Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σιγοντάρει τα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Προσπαθεί να κρύψει τη συνευθύνη της στη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός και πιέζει για επιπλέον ανατροπές υπέρ του κεφαλαίου

Η ήττα της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει την αποδυνάμωση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί, να τους ανατρέψει
Η ήττα της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει την αποδυνάμωση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί, να τους ανατρέψει
Τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το λαό η πολιτική του μνημονίου αξιοποιεί η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να δικαιολογήσει τη λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων και ταυτόχρονα να προβεί σε ασύστολη ψηφοθηρία.

Προβάλλοντας διαρκώς την επιδείνωση διαφόρων μεγεθών και δεικτών της οικονομίας (έλλειμμα, χρέος, πτώση του ΑΕΠ), το επιτελείο της ΝΔ ασκεί πιέσεις προκειμένου να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση την «ανάγκη» νέων μέτρων στήριξης της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο όνομα της εξόδου δήθεν από την κρίση και της ταχύτερης απαλλαγής από το μνημόνιο.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ στα χτεσινά στοιχεία που δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010. Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας διαπίστωσε πως «είναι πλέον σαφές ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του "μνημονίου" και τις συνοδευτικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης ωθούν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης».

Οπως είναι φανερό, η ΝΔ στοχοποιεί φραστικά το μνημόνιο ως «κέλυφος» για να παγιδεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο το περιεχόμενό του, δηλαδή τα βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, για τα οποία αποφεύγει να κάνει την παραμικρή αναφορά, αφού τα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να επιταχυνθούν τα μέτρα υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων. Γνωρίζοντας πολύ καλά το σχέδιο κινήτρων και φοροαπαλλαγών που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση (μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επενδύσεις κ.ά.), τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ έχουν συστρατευθεί προκειμένου να εμφανιστούν τα μέτρα αυτά ως μονόδρομος.

«Χρειάζεται μία συνολική αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αυτή την περίοδο, δε φέρνουν παραπάνω έσοδα. Ενδεχομένως, θα είχε το κράτος περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές», είπε χαρακτηριστικά (ΝΕΤ) ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την κυρίαρχη άποψη του κόμματός του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Μεϊμαράκης εκτίμησε (στο «Real fm») ότι «δεν θα πάμε σε μία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τέτοια μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να πάμε προς τις αγορές». Αποδεχόμενος δηλαδή πλήρως τη λογική του μνημονίου, τάχθηκε επιπλέον υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (ανεργία, ακρίβεια, λουκέτα, κ.ο.κ.), κρύβοντας σκόπιμα τις αιτίες που τα προκάλεσαν και τη δική της συνυπευθυνότητα, δημαγωγώντας ασύστολα μπροστά στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτής της βολικής δικομματικής κοκορομαχίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος επιμένει να παρουσιάζει ως αιτία όλων των προβλημάτων το υπερδιογκωμένο κυβερνητικό σχήμα και τις έριδες για τις αρμοδιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ