Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - «G8»
Επί ποδός

ΚΑΛΓΚΑΡΙ.-

Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» την Κυριακή στην πόλη του Κάλγκαρι της πολιτείας της Αλμπέρτα, στην αυλαία των κινητοποιήσεων κατά της Συνόδου των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών, της ομάδας «G8», που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, στο απομονωμένο θέρετρο των Βραχωδών Ορέων, Κανανάσκις.

«Οχι βόμβες. Τρόφιμα» και «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πρώτη διαδήλωση που διοργανώθηκε από τα εργατικά συνδικάτα, το ΚΚ Καναδά και άλλες οργανώσεις. Τη Δευτέρα η καναδική πόλη έγινε και πάλι το επίκεντρο ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποίησαν τουλάχιστον χιλιάδες, καταγγέλλοντας τα βιομηχανικά κράτη για τη λήψη μη δημοκρατικών αποφάσεων, που αγνοούν τα δικαιώματα των πολιτών, ειδικά εκείνων που διαβιούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σήμερα και πάλι οι διαδηλωτές έχουν δώσει ραντεβού για μία ακόμη πορεία στο Κάλγκαρι, την πιο κοντινή πόλη στο Κανανάσκις, που έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια της διήμερης συνόδου οι «οκτώ» αναμένεται να δεσμευτούν για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη της Αφρικής, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS. Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί μερική ή ολική παραγραφή των χρεών των αφρικανικών κρατών και άρση των περιορισμών στο εμπόριο. Ως απάντηση, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν πως θα εργαστούν προς την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων που μαίνονται στην ήπειρο και θα εγγυηθούν τη διασφάλιση της Δημοκρατίας.

Το «Reuters» συμπληρώνει ότι από την ατζέντα των συνομιλιών δεν πρόκειται να λείψει και το ζήτημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ενημερώσει τους εταίρους του στην «G8» περί των νέων εξελίξεων στο μέτωπο του αντιτρομοκρατικού αγώνα και ΙΣΩΣ ζητήσει την υποστήριξή τους για την έναρξη οποιασδήποτε εκστρατείας εναντίον του Ιράκ. Την υποστήριξή τους θα ζητήσει, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο που κατέθεσε για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει μεν τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα, αλλά δίχως την παρουσία του Γιασέρ Αραφάτ στην κεφαλή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των οκτώ κρατών, δηλαδή του Καναδά Ζαν Κρετιέν, της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, της Ιαπωνίας Γιουνισίρο Κοϊζούμι και της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και οι αξιότιμοι καλεσμένοι της ΕΕ, ο προεδρεύων για το εξάμηνο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ