ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ VPRC
Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Σε υψηλή εκτίμηση οι δημοκρατικές κατακτήσεις και οι λαϊκοί αγώνες
  • Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που μάλλον δεν τους «βγήκε» ακριβώς όπως την ήθελαν...

Οι λαϊκοί αγώνες και οι οργανωμένες μορφές πάλης που το λαϊκό κίνημα επιλέγει για να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, παραμένουν υψηλά στη συνείδηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων. Επιπλέον, πολύ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δεν αποδέχονται το αλάθητο και το δήθεν αταξικό του νόμου. Ζητούν τη διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπογραμμίζουν ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας, ενώ ως μορφή αγώνα εγκρίνουν και τις καταλήψεις. Και αυτό κόντρα στην κλιμακούμενη και θορυβώδη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, τρομοκράτησης και αντιδραστικοποίησης που έχουν στήσει ο δικομματισμός, οι παρατρεχάμενοί του και οι άγνωστοι - γνωστοί στην Ασφάλεια προβοκατόρικοι μηχανισμοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής, το 70% των ερωτηθέντων τονίζει ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές φορές που τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του πολίτη δεν προστατεύονται.

Το 31% - ομολογουμένως υψηλό ποσοστό - επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν τη συνείδησή τους, έστω και αν αυτό σημαίνει παραβίαση του νόμου. Δηλαδή, τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού προφανώς αναγνωρίζει ότι ένας νόμος δεν προστατεύει πάντα - για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερες εκφράσεις - τα λαϊκά συμφέροντα.

Επιπλέον, τουλάχιστον ένα 51% απαντά στη σχετική ερώτηση της έρευνας ότι μάλλον πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο. Το ποσοστό αυτό μόνο χαμηλό δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το θόρυβο των τελευταίων ημερών, την οργανωμένη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών, τα προσχεδιασμένα επεισόδια και την εκμετάλλευσή τους από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Με τις διαρκώς αναπαραγόμενες εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να χειραγωγηθεί η λαϊκή συνείδηση, να εκφοβιστεί και να αποδεχτεί - τάχα ως μέτρο ασφάλειας - την κατάργηση ή έστω τον ακρωτηριασμό και αυτής της δημοκρατικής κατάκτησης.

Σημειωτέον ότι ειδικά οι νέοι, οι ηλικίες 18-24, που έχουν νωπά τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης - όσα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι παρατρεχάμενοί τους στον Τύπο θέλουν να αποσιωπήσουν, να κρύψουν πίσω από τον τεχνητό θόρυβο για το άσυλο - υποστηρίζουν τη διατήρηση του ασύλου σε ποσοστό 82%.

Διόλου τυχαία το 50% συνολικά των ερωτηθέντων υπογραμμίζει ότι το άσυλο είναι από τα λιγότερο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Παιδεία, αρνούμενο να πέσει στην παγίδα αποπροσανατολισμού που στήνουν οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, προκειμένου στη ζούλα και ανεμπόδιστες να προωθήσουν την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.

Εξάλλου μόνο το 21% (μόλις ο ένας στους πέντε) θέλει ασύδοτα η αστυνομία να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια όταν γίνονται διαδηλώσεις και καταλήψεις.

Τέλος, παρά τη συστηματική συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και των διαφόρων μορφών πάλης που το λαϊκό κίνημα επιλέγει να ακολουθήσει, το 77%εγκρίνει τις πορείες και τις διαδηλώσεις, το 76% εγκρίνει τις απεργίες, αλλά και τις πανελλαδικές απεργίες. Το 62% αποδέχεται την αφισοκόλληση.

Επίσης έως και οι πιο κατηγορημένες μορφές πάλης - όσες ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και παρατρεχάμενοί τους σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τόσο με διαρκώς αντιδραστικότερο νομικό οπλοστάσιο, όσο και με τον «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέφοντας τη μία «κοινωνική ομάδα» εναντίον της άλλης - οι καταλήψεις κτιρίων (σχολείων, εργοστασίων, πανεπιστημίων) αλλά και οι καταλήψεις εθνικών δρόμων έχουν την αποδοχή αντίστοιχα του 21% και του 18% των ερωτηθέντων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τριβές...

Τριβές και αντεγκλήσεις προκαλεί εκ νέου στο Συνασπισμό η προσπάθεια συγκερασμού των προτάσεων των επιμέρους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινή κάθοδος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ αντιλαμβάνονται πως η απαίτηση για «πλουραλιστική εκπροσώπηση» στη Βουλή, δηλαδή διάθεση εδρών σε στελέχη των άλλων κινήσεων που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά μόνο αν τα ίδια παραγκωνιστούν. Πόσο μάλλον που εδώ και μέρες στελέχη του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΝ προτρέπουν σε «διαθεσιμότητα» προς όφελος της συνεργασίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία αναφερόταν με το νι και με το σίγμα ποιος θα είναι πού υποψήφιος και ποιος δε θα είναι καθόλου. Παρότι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά με ανακοίνωσή του, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση με την παρουσία του Αλ. Αλαβάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες. Αν και δεν έγινε γνωστό τι διεμήφθη, αυτό αναμένεται να διαφανεί στις προγραμματισμένες για σήμερα δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου.

Πάντως, ο Ν. Βούτσης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή», επέμεινε στο να υπάρξει «διάθεση και διαθεσιμότητα από όλους», συμπληρώνοντας πως «η μονιμότητα στις εκπροσωπήσεις αποκλείει και τη συνεργασία και την ανανέωση». Ο γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Χουντής επαυξάνει πως «χρειάζεται η διαθεσιμότητα όλων των στελεχών του ΣΥΝ - όχι μόνο των βουλευτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ωστόσο, Φ. Κουβέλης φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, σημειώνοντας ότι «όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι προσβλητικά για το κόμμα και τα στελέχη του, τυχόν σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις κατανομής ή διανομής βουλευτικών εδρών αποτελούν σχεδιασμούς επί χάρτου και ενέργειες που υπονομεύουν τη συλλογική λειτουργία και ενότητα του κόμματος». Ενοχλημένος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να περιφέρει τέτοια συζήτηση ερήμην οργάνων και προσώπων. Οι βουλευτές δεν είναι κουκιά διαπραγμάτευσης».

Κόκκινο πανί, βεβαίως, για αρκετά στελέχη του ΣΥΝ είναι και οι προτάσεις των συνεργατών τους για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαλειφθεί η λέξη «Συνασπισμός» και να αντικατασταθεί από κάποια άλλη π.χ. Συνεργασία, Συσπείρωση κ.ά., αλλά και η φιλολογία γύρω από το ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ, αλλά κυρίως στη συνεδρίαση της ΚΠΕ που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σήμερα η ΠΓ θα καταλήξει επί του κειμένου θέσεων («κείμενο βάσης» το χαρακτηρίζουν), το οποίο έχουν ήδη απορρίψει οι μειοψηφούσες τάσεις (Αριστερή Ανανέωση, Ανανεωτική Συσπείρωση, Παρέμβαση) που δε διάκεινται θετικά συνολικά απέναντι στο «εγχείρημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλουν τα αυταρχικά μέτρα

Σε ανυπακοή ενάντια στα αυταρχικά μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται καλεί τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια, και με αφορμή την τρομοκρατία, γίνεται μια καλοστημένη επιχείρηση αφαίρεσης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Ουσιαστικά βασική τους επιδίωξη είναι να μας τρομοκρατήσουν, να μας φοβίσουν ώστε να περιορίσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας».

Οι εργαζόμενοι ηλεκτροτεχνίτες «δηλώνουμε πως δεν μπορεί να μπει κανένα εμπόδιο στον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας. Απαντάμε οργανωμένα, μέσα από τις γραμμές του συνδικάτου μας, ενώνοντας τις φωνές μας με όλους τους άλλους εργαζόμενους και συνεχίζουμε την πάλη μας ώστε να καταστήσουμε ανενεργό στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό - αντιλαϊκό μέτρο», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου και υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν μπροστά τους «τον αγώνα και τη διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ