Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη φορο-λαιμητόμο και οι ΟΤΑ

Σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με βάση το κέρδος, επιδιώκει να μετατρέψει η κυβέρνηση τις δημοτικές επιχειρήσεις

Στη λαιμητόμο οδηγούνται οι φορολογικές απαλλαγές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με απώτερη επιδίωξη την άσκηση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης μέσω της αύξησης των δαπανών τους και της μετατροπής τους από θεσμό άμεσης δημοκρατίας σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της εκτελεστικής εξουσίας. Το νομοσχέδιο κυριολεκτικά απογυμνώνει τις δημοτικές επιχειρήσεις από το δίχτυ φορολογικής προστασίας και τις ωθεί να μετατραπούν σε καπιταλιστικού τύπου επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδιώκουν το κέρδος μέσω της τιμολόγησης των εμπορευμάτων και την υπηρεσιών τους. Τα "σπασμένα" δηλαδή θα τα πληρώσουν οι δημότες.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται:

  • Φόρος εισοδήματος των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων συνεταιριστικού χαρακτήρα, καθώς και η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας τους, των αποκλειστικά αμιγών δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων. Από τις τελευταίες, διασώζονται οι φορολογικές απαλλαγές μόνο για τις εταιρίες αποχέτευσης, ύδρευσης και αποκομιδής απορριμμάτων.
  • Φόρος εισοδήματος, για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας τους, των ανωνύμων εταιριών που συνιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
  • Φορολογία των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων της προηγούμενης παραγράφου, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και στους εργαζόμενους.
  • Φόρος εισοδήματος των εταιριών λαϊκής βάσης για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
  • Φόρος εισοδήματος για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας των ανωνύμων εταιριών που δημιουργούνται από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν φορείς του δημόσιου τομέα με κοινές μετοχές μέχρι το 20% του κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ