ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΟΝΤΙ
Στρατιωτική εμπλοκή και στον Ινδο-Ειρηνικό

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό», λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός

Eurokinissi

Νέα στρατιωτική αποστολή στον Ινδο-Ειρηνικό, σε άμεση εμπλοκή της χώρας στους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή κυρίως μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με μπούσουλα τις πρόσφατες ευρωατλαντικές αποφάσεις της Συνόδου του Βίλνιους για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης αρθρογραφώντας στους «Times of India», ενόψει της συνάντησης που είχε αργότερα, την Παρασκευή, με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι, στην Αθήνα.

«Στην άμυνα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς», έγραψε συγκεκριμένα.

Κατά πληροφορίες, σε «ανταπόδοση» της παρουσίας ινδικών μαχητικών στην άσκηση «Ηνίοχος 23» δρομολογείται η αποστολή 4 ελληνικών F-16 στην άσκηση «Tarang Shakti», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας, Οκτώβρη - Νοέμβρη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Αυστραλία. Επίσης, εξετάζονται η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ και το ενδεχόμενο κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί.

Ως προς την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει χαραγμένη πορεία ήδη από παλαιότερα. Π.χ. το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, στα Εμιράτα, επισήμως για να μετάσχει σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Επιστρέφοντας εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ. Στην αποστολή μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από το 2020 συνεισφέρει με αξιωματικό στο επιτελείο της αποστολής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Επίσης, το ελληνικό ΠΝ συνεισφέρει με επιτελή του στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (U.S. Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, μετέχοντας στην επιχείρηση «ENDURING FREEDOM», της οποίας η θαλάσσια περιοχή ευθύνης είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Ακόμα συνεισφέρει με επιτελή στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, ενώ παλαιότερα έστελνε και πλοίο, με πολύ χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο, τον Φλεβάρη του 2014, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, ξεπροβόδιζε τη φρεγάτα «Ψαρά» και το πλήρωμά της πριν αποπλεύσει για την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός της αποστολής έχει να κάνει «και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...

Εμπλοκή και επιχειρηματικά σχέδια πάνε άλλωστε χέρι χέρι. Διόλου τυχαία, Μητσοτάκης και Μόντι, πέραν της κατ' ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, παρακάθισαν και σε «γεύμα εργασίας» με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Με τον Μητσοτάκη να λέει πως «η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», παροτρύνοντάς τους «να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές», καθώς «οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας».

Εβαλε, δε, «πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε, γιατί όχι, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Στο ίδιο διάστημα να προχωρήσουμε σε πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στην Ινδία ή που οι ινδικές εταιρείες μπορούν να κάνουν στην πατρίδα μας».

Στον ίδιο τόνο, ο Μόντι είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στους τομείς της τρομοκρατίας και της κυβερνοασφάλειας, ενώ τόνισε πως υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030», με έμφαση στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των τεχνολογιών, της Παιδείας και της Ενέργειας, θεσμοθετώντας και σχετική πλατφόρμα για να συζητούνται θέματα «οικονομίας και εθνικής ασφάλειας». Είπε ακόμη ότι υπογράφτηκε συμφωνία για την αγροτική παραγωγή, όπως και ότι επίκειται συμφωνία για την «κινητικότητα και μετανάστευση».


Πατριδογνωμόνιο
«Μην αναπνέετε»!...

Κραυγάζει το Κόμμα πως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπαίνουμε στο στόχαστρο ως χώρα. Αυτή η φωνή, εξαίρεση στο σύστημα, όχι μόνο δεν συζητιέται ως πραγματικά εθνική άποψη, και μάλιστα σωτήρια για τον λαό της, που είναι, αλλά απομονώνεται στον δημόσιο λόγο. Σε σημείο μάλιστα που να προσφέρεται για κακοήθεις στρεβλώσεις και πολιτική εκμετάλλευση απ' όσους προτιμούν να νταραβερίζονται με ακροδεξιές «ευαισθησίες» και εξελιγμένες αποκριάτικες στολές πατριωτισμού. Ετσι, εκεί που περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με τα F-16 που ζητούσε να πάρει η Τουρκία, περιμέναμε τρόπος του λέγειν δηλαδή, βλέπουμε μια πλημμυρίδα F-16 να συρρέουν προς την Ουκρανία, σε δεκάδες. Και επειδή τι να το κάνεις το αεροσκάφος χωρίς πιλότο την ώρα που καίγεται το σύμπαν, κι εμείς ήδη τρέχαμε να κρύψουμε τα ιπτάμενα 16άρια μας (!), έρχεται μονοήμερη εκδρομή με τη γνωστή του παραλλαγή ο Ζελένσκι, και εξασφαλίζει και μια υποτροφία εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων, εξάμηνης διάρκειας.

Μακάριος ο μη καιόμενος ελληνικός λαός που δραπέτευσε όπως και όπου μπορούσε, με σαγιονάρες και ακριβά καρπούζια, μαθαίνει χειραγωγούμενος ότι τα αεροπλάνα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί είναι τα πυροσβεστικά, γιατί μόνο απ' αυτά μπορεί να σωθεί ή να καεί, ενώ τα άλλα όχι απλώς δεν τον αφορούν αλλά πρέπει να τα πληρώνει, να τα πετάει αγκαζέ με τον εχθρό, να τα δανείζει αν χρειαστεί και να το βουλώνει όταν αναβαθμίζονται, πέφτουν και πρέπει να θρηνεί.

Διάλεξα τα αεροπλάνα ως ενδεικτικό του αντιλαϊκού πολεμικού καιροσκοπισμού, γιατί αν πάω στη θάλασσα η φρίκη μάς ξεπερνάει όλους. Για τη στεριά ούτε λόγος. Στάχτη. Πώς να διαχειριστεί το μυαλό των πολιτών, όλων μας, την αντίφαση να 'χεις πριν από μερικές βδομάδες τριήμερο εθνικό πένθος για το ναυάγιο των μεταναστών στην Πύλο, και τώρα τριήμερο αίσχος για δυο ντουζίνες απανθρακωμένα γυναικόπαιδα στη μαύρη ράχη της Δαδιάς. Παντού λάθος τόπος, λάθος τρόπος και λάθος στιγμή, για την ανθρώπινη, φεύ όμως, «ξένη» ζωή....

Από το πένθος στο αίσχος μια Ευρώπη, ένα ΝΑΤΟ, μια επενδυτική βαθμίδα δρόμος. Πας να πάρεις μια ανάσα, να καθαρίσεις το μυαλό, να σκεφτείς, και έρχονται οι επιστήμονες που σε παρακολουθούν στον θηριώδη καπιταλιστικό αξονικό τομογράφο ακινητοποιημένο, και ωρύονται «μην αναπνέετε», ο αέρας είναι μολυσμένος. Και άντε να παρηγορηθείς που στην ίδια θέση βρίσκονται κι άλλοι σαν κι εσένα, Καναδοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Βούλγαροι και Ισπανοί... Αυτό το καλοκαίρι λες και βγήκαν όλοι οι δράκοι, που στην πανδημία συσσώρευαν φωτιές και θυμό για τα χαμένα κέρδη, κι άρχισαν να τις ξερνάνε πάνω μας, με μια ευκολία σαν κι αυτή που απολαμβάνουν τα όρνια.

Κι όμως, η ζωή είναι πιο δυνατή από τον θάνατο. Και οι επιζήσαντες της κάθε στάχτης βρίσκουν τρόπους να χτίσουν, και με λάσπη και με αίμα και με σκέψη και με φωνή. Κανείς δεν υπολογίζει, ευτυχώς για μας, την εκπαίδευση στην ομορφιά, στη χαρά, στην άδολη παρέα, που προσφέρει ακόμα και σε συνθήκες φρίκης μια ολιγοήμερη ανάπαυση, ακόμα και οι σύντομες ψευτοδιακοπές σ' έναν λαό που δεν λυγίζει εύκολα κι έχει μάθει να τραγουδάει το «να την πετιέται αποξαρχής»... Θα το καμακώσουμε το θεριό, πού θα πάει. Με μια σταγόνα αρμύρας στο πετσί. Με ένα πλατσούρισμα του παιδιού στη θάλασσα. Με μια ρακή, ένα κρασί, μια μπύρα, και ένα «στην υγειά σου», χωρίς φόβο, την ασέληνη ή πανσέληνη νύχτα. Η ομορφιά της ζωής είναι ακαταμάχητη. Θα 'ρθουν οι λάσπες του φθινοπώρου, και οι μυρωδιές από σχολείο, κι εκεί μπορεί να αντιπαρατεθείς με μια βαθύτερη ανάσα στο παράλογο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ