Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις κατά Αμερικανών, φήμες περί μπιν Λάντεν

Ενας μικρός Αφγανός κοιτά το φακό, ενώ, στο φόντο, στρατιώτες της διεθνούς δύναμης «ασφάλειας» περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Ενας μικρός Αφγανός κοιτά το φακό, ενώ, στο φόντο, στρατιώτες της διεθνούς δύναμης «ασφάλειας» περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.-

Η «νέα» κυβέρνηση του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ορκίστηκε προχτές εν μέσω αρκετής γκρίνιας για τα πόστα στο Αφγανιστάν, στην τυπική επιβεβαίωση των προειλημμένων αποφάσεων, που πέρασαν διά αμερικανικών και ευρωπαϊκών εκβιασμών και πειθαναγκασμών από τη Λόγια Τζίργκα, ωστόσο τα «προβλήματα» συνεχίζονταν χτες για τις «συμμαχικές» δυνάμεις: στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Χοστ, καταγράφηκε άλλη μια επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων με όλμους - χωρίς θύματα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πενταγώνου. Παράλληλα, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες της «Συμμαχίας» φέρονταν να ανακάλυψαν και νέες κρυφές αποθήκες όπλων της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν, στην επαρχία Πάκτια.

Σαν να μην έφθανε η ένταση των επιθέσεων στο βορρά - που περνά σχετικά «απαρατήρητη» από το διεθνή Τύπο - άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται στα δίκτυα η συνήθης φιλολογία περί του αν ζει και πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και περί των ενδεχόμενων νέων «τρομοκρατικών πληγμάτων» της Αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ ή και την Ευρώπη. Μάλιστα, χτες, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Αντόνιο Μαρτίνο, έκανε δηλώσεις στις οποίες το επόμενο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης του Σαουδάραβα με «βρώμικες βόμβες» (με πυρηνικά υλικά, αλλά όχι πυροκροτητή που θα συνέβαλε σε σχάση και πυρηνική έκρηξη), ή με βιολογικά όπλα, εμφανίζεται περίπου βέβαιο: «Δεν ξέρουμε πού θα πραγματοποιηθεί η επίθεση ούτε τη μορφή που θα λάβει και για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι εγγυόμαστε πραγματικά την ασφάλεια των πολιτών μας» (!) είπε ο Μαρτίνο, τονίζοντας ότι «η απειλή (της Αλ-Κάιντα) αφορά τη Δύση, αλλά δεν ξέρουμε πού. Στις ΗΠΑ; Την Ευρώπη; Την Ιταλία; Και αν είναι η Ιταλία, πού και πότε; Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε». Ανάλογες «ανησυχίες» εξέφρασε και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ μια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εφιστούσε και πάλι την προσοχή στην «περιφρούρηση» των πυρηνικών υλικών.

Αφορμή για την επανέναρξη της σχετικής φιλολογίας υπήρξε η συνέντευξη στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ - Τζαζίρα» ενός εκπροσώπου της Αλ-Κάιντα, του Σουλεϊμάν μπου Γκαΐθ, ο οποίος είπε πως «το 98% της οργάνωσης είναι σώο» και προειδοποίησε για «νέες επιθέσεις» τις ΗΠΑ. Απαντώντας εμμέσως ο ταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ είπε πως πρόκειται για «ευχές» της Αλ-Κάιντα: «Εχουμε καταστρέψει τις δομές διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων της οργάνωσης», σχολίασε.

Παρ' όλα αυτά η αμερικανική ανησυχία εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις καταδίωξης «του μουλά Μοχαμάντ Ομάρ και του μπιν Λάντεν» σε περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος». Ο Κινγκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. «Δεν έχω ιδέα», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ