ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ
"Θηλιά" για ΑΕΙ, νοσοκομεία, συνεταιρισμούς

Σε ακραιφνή νεοφιλελεύθερη λογική κινείται η φορολογική πολιτική, για ιδρύματα που επιτελούν "κοινωνικό έργο"

Το ισοπεδωτικό πνεύμα της νεοφιλελεύθερης φορολογικής αντίληψης, επικρατεί πλήρως στα κριτήρια κατάργησης των απαλλαγών στα τέλη χαρτοσήμου για 99 περιπτώσεις που αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, γεωργικούς συνεταιρισμούς, ΔΕΚΟ, ΑΕΙ, αθλητικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ. Ολοι "ίσοι" απέναντι στον φορολογικό νομοθέτη. Στο ίδιο τσουβάλι λοιπόν η μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση που εξ ονόματος του κέρδους, χειραγωγεί ολόκληρη την κοινωνία στις ιδιοτελείς της επιδιώξεις, με τους πνιγμένους στα χρέη γεωργικούς συνεταιρισμούς, τους οργανισμούς των ΟΤΑ που αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, τα δημόσια ΑΕΙ με τα εκρηκτικά προβλήματα, τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα απεξάρτησης. Το ιδιωτικό - κερδοσκοπικό με το κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό στην ίδια μοίρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, επιβάλλεται στο εξής η πληρωμή τελών χαρτοσήμου:

  • Των αιτήσεων των προσφυγών κατά φορολογικών πράξεων.
  • Της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
  • Των ΗΣΑΠ.
  • Του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ).
  • Του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
  • Των δανείων σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Των δανείων Κτηματικής Τράπεζας προς το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
  • Των Ολυμπιακών, Εθνικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Γυμναστηρίων.
  • Των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).
  • Των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).
  • Της ελληνικής επιτροπής συνεργασίας με την UNISEF.
  • Του ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
  • Των αποδοχών των εργατοϋπαλλήλων που εργάζονται σε τεχνικές εταιρίες στο εξωτερικό.
  • Των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Των εσόδων των Δημοτικών, Κοινοτικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων που ιδρύονται από Δήμους, Κοινότητες, συνδέσμους και ενώσεις αυτών.
  • Των ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και λοιπών προσώπων που ιδρύονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
  • Των δημοτικών, κοινοτικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, που ιδρύονται από Δήμους, Κοινότητες, συνδέσμους και ενώσεις αυτών.
  • Του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
  • Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
  • Του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
  • Των σχολικών εφορειών.
  • Του Ιδρύματος Ερευνών Προϊστορικής και Κλασικής Τέχνης.
  • Του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
  • Του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών.
  • Της προσφυγής επιμελητηρίου στο πρωτοδικείο και των εγγράφων των επιμελητηρίων που απευθύνονται σε δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές αρχές.
  • Του Οργανισμού Υποψηφιότητας Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων.
  • Των δανείων που χορηγεί το ΝΑΤ προς τα Ταμεία Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού.

Καταργούνται επίσης οι απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου: των εγγραφών σύστασης ανωνύμων εταιριών βιομηχανικής ανάπτυξης, των αλλοδαπών τεχνικών εταιριών στην Ελλάδα με αντικείμενο εργασιών εκτός Ελλάδας, των συμβάσεων ναυπήγησης πλοίων, της μεταβίβασης ολόκληρου ή ιδανικού μεριδίου πλοίου, των πράξεων κεφαλαιοποίησης δανείων των εταιριών, των δανείων και τόκων σε κατασκευαστές εγγειοβελτιωτικών έργων δημοσίων επενδύσεων, των τραπεζών εξαγωγικού εμπορίου, της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και των φίλων Μουσικής, του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη (πρόκειται για εταιρίες του Λαμπράκη), του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κλπ.

Κατάργηση απαλλαγών ΦΠΑ

Καταργούνται επίσης οι απαλλαγές ΦΠΑ για τους Οργανισμούς Μουσικής Αθήνας - Θεσ/νίκης, του Ιδρύματος Γουλανδρή, καθώς και η αναστολή καταβολής ΦΠΑ για ιδιοχρηματοδοτούμενα έργα κατασκευής λιμανιών από ξενοδοχεία κλπ.

"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Οριακές αλλαγές - εμπαιγμός σε βάρος των ΕΒΕ

Οριακές αλλαγές - "κοροϊδία" σε σχέση με την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες, θεσπίζονται με το φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για μικροαλλαγές, που απλά επιχειρούν να "συγκρατήσουν" προσωρινά τις τρομακτικές φορολογικές επιβαρύνσεις, που θα προκαλούσαν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα προκληθεί ούτως ή άλλως αισθητή αύξηση στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 1997 όσοι υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της διαχειριστικής περιόδου 1996:

  • αυξάνεται το ποσοστό της μισθωτικής αξίας από 6% σε 6,75%,ενώ για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας λαμβάνεται η τιμή ζώνης που ίσχυε την 1η Γενάρη 1995 και όχι αυτή που ίσχυε την 1η Γενάρη 1996. Το ίδιο ποσοστό και η ίδια τιμή ζώνης θα χρησιμοποιηθεί και για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής εγκατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια.
  • θα ληφθεί υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας που ίσχυσε για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της προηγούμενης περιόδου 1995.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ορίζεται ότι:

  • ΔΕΝ εξαιρούνται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια οι καλλιτέχνες ή τραγουδιστές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια ή συναυλίες, που τηρούν προαιρετικά βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), καθώς και οι εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που τηρούν προαιρετικά βιβλία τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ.
  • Η επιφάνεια που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων, όταν η επαγγελματική εγκατάσταση είναι στην κατοικία, περιορίζεται στο ένα τρίτο της κατοικίας και μέχρι 30 τ.μ. Επίσης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται θαλάσσια ποδήλατα, κανό, τζετ - σκι, λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων επιφάνεια 50 τ.μ.
  • Παρέχεται η ευχέρεια στους φορολογούμενους για λόγους εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική, καθώς και φυλάκισής τους να αμφισβητήσουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια ενώπιον του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ. Εφόσον το αίτημά τους απορριφθεί από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ μπορούν να προσφύγουν ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
  • Αν η επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων ασχολείται παράλληλα και με την εκμετάλλευση Σνακ - Μπαρ ή Καφέ - Μπαρ, το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος των ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων προσαυξάνεται κατά ποσοστό 30%.Η προσαύξηση αυτή όμως δεν μπορεί να υπερβεί το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που προσδιορίζεται για το Σνακ - Μπαρ ή Καφέ - Μπαρ.
  • Επεκτείνεται ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας, στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έκανε έναρξη ή παύση εργασιών μέσα στο έτος και στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, κάμπινγκ και αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.
  • Εξαιρούνται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι εγκαταστημένες σε νησιά με πληθυσμό μέχρι500 κατοίκους. Επίσης προβλέπεται μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος κατά 50% για τις επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε μη παραλιακές περιοχές δήμων, κοινοτήτων ή οικισμών με πληθυσμό κάτω από4.000 κατοίκους, που βρίσκονται σε νησιά που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικοί τόποι.
Τέλη κυκλοφορίας και στις ΔΕΚΟ

Με χαράτσι στις δημόσιες επιχειρήσεις επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση τις "τρύπες" της πολιτικής της. Επιβάλλονται τέλη και για τις μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού

Ενα πλήγμα ακόμη δέχονται οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, αυτή τη φορά με την απόφαση να υποχρεωθούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών μιας σειράς φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΗ, ΟΑ, ΟΓΑ κλπ.). Μ' αυτή τη ρύθμιση, η "Ολυμπιακή Αεροπορία", για παράδειγμα, θα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ακόμα και για τα πουλμανάκια που χρησιμοποιεί εντός του αεροδρομίου ή για την εξυπηρέτηση του προσωπικού της. Απορίας άξιον είναι βέβαια, πώς θα καλυφθούν τα διευρυμένα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στους φορείς αυτούς, τους οποίους έχει ούτως ή άλλως έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία η κυβερνητική πολιτική συνεχούς συρρίκνωσης των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται, το κόστος που θα προκαλέσει στους παραπάνω φορείς η εν λόγω διάταξη, να μετακυλήσει εκ των πραγμάτων στους καταναλωτές.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται οι απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που ανήκουν στους εξής φορείς του δημοσίου: ΔΕΗ, ΕΟΤ, Εθνικό Ιδρυμα, ανταποκριτές Ξένου Τύπου, ΤΕΟ, Ολυμπιακή Αεροπορία, Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, ΟΓΑ, μέλη της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, συγκρότημα Μονάδων Πεδίου Βολής Κρήτης, ΕΛΤΑ, ΗΛΠΑΠ, ΚΤΕΛ της περιοχής Αθηνών (πετρελαιοκίνητα λεωφορεία), ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), Δήμους, Κοινότητες, Συνδέσμους και Ιδρύματα αυτών, μέλος της Δύναμης των ΗΠΑ ή του πολιτικού προσωπικού (ένα ΕΙΧ), ΟΑΕΔ, ΕΛΓΑ, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Ιδρύματα και λοιπά νομικά πρόσωπα αυτών.

Τέλη κυκλοφορίας και στις μοτοσικλέτες

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας 4.000 και 10.000 δραχμών και στα οχήματα από 51 μέχρι 785 κυβικά,τα οποία απαλλάσσονταν με το ισχύον καθεστώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, επιβάλλονται ετήσια τέλη 10.000 δραχμών για τα επιβατικά και τύπου JEEP ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα συμβατικής ή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και στις επιβατικές ιδιωτικής χρήσης δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες κυλινδρισμού κινητήρα από 301 μέχρι 785 κυβικά εκατοστά και 4.000 δραχμών για τα παραπάνω οχήματα κυλινδρισμού κινητήρα από 51 μέχρι 300 κυβικά εκατοστά.

Σημειωτέον, ότι τα οχήματα (παπάκια) κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 50 κυβικά εκατοστά, τα οποία εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας, πληρώνουν ποσό 2.000 δραχμών.

Θα φορολογούνται και τα ασθενοφόρα!

Ποιες ατέλειες από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης - τέλη - εισφορές και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις καταργεί η κυβέρνηση

Η αναλγησία της κυβέρνησης, που δηλώνει στα λόγια ότι πασχίζει για την "κοινωνική δικαιοσύνη", φαίνεται και από τη διάταξη του σχεδίου νόμου, προωθεί την κατάργηση απαλλαγών από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και λοιπών φόρων - τελών. Φοροαπαλλαγές, που είχαν θεσπιστεί στο παρελθόν για ορισμένες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, με κριτήριο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η απόφαση της κυβέρνησης, να περικόψει και αυτές τις ατέλειες, εντάσσεται στα πλαίσια των επιλογών της να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, ικανοποιώντας έτσι τις αξιώσεις του ΣΕΒ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για "λιγότερο κράτος" και περισσότερη "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, με την προωθούμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών (παραθέτουμε τις σημαντικότερες) στο εξής θα πληρώνουν τους προβλεπόμενους από το νόμο δασμούς, φόρους, τέλη και άλλες εισφορές ή φορολογικές επιβαρύνσεις,εκτός των ιδιωτών και:

  • Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τα πάσης φύσεως οχήματα, επιβατικά αυτοκίνητα και άλλα είδη, τα οποία παραλαμβάνουν δωρεάν από εξωτερικό, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (σκηνές σε σεισμόπληκτους, αυτοκίνητα σε νοσοκομεία κλπ.).
  • Τα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα (ΙΚΑ κλπ.), που εισάγουν ασθενοφόρα οχήματα!
  • Οι δήμοι, κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για τα διάφορα είδη που προμηθεύονται.
  • Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει το πρόσθετο εφάπαξ ειδικό τέλος ταξινόμησης, για την αγορά αυτοκινήτων ή τρικύκλων που αγοράζει για τις μεταφορικές ανάγκες του, όπως πληρώνουν όλοι οι ιδιώτες.
  • Οι Ελληνες μετανάστες - που έχουν εργαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα - για την οικοσκευή και τα αυτοκίνητα. Με την οριστική επιστροφή τους δηλαδή στην Ελλάδα χάνουν την ατέλεια και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους δασμούς και φόρους. Την ίδια ατέλεια χάνουν επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι της ΜΕΑ Βρυξελλών, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικοί κλπ. που υπηρετούν στο εξωτερικό), όπως επίσης και οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία γραμμών του εσωτερικού.
  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις για τα αυτοκίνητα που αγοράζουν.
  • Οι ξένες φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις και ιδρύματα, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η τέως βασιλική οικογένεια κλπ., για τις προμήθειες επιβατικών αυτοκινήτων, καυσίμων και λιπαντικών.
  • Η "Ολυμπιακή Αεροπορία" για την παραλαβή αυτοκινήτων (φορτηγών και επιβατικών) και καυσίμων, που προμηθεύονταν ατελώς.

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου, καταργούνται οι ατέλειες από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις για τα είδη που παραλαμβάνει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και εφάπαξ ειδικό τέλος για τα αυτοκίνητα που παραλαμβάνουν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι ατέλειες που ίσχυαν για το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης και Υποδοχής Παλιννοστούντων, οι ατέλειες στα αυτοκίνητα για αθλητικούς αγώνες, καθώς και αυτές που απολάμβαναν οι Ελληνες Ολυμπιονίκες (όσοι δηλαδή έχουν καταλάβει ή θα καταλάβουν μια από τις οχτώ πρώτες θέσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες) κλπ.

ΚΚΕ
Στη γνωστή αντιλαϊκή ρότα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για το νομοσχέδιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

"Το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα, κινείται στο πλαίσιο της γνωστής κυβερνητικής πολιτικής, εναντίον της οποίας έχουν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι της χώρας μας.

Είναι νομοσχέδιο ταξικό, γιατί δε θίγει τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι αντιλαϊκό, γιατί θίγει τους μισθωτούς και τα μεσαία στρώματα.

Είναι υποκριτικό, γιατί στο όνομα ορισμένων επιμέρους φοροαπαλλαγών που καταργεί, επιχειρείται η συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και αυτό το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Ο ενωμένος λαϊκός αγώνας εναντίον του Μάαστριχτ και της κυβερνητικής πολιτικής είναι όρος για την επιβίωση των εργαζομένων".

Ρύθμιση - σκάνδαλο

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κυριολεκτικά υποκλίνεται στο μεγαλείο - της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής - του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ενώ γονατίζει τον ελληνικό λαό με νέους φόρους 1 τρισ. δραχμών, προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου ρύθμιση των αποδόσεων (κερδών) των αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς καταργεί τη φορολόγηση των κερδών με συντελεστή 15% και την αντικαθιστά με τη φορολογία του συνόλου του ενεργητικού με συντελεστή δύο (2) τοις χιλίοις!!! Πρόκειται ασφαλώς για διάταξη - σκάνδαλο, η οποία ενοχοποιείται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι επιτρέπει στους αεριτζήδες και τους αετονύχηδες να φορολογηθούν αναδρομικά από το 1994 με το νέο αυτό τρόπο.

Και νέα φορολογικά προνόμια σε "έχοντες"

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ευνοϊκές ρυθμίσεις προς διάφορες μερίδες του κεφαλαίου δεν εννοείται. Ευνοούμενοι αυτοί τη φορά οι μεγαλοκαταστηματάρχες και οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (Σούπερ Μάρκετ), που πουλούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά μέσω πίστωσης, στους οποίους δίνεται το "πράσινο φως" της φοροδιαφυγής μέσω του λογαριασμού των επισφαλών απαιτήσεων.

Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που ευνοεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα ("Κόντινεντ", "Πράκτικερ", "Μετρό", "Κορασίδης", "Κωτσόβολος", "Ράδιο Αθήναι").

Παράλληλα μειώνει το ποσό που μπορεί να παρουσιάσει μία επιχείρηση σαν επισφαλή απόσβεση από 50% του υπολοίπου του λογαριασμού Πελάτες σε 35% του ίδιου λογαριασμού. Αν και μειωμένο, και το νέο ποσοστό είναι εξωπραγματικό, μια και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θεωρούν τον ένα στους τρεις πελάτες επισφαλή.

Παρατείνεται επίσης για τρία ακόμη χρόνια το απαράδεκτο καθεστώς που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκπίπτουν δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά (πρόκειται για δαπάνες που προορίζονται για "λαδώματα" κλπ.). Σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα τα ποσοστά των εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά μειώνονται κατά 50%. Επί παραδείγματι το 4% των εκδοτικών επιχειρήσεων μειώνεται στο 2%, των εξαγωγικών επιχειρήσεων πετρελαιοειδών από 1% στο 0,5% κλπ.

Χαριστικές ρυθμίσεις προωθούνται και για ξενοδοχειακές μονάδες, τις οποίες δικαιολογούν στο όνομα της τουριστικής κρίσης και των αθετήσεων των οικονομικών υποχρεώσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές από ξένους τουριστικούς πράκτορες.

Μόλις 7,5% ο φόρος για τους τίτλους του δημοσίου

Με το νομοσχέδιο, θα φορολογούνται από 1/1/1997 οι τόκοι των εντόκων γραμματίων και των Ομολόγων που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο, με φορολογικό συντελεστή 7,5%.

Επίσης, οι ακόλουθες - αφορολόγητες μέχρι σήμερα - τραπεζικές πράξεις, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και απαλλάσσονται στη συνέχεια από κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση.

  • Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα κατοίκων Ελλάδας σε τράπεζες που είναι στην Ελλάδα ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Καταθέσεις όψεως ή ταμιευτηρίου σε ξένο νόμισμα κατοίκων Ελλάδας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Καταθέσεις σε δραχμές μετατρέψιμες σε συνάλλαγμα κατοίκων Ελλάδας.
  • Ομόλογα που εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες επενδύσεων και αγοράζονται από τράπεζες που είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα.
  • Εντοκοι τίτλοι που εκδίδονται από τους δήμους και τις κοινότητες.

Αυτοτελώς φορολογούνται επίσης με συντελεστή 20% - από 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα - τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές και τους άλλους αμειβόμενους αθλητές κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας.

Στη φορο-λαιμητόμο και οι ΟΤΑ

Σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με βάση το κέρδος, επιδιώκει να μετατρέψει η κυβέρνηση τις δημοτικές επιχειρήσεις

Στη λαιμητόμο οδηγούνται οι φορολογικές απαλλαγές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με απώτερη επιδίωξη την άσκηση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης μέσω της αύξησης των δαπανών τους και της μετατροπής τους από θεσμό άμεσης δημοκρατίας σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της εκτελεστικής εξουσίας. Το νομοσχέδιο κυριολεκτικά απογυμνώνει τις δημοτικές επιχειρήσεις από το δίχτυ φορολογικής προστασίας και τις ωθεί να μετατραπούν σε καπιταλιστικού τύπου επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδιώκουν το κέρδος μέσω της τιμολόγησης των εμπορευμάτων και την υπηρεσιών τους. Τα "σπασμένα" δηλαδή θα τα πληρώσουν οι δημότες.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται:

  • Φόρος εισοδήματος των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων συνεταιριστικού χαρακτήρα, καθώς και η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας τους, των αποκλειστικά αμιγών δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων. Από τις τελευταίες, διασώζονται οι φορολογικές απαλλαγές μόνο για τις εταιρίες αποχέτευσης, ύδρευσης και αποκομιδής απορριμμάτων.
  • Φόρος εισοδήματος, για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας τους, των ανωνύμων εταιριών που συνιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
  • Φορολογία των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων της προηγούμενης παραγράφου, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και στους εργαζόμενους.
  • Φόρος εισοδήματος των εταιριών λαϊκής βάσης για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
  • Φόρος εισοδήματος για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας των ανωνύμων εταιριών που δημιουργούνται από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν φορείς του δημόσιου τομέα με κοινές μετοχές μέχρι το 20% του κεφαλαίου.
Εκπτώσεις στην ... έκπτωση

Και ...εκπτώσεις στην έκπτωση του φόρου για όσους φορολογούμενους πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος αποφάσισε η κυβέρνηση, στοχεύοντας κυρίως στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων που δικαιούνταν αυτή την έκπτωση, καθώς ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται πριν εισπράξουν το μισθό ή τη σύνταξη. Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η μείωση της έκπτωσης φόρου στο 5% (από 10% που ισχύει σήμερα) σε όσους φορολογούμενους καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, αλλάζει ο τρόπος καταβολής του φόρου που βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη του οικείου έτους και ορίζεται ότι ο φόρος αυτός καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις.Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Οταν ο οφειλόμενος με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φόρος καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5% όταν οι δόσεις ορίζονται σε τρεις και 3% όταν οι δόσεις ορίζονται σε 2%.

Τι αλλάζει για κατοίκους νησιών του Αιγαίου

Φορολογικές ελαφρύνσεις στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους για μια δεκαετία προβλέπονται σε διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις:

  • Απαλλάσσεται από το φόρο, ποσό εισοδήματος 3 εκατ. δρχ. για κάθε φυσικό πρόσωπο που μόνιμα κατοικεί στα νησιά αυτά. Δηλαδή το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος της φορολογικής κλίμακας που έχει μηδενικό συντελεστή φόρου, από 1 εκατ. δρχ. γίνεται 3 εκατ. δρχ. Τα επόμενα κλιμάκια εισοδήματος παραμένουν ως έχουν.
  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας κατά 40% όλων γενικά των νομικών προσώπων, κοινοπραξιών και κοινωνιών αστικού δικαίου για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται στα νησιά αυτά. Ετσι, ο φορολογικός συντελεστής 35% μειώνεται σε 21% και ο συντελεστής 40% μειώνεται σε 24%.
  • Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) και η εισφορά του ν. 128/1975 επί των δανείων ή πιστώσεων που παρέχονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τα χρησιμοποιήσουν σε δραστηριότητες που ασκούνται σ' αυτά τα νησιά.
  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων κατά 40% για αγορές ακινήτων στα νησιά αυτά που γίνονται από φυσικά πρόσωπα, μόνιμους κατοίκους αυτών. Με το ίδιο ποσοστό μειώνεται ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων που βρίσκονται στα νησιά αυτά και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικός τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ