• Θα φορολογούνται ακόμα και τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες, για ειδικές συνθήκες άσκησης επαγγέλματος κλπ
  • - Με μείον θα ξεκινήσει η μισθοδοσία του 1997 για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών και - κατά συνέπεια - της αύξησης... - 1996-12-05 00:00:00.0"/>
  • Θα φορολογούνται ακόμα και τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες, για ειδικές συνθήκες άσκησης επαγγέλματος κλπ
  • - Με μείον θα ξεκινήσει η μισθοδοσία του 1997 για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών και - κατά συνέπεια - της αύξησης... - 1996-12-05 00:00:00.0" /> Νέο χαστούκι για τους "μη έχοντες" | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
    Νέο χαστούκι για τους "μη έχοντες"
    • Στην "πρέσα" σχεδόν όλες οι φορολογικές διευκολύνσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και είχαν καθιερωθεί για ειδικούς και συγκεκριμένους λόγους
    • Θα φορολογούνται ακόμα και τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες, για ειδικές συνθήκες άσκησης επαγγέλματος κλπ

    Με "μείον" θα ξεκινήσει η μισθοδοσία του 1997 για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών και - κατά συνέπεια - της αύξησης της παρακράτησης στου σχετικού φόρου. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιβάλει "μαχαίρι" σε όλες τις φορολογικές απαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν τους εργαζόμενους και οι οποίες είχαν καθιερωθεί κατά καιρούς από τις διάφορες κυβερνήσεις σαν μέρος της εισοδηματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, καταργούνται (και αντίστοιχα επιβάλλεται φόρος) οι φοροαπαλλαγές για:

    • Ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας,που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
    • Αποδοχές των μελών κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων.Στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 5% για το 1997, με 10% για το 1998 και 15% από το 1999 και μετά.
    • Αποδοχές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των ιπτάμενων της Πολιτικής Αεροπορίας. Από 5% και 8% που ήταν σήμερα (ανάλογα με το αν οι αμοιβές ήταν σε δραχμές ή σε συνάλλαγμα), οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή που ορίστηκε σε 10% για το 1997, σε 12,5% για το 1998 και 15% για το 1999 και μετά.
    • Επιδόματα των μισθωτών του δημόσιου και άλλων υπαλλήλων για υπηρεσίες που προσφέρουν στο εξωτερικό, θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.
    • Για το 50% των αποζημιώσεων που παίρνουν οι τελωνειακοί, εφοριακοί, μηχανικοί του δημοσίου (ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ και ΔΙΒΕΕΤ), θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 15%.
    • Αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και της ΕΡΤ, για δαπάνες εκτός έδρας,που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
    • Το 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος των δημοσιογράφων και συνταξιούχων δημοσιογράφων.
    • Εξοδα παράστασης των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημάρχων, νομαρχών), που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
    • Στεγαστικά επιδόματα που καταβάλλονται στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, που στο εξής ενσωματώνεται στο συνολικό εισόδημα των φορολογουμένων.
    • Διάφορα εισοδήματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους για ειδικές υπηρεσίες που τους ανατίθενται και τα οποία στο εξής θα προστίθενται στο συνολικό εισόδημα. Ενδεικτικά, πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν την κατ' αποκοπή αποζημίωση για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος για "πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, καθηγητές κλπ ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και στους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", το επίδομα για "δαπάνες βιβλιοθήκης των γιατρών του ΕΣΥ", την κατ' αποκοπή αποζημίωση για τους δικαστικούς λειτουργούς, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τους υπαλλήλους των πολιτικών και διοικητικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, το επίδομα στολής που καταβάλλεται σε όσους εκτελούν ένστολα την υπηρεσία τους κλπ.
    • Την αδασμολόγητη εισαγωγή στη χώρα ΙΧ αυτοκινήτου και οικοσκευής που δικαιούνται Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία γραμμών εσωτερικού, καθώς και οι Ελληνες που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα (προσωπικοί δεσμοί) και αναχωρούν για το εξωτερικό όπου παραμένουν ως εργαζόμενοι για τουλάχιστον 2 χρόνια και μετά επιστρέφουν στην Ελλάδα (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι της ΜΕΑ Βρυξελλών, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικοί κλπ).
    • Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για την αγορά ΤΑΞΙ. Στο εξής θα πληρώνεται το 15% του φόρου.
    • Τη βουλευτική αποζημίωση (ίσχυε για το 50%). Στο εξής θα φορολογείται ολόκληρη η αποζημίωση των βουλευτών αυτοτελώς, σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα εισοδήματα των βουλευτών δε θα συναθροίζονται με τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά θα φορολογούνται χωριστά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει για τις αμοιβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αμοιβές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργών και υφυπουργών) που δεν είναι βουλευτές, καθώς και για τις συντάξεις των βουλευτών. Παράλληλα, καταργείται η απαλλαγή των εξόδων παράστασης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στο εξής θα φορολογούνται όπως η βουλευτική αποζημίωση.
    • Την αγορά ΙΧ, χωρίς την πληρωμή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
    Οι γενικές φοροαπαλλαγές

    Στο κεφάλαιο των φοροαπαλλαγών που αφορούν όλους τους φορολογούμενους γίνονται οι παρακάτω αλλαγές:

    • Αναγνωρίζονται ιατρικές δαπάνες μέχρι 10 εκατ. δρχ. για εισοδήματα μέχρι 10.000.000 δρχ., ενώ για τα μέχρι 15 εκατ. δρχ. εισόδημα, αναγνωρίζεται το 50% της σχετικής δαπάνης. Καταργείται η δυνατότητα μεταφοράς ιατρικών εξόδων στα επόμενα χρόνια.
    • Καταργούνται τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων.
    • Το αφορολόγητο για ιδιοκατοίκηση από 200 τετραγωνικά γίνεται 150. Σ' αυτά υπολογίζεται αθροιστικά η έκταση της πρώτης και της εξοχικής κατοικίας.
    • Η έκπτωση για ασφάλιστρα ζωής μπορεί να είναι μέχρι το 15% επί του ποσού της δαπάνης που αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα.
    Η εφαρμογή

    Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα από έχει ο κάθε φορολογούμενος από 1 Γενάρη του 1996. Για τις περιπτώσεις των εργαζομένων που γίνεται παρακράτηση φόρου,η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την ογκούμενη λαϊκή κατακραυγή για τα μέτρα της, προχώρησε στον ελιγμό να θέσει σε εφαρμογή τις ρυθμίσεις για τα εισοδήματα που θα προκύψουν από την 1 Γενάρη του 1997 και μετά. Η ρύθμιση αυτή αφορά τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, τα διάφορα επιδόματα, τα εισοδήματα των βουλευτών, των δημοσιογράφων κλπ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ