Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τριβές...

Τριβές και αντεγκλήσεις προκαλεί εκ νέου στο Συνασπισμό η προσπάθεια συγκερασμού των προτάσεων των επιμέρους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινή κάθοδος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ αντιλαμβάνονται πως η απαίτηση για «πλουραλιστική εκπροσώπηση» στη Βουλή, δηλαδή διάθεση εδρών σε στελέχη των άλλων κινήσεων που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά μόνο αν τα ίδια παραγκωνιστούν. Πόσο μάλλον που εδώ και μέρες στελέχη του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΝ προτρέπουν σε «διαθεσιμότητα» προς όφελος της συνεργασίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία αναφερόταν με το νι και με το σίγμα ποιος θα είναι πού υποψήφιος και ποιος δε θα είναι καθόλου. Παρότι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά με ανακοίνωσή του, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση με την παρουσία του Αλ. Αλαβάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες. Αν και δεν έγινε γνωστό τι διεμήφθη, αυτό αναμένεται να διαφανεί στις προγραμματισμένες για σήμερα δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου.

Πάντως, ο Ν. Βούτσης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή», επέμεινε στο να υπάρξει «διάθεση και διαθεσιμότητα από όλους», συμπληρώνοντας πως «η μονιμότητα στις εκπροσωπήσεις αποκλείει και τη συνεργασία και την ανανέωση». Ο γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Χουντής επαυξάνει πως «χρειάζεται η διαθεσιμότητα όλων των στελεχών του ΣΥΝ - όχι μόνο των βουλευτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ωστόσο, Φ. Κουβέλης φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, σημειώνοντας ότι «όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι προσβλητικά για το κόμμα και τα στελέχη του, τυχόν σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις κατανομής ή διανομής βουλευτικών εδρών αποτελούν σχεδιασμούς επί χάρτου και ενέργειες που υπονομεύουν τη συλλογική λειτουργία και ενότητα του κόμματος». Ενοχλημένος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να περιφέρει τέτοια συζήτηση ερήμην οργάνων και προσώπων. Οι βουλευτές δεν είναι κουκιά διαπραγμάτευσης».

Κόκκινο πανί, βεβαίως, για αρκετά στελέχη του ΣΥΝ είναι και οι προτάσεις των συνεργατών τους για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαλειφθεί η λέξη «Συνασπισμός» και να αντικατασταθεί από κάποια άλλη π.χ. Συνεργασία, Συσπείρωση κ.ά., αλλά και η φιλολογία γύρω από το ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ, αλλά κυρίως στη συνεδρίαση της ΚΠΕ που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σήμερα η ΠΓ θα καταλήξει επί του κειμένου θέσεων («κείμενο βάσης» το χαρακτηρίζουν), το οποίο έχουν ήδη απορρίψει οι μειοψηφούσες τάσεις (Αριστερή Ανανέωση, Ανανεωτική Συσπείρωση, Παρέμβαση) που δε διάκεινται θετικά συνολικά απέναντι στο «εγχείρημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποψηφιότητες - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας (2010-09-09 00:00:00.0)
Δεν αμβλύνθηκαν οι αντιπαραθέσεις (2009-07-14 00:00:00.0)
Διεργασιών κι αντιπαραθέσεων συνέχεια... (2009-07-09 00:00:00.0)
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος (2009-06-18 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεων συνέχεια... (2007-01-31 00:00:00.0)
Ετοιμος να συνδράμει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση (2007-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ