Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Παντού ισραηλινός στρατός

Μετά από την εκ νέου κατοχή και της Χεβρώνας, ο ισραηλινός στρατός κατέχει ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, εκτός από την Ιεριχώ

ΧΕΒΡΩΝΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, νωρίς χτες το πρωί, και στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας, θέτοντας, ουσιαστικά, υπό κατοχή το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης με μοναδική νησίδα αυτονομίας την Ιεριχώ. Ο ισραηλινός στρατός, εκτός από τα τροχόσπιτα που έχει μεταφέρει καθιστώντας σαφές ότι θα παραμείνει επ' αόριστον στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση στα ΜΜΕ μπλοκάροντας κάθε δυνατότητα πληροφόρησης.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε όταν τα ισραηλινά τανκς προσπάθησαν να καταλάβουν την έδρα της Π. Αρχής στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί αφέθηκαν να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου, μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του το κτίριο και επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και σε αυτήν την πόλη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του στρατού, έγιναν 150 συλλήψεις και «καταστράφηκε βιοτεχνία κατασκευής εκρηκτικών».

Υπό κατοχή βρίσκεται, πλέον, το σύνολο της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση την Ιεριχώ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι των πόλεων Τζενίν, Βηθλεέμ, Νάμπλους, Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Ραμάλα και Χεβρώνας, καθώς και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μικρότερων πόλεων και χωριών, να βρίσκονται, ουσιαστικά, σε κατ' οίκον περιορισμό. Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα υπάρχουν, ήδη, σε πολλές περιοχές ενώ εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη είναι η μετακίνηση ανθρωπιστικών φορτίων και ασθενοφόρων. Χαρακτηριστικά, χτες, στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε η δίωρη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και όταν οι κάτοικοι κατέκλυσαν την αγορά για να εξασφαλίσουν προμήθειες, ο στρατός τούς απώθησε με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

Ο Γιάσερ Αραφάτ από το περικυκλωμένο αρχηγείο του επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και εκλογές και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι με την κατοχή προκαλεί αδράνεια σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης ή ελέγχου των εξτρεμιστών. Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Δ. Οχθη «μέχρι να τερματιστούν οι αντι-ισραηλινές επιθέσεις» και τόνιζε ότι «δεν υπάρχει, προς το παρόν, λόγος ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας», ενδεχόμενο που πολλοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά πιθανό προειδοποιώντας για «ανείπωτη αιματοχυσία».

Προς στιγμήν, πάντως, στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χτες, από ισραηλινά πυρά ενώ εκτόξευε χειροβομβίδες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής θέσης στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Την ευθύνη ανέλαβε η Τζιχάντ. Μία μέρα νωρίτερα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε αυτοκίνητο, στη Ράφα, όπου επέβαιναν 6 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο στελέχη της Χαμάς. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Παράλληλα, η Π. Αρχή φέρεται να κάνει απονενοημένες προσπάθειες να ελέγξει τη Χαμάς, θέτοντας σε κατ' οίκον περιορισμό τον πνευματικό της ηγέτη, στη Γάζα, Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν (όπου σημειώθηκαν και ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές και σε αστυνομικούς), ενώ συνέλαβε άλλα 13 σημαίνοντα στελέχη της. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι είναι, μάλλον, απέλπιδες κινήσεις, αφού ούτε πρακτικά μπορεί η παλαιστινιακή αστυνομία να το πράξει, ούτε ηθικά, αφού η επιρροή της Χαμάς έχει ανέλθει ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ