομίας την Ιεριχώ. Ο ισραηλινός στρατός, εκτός από τα τροχόσπιτα που έχει μεταφέρει καθιστώντας σαφές ότι θα παραμείνει επ' αόριστον στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση στα ΜΜΕ μπλοκάροντας κάθε δυνατότητα πληροφόρησης.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε όταν τα ισραηλινά τανκς προσπάθησαν να καταλάβουν την έδρα της Π. Αρχής στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί αφέθηκαν να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου, μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του το κτίριο και επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και σε αυτήν την πόλη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του στρατού, έγιναν 150 συλλήψεις και «καταστράφηκε βιοτεχνία κατασκευής εκρηκτικών».

Υπό κατοχή βρίσκεται, πλέον, το σύνολο της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση την Ιεριχώ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι των πόλεων Τζενίν, Βηθλεέμ, Νάμπλους, Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Ραμάλα και Χεβρώνας, καθώς και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μικρότερων πόλεων και χωριών, να βρίσκονται, ουσιαστικά, σε κατ' οίκον περιορισμό. Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα υπάρχουν, ήδη, σε πολλές περιοχές ενώ εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη είναι η μετακίνηση ανθρωπιστικών φορτίων και ασθενοφόρων. Χαρακτηριστικά, χτες, στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε η δίωρη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και όταν οι κάτοικοι κατέκλυσαν την αγορά για να εξασφαλίσουν προμήθειες, ο στρατός τούς απώθησε με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

Ο Γιάσερ Αραφάτ από το περικυκλωμένο αρχηγείο του επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και εκλογές και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι με την κατοχή προκαλεί αδράνεια σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης ή ελέγχου των εξτρεμιστών. Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Δ. Οχθη «μέχρι να τερματιστούν οι αντι-ισραηλινές επιθέσεις» και τόνιζε ότι «δεν υπάρχει, προς το παρόν, λόγος ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας», ενδεχόμενο που πολλοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά πιθανό προειδοποιώντας για «ανείπωτη αιματοχυσία».

Προς στιγμήν, πάντως, στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χτες, από ισραηλινά πυρά ενώ εκτόξευε χειροβομβίδες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής θέσης στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Την ευθύνη ανέλαβε η Τζιχάντ. Μία μέρα νωρίτερα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε αυτοκίνητο, στη Ράφα, όπου επέβαιναν 6 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο στελέχη της Χαμάς. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Παράλληλα, η Π. Αρχή φέρεται να κάνει απονενοημένες προσπάθειες να ελέγξει τη Χαμάς, θέτοντας σε κατ' οίκον περιορισμό τον πνευματικό της ηγέτη, στη Γάζα, Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν (όπου σημειώθηκαν και ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές και σε αστυνομικούς), ενώ συνέλαβε άλλα 13 σημαίνοντα στελέχη της. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι είναι, μάλλον, απέλπιδες κινήσεις, αφού ούτε πρακτικά μπορεί η παλαιστινιακή αστυνομία να το πράξει, ούτε ηθικά, αφού η επιρροή της Χαμάς έχει ανέλθει ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες.

ΠΑΤΡΑ
Συναυλία αλληλεγγύης

Σε συναυλία αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου - συμμετέχει και ο Χριστόφορος Κροκίδης - καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Κυριακή 30 Ιούνη, στις 9.30 μ.μ. στο Κάστρο του Ρίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νόμος η απαγόρευση των κομμάτων

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το πρόσχημα ήταν η απαγόρευση της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, της ΕΤΑ. Το κλίμα εξαιρετικά φορτισμένο εξαιτίας της βομβιστικής καμπάνιας μεσούσης της Συνόδου της ΕΕ, όπου και οι πέντε επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα αποδόθηκαν στην ΕΤΑ. Ολοι οι οιωνοί λοιπόν «θετικοί»...

...και με συντριπτική πλειοψηφία, αφού, εκ των προτέρων φυσικά, είχε εξασφαλιστεί η διακομματική συναίνεση, η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το νόμο περί πολιτικών κομμάτων, δηλαδή το νόμο που δίνει τη δυνατότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύει τη λειτουργία και να θέτει εκτός νόμου όλα τα κόμματα που στηρίζουν, υποστηρίζουν, ή με τις δηλώσεις τους ενθαρρύνουν την τρομοκρατία.

Επισήμως, όλοι πανηγυρίζουν, καθώς με τη θέσπιση νόμου ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του Ερι Μπατασούνα που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ... αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει τώρα την ευχέρεια να θέσει εκτός νόμου ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πολιτικό κόμμα κρίνει ότι ενθαρρύνει την τρομοκρατία. Και ο ορισμός τρομοκρατία ειδικά για την Ισπανία και ευρύς είναι και αγγίζει πολλούς πολιτικούς χώρους εκτός της ΕΤΑ.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

«Είναι μία άνευ προηγουμένου εθνική τραγωδία» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τανζανίας Μπέντζαμιν Μκάπα, φθάνοντας στον τόπο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε σταθμό του κεντρικού τμήματος της χώρας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 174 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 924 άλλων.

Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για την εξακρίβωση της αιτίας του πολύνεκρου δυστυχήματος, διευκρινίζοντας πάντως πως «όλες οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πως επρόκειτο για ένα γεγονός το οποίο δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε».

Πάντως τα διεθνή πρακτορεία σημειώνουν πως ο σιδηροδρομικός στόλος της χώρας είναι πεπαλαιωμένος και πως δε συντηρείται επαρκώς...

Αλληλεγγύη στην Ιντιφάντα

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα και πορεία στην Πρεσβεία του Ισραήλ, συνδιοργανώνουν, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 7.30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η ΕΕΔΔΑ, το ΕΚΑ και η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001.

ΚΙΝΑ
Πλημμύρες προκάλεσαν εκατόμβη...

ΠΕΚΙΝΟ.--

Περίπου 700 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μεγάλες περιοχές της Κίνας. Μέχρι χτες ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 353 νεκρούς και 350 αγνοούμενους, για τους οποίους οι ελπίδες να βρεθούν είναι ελάχιστες. Κάπου 57 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων

ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέος Πρόεδρος «συναινετικώς»

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τον στρατηγό εν αποστρατεία Αλφρεντ Μοϊσίου εξέλεξε Πρόεδρο της χώρας η Βουλή της Αλβανίας με 97 ψήφους. Ο Μοϊσίου, που είχε σπουδές στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια το 1958 στη Στρατιωτική Ακαδημία στη Μόσχα και διατέλεσε υφυπουργός Αμυνας στην περίοδο 1981-1982 και 1994 έως 1997, φέρεται να απέσπασε την έγκριση από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας -- το κυβερνών Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ