Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ισχυρό μέτωπο διεκδίκησης δημόσιας Παιδείας

Από τη χτεσινή συνάντηση με τους πρυτάνεις
Από τη χτεσινή συνάντηση με τους πρυτάνεις
Το κρίσιμο είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου, που θα στρέφεται ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, και ταυτόχρονα θα προβάλλει διακριτά ποια δημόσια Παιδεία χρειάζεται σήμερα ο λαός και ο τόπος.

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πατρών και τον αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πρυτάνεις παρουσίασαν στην Αλ. Παπαρήγα τις απόψεις τους για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «εκει που έχουν φτάσει τα πράγματα, με την κυβέρνηση να θέλει να περάσει οπωσδήποτε αυτόν το νόμο και βεβαίως την αναθεώρηση του άρθρου 16, με το ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρεται επίσης να περάσει το άρθρο 16 και είναι υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών στα ΑΕΙ και στο σύνολο της Παιδείας, είναι φανερό ότι υπάρχουν δύο απαντήσεις: `Η ναι, ή όχι. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος.

Επομένως, το ζήτημα δεν κρίνεται στο πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου του "όχι" που ταυτόχρονα θα προβάλλει διακριτά ποια δημόσια Παιδεία χρειάζεται σήμερα ο λαός και ο τόπος. Μια δημόσια Παιδεία που δεν έχει τίποτα κοινό με τη στρατηγική που προβάλλεται εδώ και χρόνια, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ξεκινώντας από την Μπολόνια».

Ακόμα, επισήμανε ότι «ως ΚΚΕ δεν είμαστε καθόλου αδιάφοροι για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα Πανεπιστήμια. Πιστεύουμε επίσης ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται να διορθώσουν την κατάσταση των Πανεπιστημίων, αλλά να αξιοποιήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «καμία ευθύνη δεν έχει το φοιτητικό κίνημα για ό,τι συμβαίνει σήμερα, ακόμα και για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος. Θα χαθούν πολύ περισσότερα όταν περάσει αυτός ο νόμος και αλλάξει το άρθρο 16 στο Σύνταγμα».

Και πρόσθεσε: «Βάζουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις οδηγούν στους κουκουλοφόρους; Εμείς λέμε ότι πάρα πολλά από αυτά τα κρούσματα που ζούμε τις τελευταίες μέρες και που βεβαίως είναι καταδικαστέα, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αλλά δημιουργούνται είτε χρησιμοποιούνται ακριβώς για να περάσουν αντιδραστικά μέτρα σε σχέση με το άσυλο και πάνω απ' όλα αντιδραστικά μέτρα σε σχέση με την Παιδεία.

Υπάρχει ένα παρελθόν, ιδιαίτερα με επίκεντρο το Πολυτεχνείο, δεν είναι της ώρας να αναφερθώ, το οποίο λέει το εξής: Οποια καταστροφή κι αν γίνει στο Πολυτεχνείο, ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με κουκουλοφόρους, αυτοί παραμένουν ελεύθεροι να συνεχίζουν τα έργα τους! Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με την α', τη β', τη γ', ή τη δ' παράταξη. Αυτές οι ομάδες από αλλού τρέφονται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον θα μπορούσε να είναι η Παιδεία αφορμή για εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η Παιδεία για μας δεν είναι προεκλογικό χαρτί. Είναι θέμα αρχής η θέση που παίρνουμε για το ζήτημα της δωρεάν σύγχρονης λαϊκής Παιδείας. Αποκλειστικά και μόνο».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κίττας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστήριξε ότι «το θέμα της Παιδείας είναι εθνικό και ως εθνικό θέμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συναίνεση. Αυτή η πίστη μας εκφράστηκε μέσα από τη δημοσίευση των απόψεών μας και τις απόψεις αυτές τις μεταφέραμε και στους αρχηγούς των κομμάτων». Και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, διότι φαίνεται ότι - δυστυχώς για εμάς - δρομολογείται η αντιπαράθεση στα πολιτικά δρώμενα με θέμα την Παιδεία. Και αυτό για εμάς δεν είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ