Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποψηφιότητες - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας

Οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά το λαό, να αποτελέσουν κριτήριο για την καταψήφιση των υποψηφίων τους

Στην προσπάθειά της να εκτονώσει ανώδυνα για το σύστημα τη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή της, η άρχουσα τάξη διατάσσει όλα τα αναχώματα που διαθέτει μπροστά στις εκλογές για την τοπική διοίκηση. Αυτοί οι σχεδιασμοί αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο χώρο που «παραδοσιακά» έχει το ρόλο του αναχώματος για τη συγκράτηση της λαϊκής οργής, αυτόν του οπορτουνισμού και της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας.

Ως αργά χτες βράδυ, οι εξελίξεις στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέτειναν στο ότι ο χώρος θα εκπροσωπηθεί από δύο ψηφοδέλτια για την Περιφέρεια Αττικής. Τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ διαδέχτηκε χτες το απόγευμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας εισηγήθηκε να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Αλ. Μητρόπουλου, που στο μεταξύ είχε ανακοινωθεί από το ίδιο το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αύριο, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα ο Αλ. Αλαβάνος, που παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Στο μεταξύ, και ο Γ. Δημαράς, διαγραμμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένος με το πρόγραμμά του, δήλωσε ότι συζητά το ενδεχόμενο να είναι επίσης υποψήφιος περιφερειάρχης.

Παρότι οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ και αμέσως μετά αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να της ανακοινωθεί η απόφασή της, η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα προεξόφλησε τη ρήξη στο σχήμα. Ταυτόχρονα, σηματοδότησε και έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, καθώς μέλη της ΠΓ και της ΚΠΕ τάχτηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου ή της Ν. Βαλαβάνη, για χάρη της οποίας ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε χτες έτοιμος να αποσυρθεί.

Η ίδια δεν ξεκαθάριζε αν δέχεται την πρόταση ή όχι, με δεδομένο ότι στο πρόσωπό της δε συμφωνούν όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιες άλλες αντιπρότειναν αυτή του Θ. Δρίτσα. Ο Αλ. Μητρόπουλος ανακοίνωσε χτες ότι αποδέχτηκε την πρόταση «μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης "Δημοκρατική Συνεννόηση" (σ.σ. πρόκειται για «κίνηση» στην οποία πρωτοστατεί ο επίσης διαγραμμένος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Οικονόμου) και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς».

Ο ίδιος, λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» δήλωνε: «Με τον όρο που εξαρχής είχα πει, δηλαδή εάν είναι ενωμένος όλος ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες δυνάμεις μέσα και κυρίως και πρωτευόντως οι "πασοκογενείς" που είναι κόντρα στο μνημόνιο, μια τέτοια πρωτοβουλία ως απλός στρατιώτης, όχι ως επικεφαλής... Αν πάτε ενωτικά, να με υπολογίζετε ως απλό στρατιώτη, ποτέ ως επικεφαλής»!

Διαγκωνισμοί μέχρις εσχάτων

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον Αλ. Αλαβάνο και τις συνιστώσες που τον στηρίζουν, χρεώνοντάς τους την ευθύνη της επικείμενης ρήξης. Κατήγγειλε «ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΝ σχέδια» από «δυνάμεις που συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα, με ξεχωριστές εκδηλώσεις, με ανοιχτές διακηρύξεις για μια διαφορετική δική τους στρατηγική, δυνάμεις που επένδυσαν στις πολιτικές διαφωνίες, δυνάμεις που θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία, να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ, και να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις».

Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι η στάση του ΣΥΝ «εξελήφθη ως αδυναμία και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο "Μέτωπο" και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δε σταμάτησαν ούτε στιγμή». Χαρακτήρισε, τέλος, «έξω από κάθε προηγούμενο» την προσπάθεια «ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του» και κατέληξε: «Επιτέλους οι εκβιασμοί, οι μπλόφες, τα κόλπα της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να έχουν σχέση με την κουλτούρα της αριστεράς».

Στο διά ταύτα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Το ζήτημα αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ. Ας πράξει ο καθένας ό,τι νομίζει και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ας είναι πάντως φανερό ότι όσοι κάνουν ύμνους στη διάσπαση και υπονομεύουν τη συνάντηση με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο, πρακτικά το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της κυβέρνησης».

Το σύνολο των όσων είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΠΕ, είναι δηλωτικά του περιεχομένου της «ενότητας» και της «συμμαχίας» που ευαγγελίζεται ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν ταυτόχρονα ισχυρό κριτήριο για το λαό να τους καταδικάσει σε απομόνωση σε όλα τα μέτωπα.

Παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να χρεώσει αποκλειστικά στις συνιστώσες που τον αμφισβητούν την επί της ουσίας βοήθεια στη σοσιαλδημοκρατία, αποκαλύπτεται ολοένα και πιο καθαρά ότι ο «όλος ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ», με τις προτάσεις και την τακτική του, φιλοδοξεί να παίξει ρόλο κολυμβήθρας του Σιλωάμ για το ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική του.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση για τον Αλ. Μητρόπουλο, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ζητάει από το κόμμα του να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τη Γερμανία και λανσάρεται σαν «ανεξάρτητος» μπροστά στις εκλογές!

Με συναίσθηση του ρόλου τους

Εχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου που καλείται - στο μέτρο των δυνάμεών του - να παίξει ο χώρος που εκπροσωπεί, ρόλος εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων στη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας και συσκότισης της προοπτικής για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής προσέγγισης, δηλώνοντας ότι «οι πολιτικές συμμαχίες δεν προχωρούν με εκβιασμούς και καταναγκασμούς, δε διασπώνται όταν σε κάτι δε συμφωνούν. Τα κόμματα διασπώνται. Οι πολιτικές συμμαχίες προχωρούν σε όσα συμφωνούν και σε κάθε περίπτωση ανασυγκροτούνται ή αναδιατάσσονται».

Στην ίδια ομιλία, ανέδειξε σαν ζητούμενο «την ενότητα της Αριστεράς και τη σύγκλιση με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο». Χαιρέτισε τη διαθεσιμότητα του Αλ. Μητρόπουλου και κάλεσε την ΚΠΕ να την αποδεχτεί και να τη στηρίξει.

Αποκαλυπτικός ήταν πάντως χτες ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1», εντάσσοντας τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «πολιτικό σχέδιο αναμόρφωσης του πολιτικού χάρτη», όπου προφανώς το κόμμα του διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Απέδωσε μάλιστα την πρώτη ευθύνη στο ΚΚΕ, που δεν ενώνεται με την «υπόλοιπη αριστερά» και άρα δε στηρίζει την επιχείρηση «αναμόρφωσης»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2010-09-21 00:00:00.0)
Τα βιλαέτια συγκρούονται για τους υποψήφιους (2010-09-07 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί και έντονες διαφωνίες (2009-11-18 00:00:00.0)
Αναζητούν εξηγήσεις και ...αποσαφηνίσεις (2009-07-04 00:00:00.0)
Δύναμη καιροσκοπισμού, βαθιά αναξιόπιστη (2009-06-21 00:00:00.0)
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος (2009-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ