ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
"Δημοκρατία" διά των όπλων

ΤΙΡΑΝΑ. -

"Απαγορεύεται στους πολίτες να κυκλοφορούν σε ομάδες μεγαλύτερες των τεσσάρων (...), οι εφημερίδες θα πρέπει να παραδίδουν τα φύλλα τους στο Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας πριν εκδοθούν (...), η Αστυνομία εξουσιοδοτείται να πυροβολεί άνευ προειδοποιήσεως οποιονδήποτε βάλλει με πέτρες ή όπλα εναντίον της".

Κλίμα εμφυλίου

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών (από την κρατική τηλεόραση) έδιναν την εντύπωση ακόμη και στον ανυποψίαστο ότι επίκειται αιματοχυσία: Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός κάλεσε όλους τους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα ως τις 3 το μεσημέρι χτες, διότι αμέσως μετά υπήρχε κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα, είπε ο υπουργός, θα οδηγείται σε αστυνομικά τμήματα. Σε περίπτωση αντίστασης, η Αστυνομία θα ανοίγει πυρ στο ψαχνό. Και οι ύποπτοι για "τρομοκρατία" θα συλλαμβάνονται.

Τανκς αναμενόταν να τοποθετηθούν χτες βράδυ στην κεντρική πλατεία του Αργυροκάστρου, για την περιφρούρηση δημόσιων κτιρίων, μετά τον προχτεσινό εμπρησμό των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας. Οι ως τώρα ταραχές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, κατά πολιτικούς παρατηρητές δεν αποκλείεται αύριο να μοιάζουν πικ-νικ...

Η άποψη της κυβέρνησης, για τα αίτια της κρίσης στη χώρα, είναι ξεκάθαρη: Κατά έναν εκπρόσωπο του Σαλί Μπερίσα "πρόκειται για εξέγερση κοινών εγκληματιών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη νόμιμη τάξη. Είναι ένοπλη εξέγερση κατά της κυβέρνησης". Ο ίδιος ο Μπερίσα επιφύλαξε στους ακροατές του ένα πιο ευφάνταστο σενάριο: "Οι κομμουνιστές αντάρτες βοηθούνται και χρηματοδοτούνται από ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες", είπε. Κι υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει τις ταραχές με "σιδηρά πυγμή".

Το Κοινοβούλιο κήρυξε "ομόφωνα" τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βάσει της οποίας δίδεται η άδεια στην Αστυνομία να ανοίγει πυρ για να διαλύει τα πλήθη, να περιορίζει την πολιτική δραστηριότητα και την ελευθερία του Τύπου.

Συλλήψεις και συγκρούσεις

Ως το βράδυ χτες, είχαν αναφερθεί έξι συλλήψεις στη νότια πόλη Λούσνια, καθώς και κατασχέσεις πυροβόλων όπλων. Στην Αυλώνα, κατά το κρατικό αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ, πυρπολήθηκε ένα κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης, χρηματοδοτούμενο από τη Δανία, ενώ κατά την ίδια πηγή επικρατούσε χάος στο Αργυρόκαστρο, όπου οι απεργοί πείνας φοιτητές φέρονται να σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους. Στα Τίρανα, τα γραφεία της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε", πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν εν μέρει από επίθεση αγνώστων στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ενοπλες ομάδες κατέλαβαν την Κυριακή στρατιωτική βάση κοντά στο Φίερι, αποσπώντας οπλισμό. Ενας στρατιωτικός διοικητής συνελήφθη από ενόπλους, αλλά αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Κατά την Αστυνομία, επίσης, ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τη ναυτική βάση στους Αγίους Σαράντα και απέσπασαν περισσότερα από 2.000 όπλα διαφόρων ειδών.

Η κατάσταση στους Αγιους Σαράντα είναι εκτός κάθε ελέγχου, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι κάτοικοι της πόλης αντέδρασαν στην επανεκλογή Μπερίσα στην Προεδρία, απαιτώντας από τον δήμαρχό τους - που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα - να στείλει στα Τίρανα το μήνυμα: "Πρόεδρε, φύγε".

Σαράντα κάτοικοι της πόλης, εκπρόσωποι πολλών εκατοντάδων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καράγιεφ Ζέρα, ο οποίος με ματωμένο πουκάμισο - από τραύμα στο κεφάλι, μετά την αντιπαράθεσή του με διαδηλωτές - επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι "η εξουσία" και αυτοί είναι "οι παράνομοι".

Το σκηνικό γύρω από το δημαρχείο - καμένα αστυνομικά αυτοκίνητα, το αστυνομικό τμήμα, το δικαστήριο και η έδρα των μυστικών υπηρεσιών πυρπολημένα - δίνουν την αίσθηση πεδίου μάχης. Από το Σάββατο το πρωί ακούγονταν στην πόλη σποραδικές ριπές Καλάσνικοφ και αυτόματων. Ενώ παράλληλα, ακούγονταν βολές από το πολεμικό πλοίο που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι πολίτες.

Εν αναμονή ο στρατός

Αν οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και η αστυνομία αποτύχουν να επιβάλουν την τάξη, θα αναλάβει δράση ο στρατός, ο οποίος έχει σε ετοιμότητα 32.000 αξιωματικούς και στρατιώτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι σποραδικές συγκρούσεις δεν αποκλείεται να μεταβληθούν σε γενικευμένη αντιπαράθεση...

Αμηχανία και σκοπιμότητες

Ανησυχεί η Αθήνα για την κατάσταση στην Αλβανία και για το παιχνίδι των ισχυρών στη γειτονική χώρα

Στο ομιχλώδες αλβανικό τοπίο οι κινήσεις που αφορούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι δυσδιάκριτες, καθώς κάτω, πίσω και - ίσως - παράλληλα από το πέπλο της λαϊκής οργής, εξυφαίνονται τα σενάρια των "ισχυρών" και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στο εκρηκτικό αυτό τοπίο, ήδη, άρχισαν να πέφτουν εύφλεκτες δηλώσεις από... γνωστούς "υπερπατριώτες", όπως ο Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος μίλησε χτες για την προώθηση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό έδαφος, αν παραστεί ανάγκη προστασίας της μειονότητας. Οι δηλώσεις αυτές στηρίζονται στην "εικόνα" που μεταφέρουν από τη Νότια Αλβανία εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, οι οποίοι μιλούν για Τσάμηδες κουκουλοφόρους που περιφέρονται και τρομοκρατούν.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα και με ανησυχία τις εξελίξεις. Η αμηχανία της οφείλεται στην αδυναμία να κατανοήσει το παιχνίδι που παίζουν οι ισχυροί εταίροι στην ΕΕ, κάποιοι από τους οποίους φαίνεται να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του παιχνιδιού είναι η υπονόμευση των προτάσεων της Αθήνας για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των 15 εταίρων, με στόχο την ανάληψη δράσης για διέξοδο από την κρίση.

Οι λόγοι της ελληνικής ανησυχίας, όπως διατυπώθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Κρανιδιώτη, σε χτεσινές του δηλώσεις, είναι τρεις: Πρώτον,η αλβανική κρίση είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή. Δεύτερον,η ένταση στον αλβανικό νότο δημιουργεί κινδύνους για την ελληνική μειονότητα. Τρίτον,η κρίση ενδέχεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, να καταστρέψει το αλβανικό πολιτικό σύστημα και να επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, σε επαφή της με την προεδρία της ΕΕ κατάφερε τον προγραμματισμό της σύγκλησης της αρμόδιας κοινοτικής επιτροπής για τις βαλκανικές υποθέσεις προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση. Για το λόγο αυτό, έχει δοθεί εντολή στους πρεσβευτές των 15 χωρών της ΕΕ στα Τίρανα να υποβάλουν εκθέσεις για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Αλβανία.

Η Αθήνα, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει κανένα λόγο να είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ, ο οποίος κινείται σε χαμηλό επίπεδο και με βραδείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, όπως παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι, η στάση ορισμένων κοινοτικών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς η Βόννη εμφανίζεται αποφασισμένη να εργαστεί για την υπονόμευση του καθεστώτος Μπερίσα.

Εκτός από τη Βόννη, πάντως, και οι υπόλοιπες κοινοτικές χώρες αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις από τον μέχρι πρόσφατα εκλεκτό τους Σ. Μπερίσα, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί ισχυρές πιέσεις από το διεθνή παράγοντα για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης, μέσα από το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσαρμοσμένη, πάντα, με τη λογική των ισχυρών, επιχειρεί να δημιουργήσει αποστάσεις από τον Αλβανό Πρόεδρο, που μέχρι πριν λίγες μέρες στήριζε απόλυτα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνική πρόσκληση για επίσκεψη του Σ. Μπερίσα στην Αθήνα, σημείωσε πως αυτή η πρόσκληση είχε επιδοθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης και συμπλήρωσε πως αν ο Αλβανός Πρόεδρος επισκεφτεί την Ελλάδα, αυτό θα συμβεί μετά το Μάη και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Η Νέα Δημοκρατία

Την πολιτική λύση του προβλήματος της Αλβανίας ζητάει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,προτείνοντας το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, η οποία θα προχωρήσει το ταχύτερο σε "ελεύθερες και τίμιες εκλογές".

Χωρίς να κάνει λόγο για τις δικές του ευθύνες - όταν επί προεδρίας του η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ ως κόμμα ενίσχυσε ποικιλότροπα τον Μπερίσα - ο Κ. Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Συγκεκριμένα τονίζει ότι "εσφαλμένα η κυβέρνηση αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το θέμα, στηρίζοντας στην ουσία τον Μπερίσα" και αναφέρει ότι "πρέπει να αλλάξει πολιτική και να κινηθεί προς την κατεύθυνση που προανέφερα, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε".

Ο Μ. Εβερτ σε δική του δήλωση κάνει λόγο για "άμεσα ζωτικά συμφέροντα" που έχει η Ελλάδα "λόγω της ελληνικής μειονότητας που ζει στη χώρα αυτή, την οποία οι αλβανικές αρχές οφείλουν να προστατεύσουν με κάθε μέσο. Θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνισμός της Αλβανίας ότι είμαστε κοντά του και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε".

Την Κυριακή συνήλθε έκτακτα η Ομάδα Κοινοβουλευτικού Εργου της ΝΔ που είναι αρμόδια για τα θέματα άμυνας και στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Εβερτ με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μ. Εβερτ πρότεινε να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να εξετάσει την επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Γ. Θεωνάς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γιάννης Θεωνάς, με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι "τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται και οξύνεται με απρόβλεπτες διαστάσεις η τραγωδία που ζει ο αλβανικός λαός, με αποκορύφωμα την απόφαση που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο. Οι νεκροί υπερβαίνουν τους δέκα, οι τραυματίες υπολογίζονται σε εκατοντάδες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στην ήδη εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων και μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή επωμίζονται οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την πολιτική τους απέναντι στη χώρα αυτή".

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Στο σύνηθες μοτίβο των δηλώσεών τους όσον αφορά στα Βαλκάνια, εκπρόσωποι της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησαν χτες από τον Πρόεδρο Μπερίσα να κινηθεί ώστε να εξευρεθεί "δημοκρατική συναίνεση" στην Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψη του "όλους τους παράγοντες της σημερινής πολύ ταραχώδους πολιτικής δυναμικής στην Αλβανία", όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι.Επιχειρώντας να τηρήσει τις ισορροπίες, ο Ερικ Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ,δήλωσε ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Τιράνων είναι καλές κι ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Αλβανού Προέδρου να κάνει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τις οποίες τον καλούν να συνεχίσει.

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με "μεγάλη ανησυχία", κατά τον εκπρόσωπό της, Πέτερ Χάουσμαν. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ,σε δηλώσεις του μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ερβέ ντε Σαρέτ, δήλωσε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε την Αλβανία μόνη" και τάχτηκε υπέρ της "έκτακτης αποστολής" εκπροσώπων της ευρωπαϊκής "τρόικας" - Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο - στα Τίρανα.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο, δήλωσε ότι η χώρα του "επιδιώκει την έναρξη διαλόγου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης". Και διευκρίνισε ότι η Ιταλία "θα προσφέρει οικονομική και πολιτική βοήθεια μόνον όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, ζήτησε με μια "σκληρή" ανακοίνωσή του να σταματήσει αμέσως ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων στη χώρα και η αλβανική ηγεσία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της δημοκρατίας.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς βαν Ντεν Μπρουκ διαμήνυσε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ότι η ΕΕ "θα καλέσει σίγουρα τον Πρόεδρο (Σαλί) Μπερίσα - αλλά και την αντιπολίτευση - να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μη χρησιμοποιήσουν βία και να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτή τη σοβαρή κρίση με ειρηνικά μέσα".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες στην Αλβανία", ζητώντας να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχεδιάζει να στείλει στα Τίρανα μία ειδική αποστολή με σκοπό να διερευνήσει τα γεγονότα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Προς άγνωστη κατεύθυνση...

Στη δίνη της χειρότερης κρίσης της ιστορίας της βυθίζεται, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, η Αλβανία. Το νέο ξέσπασμα της λαϊκής οργής το Σαββατοκύριακο, εναντίον της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου Μπερίσα,ίσως οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μπερίσα είναι σαφές ότι επιχειρεί να χειριστεί τα γεγονότα χρησιμοποιώντας όποιο μέσο διαθέτει: όταν οι διαδηλωτές απέκτησαν όπλα το Σάββατο, απέπεμψε την κυβέρνηση του Αλεξάντρ Μέξι,θεωρώντας ίσως ότι ικανοποιώντας ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών (χωρίς κόστος για τον ίδιο), πιθανώς η εξέγερση θα έχανε την ορμή της. Οταν το "καρότο" αποδείχτηκε ανεπαρκές, ο Μπερίσα κατέφυγε στο "μαστίγιο": κήρυξε - μέσω... κοινοβουλίου - τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επέβαλε στρατιωτικό νόμο, δίνοντας τελεσίγραφο ως χτες στους οπλισμένους διαδηλωτές να παραδοθούν, άλλως θα αντιμετώπιζαν το στρατό - ο οποίος θα πυροβολεί στο εξής "άνευ ουδεμιάς προειδοποιήσεως".

Η επανεκλογή του Μπερίσα στην Προεδρία, χτες το απόγευμα, σε μια ψηφοφορία - παρωδία στη Βουλή (113 υπέρ, 1 κατά, οι υπόλοιποι 26 απείχαν ή έλειπαν), εκτός από τη βεβιασμένη προσπάθεια του Προέδρου να κρατηθεί στην εξουσία - αγνοώντας ακόμη και τα στοιχειωδέστερα προσχήματα - κατέδειξε και κάτι άλλο: τη σε ορισμένο βαθμό αποστασιοποίηση των Δυτικών συμμάχων του από τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Η παρουσία χαμηλόβαθμων Ευρωπαίων διπλωματών και η απουσία οποιουδήποτε Αμερικανού εκπροσώπου, ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία, και μάλιστα υπό την παρούσα συγκυρία.

Ο πάλαι ποτέ εκλεκτός της Δύσης δεν εμφανίζεται απαξιωμένος πολιτικά μόνον στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό: δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν σημαντικά τμήματα του στρατού να διαφωνούν με τη διαφαινόμενη πρόθεση του Μπερίσα να πνιγούν οι διαδηλώσεις στο αίμα.

Οσο για την κινητοποίηση, που ξεκίνησε με αφορμή το σκάνδαλο των πυραμίδων και εξελίχθηκε σε κορυφαία πολιτική σύγκρουση, συνεχίστηκε και χτες. Οι διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους οπλισμένοι, κατείχαν σχεδόν ολόκληρη τη νότια Αλβανία, απέκτησαν τον έλεγχο του ναύσταθμου των Αγίων Σαράντα και κατέλαβαν τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.

"Πρόεδρε, φύγε", διαμηνύουν οι διαδηλωτές προς τον Μπερίσα, ενώ η αντιπολίτευση αξιώνει ανάληψη της εξουσίας από κυβέρνηση τεχνοκρατών, πρόωρες βουλευτικές και νέες προεδρικές εκλογές. Αλλά ο Μπερίσα δε δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει, κι η πιθανότητα ενός νέου βαλκανικού ποταμού αίματος δείχνει να πλησιάζει εφιαλτικά κοντά...

Αντί για κροκοδείλια δάκρυα, έμπρακτη συμπαράσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δεινοπαθούντα λαό της Αλβανίας.Οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία, όπου ο εξεγερμένος λαός της καταληστεύεται, δολοφονείται, μεταναστεύει, πεινάει, είναι το αποτέλεσμα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, την οποία με κάθε μέσο επιδίωξαν και πέτυχαν οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γειτονική χώρα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μιας διεφθαρμένης εξουσίας, που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε τσιφλίκι των ΗΠΑ και το λαό της σε διεθνή ζητιάνο.

Οσα από τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα εκφράζουν σήμερα τις "ανησυχίες" τους για τα γεγονότα στην Αλβανία και τη λύπη τους για την τύχη του λαού της, ας βρουν το θάρρος να πουν στους εργαζομένους, ότι είναι τα ίδια κόμματα, που είτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ανατροπή της λαϊκής δημοκρατίας, είτε πανηγύριζαν και πανηγυρίζουν για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη συνολικά.

Η τραγωδία που ζει ο αλβανικός λαός δεν αντιμετωπίζεται με κροκοδείλια δάκρυα, αλλά με την αλληλεγγύη, την έμπρακτη συμπαράσταση και με την καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Κυρίως αντιμετωπίζεται με την καταδίκη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν επιδοθεί σ' ένα πλιάτσικο κατά της Αλβανίας και των άλλων βαλκανικών χωρών.

Αυτή την πραγματικότητα τη συγκαλύπτει με τη στάση της και η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει στήριξη της εκεί αντιλαϊκής εξουσίας και της ιμπεριαλιστικής δραστηριότητας.

Καθοριστικής σημασίας για κάθε χώρα των Βαλκανίων είναι να δυναμώσει και να αναπτυχθεί η λαϊκή παρέμβαση, καθώς και ο συντονισμός της δράσης σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο. Το μέτωπο των εργαζομένων είναι η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Είναι βέβαιο ότι ο αλβανικός λαός θα βρει το δρόμο της δικαίωσής του μέσα από την πείρα και τον αγώνα του.

"Επελάσεις πατριωτών"...

.

.

Χτες, ο κ. Παπαθεμελής προχώρησε σε μια ρηξικέλευθη πρόταση, στο φόντο των εξελίξεων στην Αλβανία. Να μπούμε, λέει, στην Αλβανία, να εισβάλλουμε στρατιωτικά, η Ελλάδα, δηλαδή - εξ ονόματος της οποίας φιλοδοξεί να μιλάει ο πρώην υπουργός - για να προστατέψουμε τον ελληνικό πληθυσμό. Μα αυτή είναι εισβολή σε ξένη χώρα, παρατήρησε η δημοσιογράφος του "Φλας", απ' όπου ο κ. Παπαθεμελής σάλπισε την εκστρατεία "απελευθέρωσης" της ελληνικής μειονότητας. "Οχι", δεν πρόκειται για εισβολή! Πρόκειται για προστασία των αδελφών μας, που ζουν σε ξένο έδαφος, αντέτεινε ο εκ των "πατριωτών". Των "πατριωτών" που εννοούν να εμφανίζουν ως "ελληνικότητα" ό,τιδήποτε θίγει τον ουμανισμό που διαπνέει τον ελληνικό πολιτισμό ανά τους αιώνες.

Η περίπτωση του κ. Παπαθεμελή δεν αποτελεί κάτι "αυτόνομο", σε σχέση με τον επίσημο λόγο και την επίσημη πολιτική που εκφέρουν και ασκούν οι κυβερνώντες, αλλά και το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών, που διαχειρίζονται και στηρίζουν την εξουσία του κεφαλαίου στη χώρα μας. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, έθεσαν στο προσκήνιο μια πλευρά της "επιχειρηματικής ευστροφίας" των καπιταλιστών στην Ελλάδα. Πλευρά, η οποία θα μπορούσε να καταταχθεί στα παρακλάδια της "νέας μεγάλης ιδέας του Εθνους". Δηλαδή, της συμμετοχής της Ελλάδας στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση με όρους Μάαστριχτ. Πρόκειται για τη γνωστή αντίληψη περί "εισοδισμού" στη Βαλκανική. Δηλαδή, για τον πολυθρύλητο στόχο της μετατροπής των βαλκανικών χωρών σε "οικονομική ενδοχώρα" του ελληνικού κεφαλαίου.

***

Πρόκειται για ένα "επιχειρηματικό σχέδιο" - ικανό να συνενώνει τους Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Κοπελούζο, Λάτση σε "τραπεζώματα" υπό την προεδρία της Β. Παπανδρέου - που στην ουσία ισοδυναμεί με το "να φάμε και εμείς κάτι" από το πλιάτσικο των ιμπεριαλιστών στη γειτονιά μας. Και "θα φάμε", μετατρέποντας την Ελλάδα σε γέφυρα των πολυεθνικών συμφερόντων, ώστε να διευκολυνθεί η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Οπως, μάλιστα, έλεγε στη γλώσσα των γνήσιων "ντίλερς" ο Γ. Παπαντωνίου, συνοδεύοντας το 1994 τον Α. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, οι Βαλκάνιοι "φοβούνται ότι μπορούν να τους υποτάξουν οικονομικά και υπάρχουν διάφορες αναστολές από την πλευρά των βαλκανικών λαών, σε μια τέτοια διείσδυση των Αμερικανών... ". Ομως, συνέχιζε, η ελληνική κυβέρνηση "γνωρίζει ακριβώς ποια πόρτα να χτυπήσει (και) μπορούμε να συμβουλεύσουμε τους Αμερικανούς"...

***

Το επικίνδυνο, λοιπόν, της περίπτωσης Παπαθεμελή, δεν έγκειται μόνο στο "αυτόνομο" του φαινομένου. Εγκειται στο ότι αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Η μια πλευρά του νομίσματος έχει τον κωδικό "οικονομική διείσδυση" στα Βαλκάνια. Η άλλη του έκφραση ονειρεύεται "στρατιωτικές επελάσεις". Αν δεν υπήρχε η πρώτη, δε θα μπορούσε να υπάρξει η δεύτερη...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρα στην Αυλώνα
Πολλί πλέον είναι οι οπλισμένοι μέσα στην χώρα...

Πολλοί πλέον είναι οι οπλισμένοι στη χώρα...

Λεηλασία τροφίμων απο σούπερ-μάρκετ

Λεηλασία τροφίμων από σούπερ μάρκετ

ΚΟΣΣΟΒΟ
Καταγγελίες για βασανισμό Αλβανόφωνου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την κακοποίηση του Αλβανόφωνου Ναϊτ Χασάνι που κρατείται στις φυλακές της Πρίστινα με την κατηγορία συμμετοχής στην αυτονομιστική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου", κατήγγειλε χτες ο δικηγόρος του θύματος.

Ο Φάζλι Μπαλάτζ, δικηγόρος του Αλβανόφωνου που κατά τις σερβικές αρχές είναι ηγετικό στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου", κατήγγελλε ότι η Αστυνομία παραδέχτηκε ότι κρατά τον Χασάνι από τις 28 Γενάρη. Υποστήριξε ότι ο πελάτης του "εκτέθηκε σε φοβερά βασανιστήρια με απώτερο σκοπό την απόσπαση ομολογίας - παραδοχή των κατηγοριών που του προσάπτουν οι αστυνομικές αρχές", ενώ ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι ο Χασάνι είναι αθώος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ