Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα φορολογούνται και τα ασθενοφόρα!

Ποιες ατέλειες από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης - τέλη - εισφορές και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις καταργεί η κυβέρνηση

Η αναλγησία της κυβέρνησης, που δηλώνει στα λόγια ότι πασχίζει για την "κοινωνική δικαιοσύνη", φαίνεται και από τη διάταξη του σχεδίου νόμου, προωθεί την κατάργηση απαλλαγών από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και λοιπών φόρων - τελών. Φοροαπαλλαγές, που είχαν θεσπιστεί στο παρελθόν για ορισμένες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, με κριτήριο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η απόφαση της κυβέρνησης, να περικόψει και αυτές τις ατέλειες, εντάσσεται στα πλαίσια των επιλογών της να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, ικανοποιώντας έτσι τις αξιώσεις του ΣΕΒ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για "λιγότερο κράτος" και περισσότερη "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, με την προωθούμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών (παραθέτουμε τις σημαντικότερες) στο εξής θα πληρώνουν τους προβλεπόμενους από το νόμο δασμούς, φόρους, τέλη και άλλες εισφορές ή φορολογικές επιβαρύνσεις,εκτός των ιδιωτών και:

  • Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τα πάσης φύσεως οχήματα, επιβατικά αυτοκίνητα και άλλα είδη, τα οποία παραλαμβάνουν δωρεάν από εξωτερικό, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (σκηνές σε σεισμόπληκτους, αυτοκίνητα σε νοσοκομεία κλπ.).
  • Τα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα (ΙΚΑ κλπ.), που εισάγουν ασθενοφόρα οχήματα!
  • Οι δήμοι, κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για τα διάφορα είδη που προμηθεύονται.
  • Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει το πρόσθετο εφάπαξ ειδικό τέλος ταξινόμησης, για την αγορά αυτοκινήτων ή τρικύκλων που αγοράζει για τις μεταφορικές ανάγκες του, όπως πληρώνουν όλοι οι ιδιώτες.
  • Οι Ελληνες μετανάστες - που έχουν εργαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα - για την οικοσκευή και τα αυτοκίνητα. Με την οριστική επιστροφή τους δηλαδή στην Ελλάδα χάνουν την ατέλεια και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους δασμούς και φόρους. Την ίδια ατέλεια χάνουν επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι της ΜΕΑ Βρυξελλών, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικοί κλπ. που υπηρετούν στο εξωτερικό), όπως επίσης και οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία γραμμών του εσωτερικού.
  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις για τα αυτοκίνητα που αγοράζουν.
  • Οι ξένες φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις και ιδρύματα, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η τέως βασιλική οικογένεια κλπ., για τις προμήθειες επιβατικών αυτοκινήτων, καυσίμων και λιπαντικών.
  • Η "Ολυμπιακή Αεροπορία" για την παραλαβή αυτοκινήτων (φορτηγών και επιβατικών) και καυσίμων, που προμηθεύονταν ατελώς.

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου, καταργούνται οι ατέλειες από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις για τα είδη που παραλαμβάνει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και εφάπαξ ειδικό τέλος για τα αυτοκίνητα που παραλαμβάνουν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι ατέλειες που ίσχυαν για το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης και Υποδοχής Παλιννοστούντων, οι ατέλειες στα αυτοκίνητα για αθλητικούς αγώνες, καθώς και αυτές που απολάμβαναν οι Ελληνες Ολυμπιονίκες (όσοι δηλαδή έχουν καταλάβει ή θα καταλάβουν μια από τις οχτώ πρώτες θέσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ