Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροαπαλλαγή - σκάνδαλο σε μεγάλες επιχειρήσεις

Τους δίνει το δικαίωμα να μοιράσουν τα αφορολόγητα αποθεματικά, που έπρεπε να επενδύσουν και φορολογεί τα μερίσματα, με συντελεστή 5%, από 42% έως 50% που ίσχυε!

Νέα σκανδαλώδη ρύθμιση, υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, διαιωνίζοντας έτσι το καθεστώς φορολογικής ασυλίας στα κέρδη τους. Η σκανδαλώδης ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 13 του σχεδίου νόμου και έχει διατυπωθεί με... διπλωματικό τρόπο, ώστε να μη γίνεται κατανοητή από την κοινή γνώμη, αφού αφορά τους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες. Στο άρθρο 13, παράγραφος 2, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "καθιερώνεται ένας νέος απλούστερος τρόπος φορολογίας των διανεμόμενων ή κεφαλαιοποιούμενων αποθεματικών των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών... Με βάση το νέο αυτό τρόπο φορολογίας, το καθαρό ποσό των πιο πάνω αποθεματικών που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται, υπόκειται σε φορολογία με συντελεστή 5%". Αναφέρεται επίσης ρητά, πως "μετά την καταβολή του φόρου αυτού - που βαρύνει το νομικό πρόσωπο - εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου καθώς και των δικαιούχων"!

Το ότι πρόκειται για... χριστουγεννιάτικο "μποναμά" της κυβέρνησης, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, προκύπτει από το γεγονός ότι:

  • Ο νόμος για τα αφορολόγητα αποθεματικά που είχε ψηφιστεί το 1988, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δ. Τσοβόλας έδινε τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους για τα κέρδη, τα οποία όμως θα τοποθετήσουν σε διάστημα 3 ετών για παραγωγικές και άλλες επενδύσεις.Ο ίδιος νόμος, όμως, - ακόμη και με τις τροποποιήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα με βάση τις "επιθυμίες" του ΣΕΒ και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών - όριζε ρητά, πως αν δεν επενδυθεί το ποσό των αφορολόγητων αποθεματικών και διανεμηθεί στους μετόχους των εταιριών με τη μορφή μερίσματος, τότε τα μερίσματα θα φορολογούνται με συντελεστή από 42-50%.
  • Με το "νέο"... απλούστερο τρόπο φορολογίας που προωθεί η κυβέρνηση, τα μερίσματα που θα μοιράσουν στους μετόχους τους οι επιχειρήσεις από τη διάλυση των αφορολόγητων, θα φορολογούνται στο εξής όχι με 50% ούτε με 42% αλλά μόλις... με 5%.

Ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές στο νομοσχέδιο, μόνο που χρειάζονται... αποκρυπτογράφηση. Ομως, για τη δημιουργία εντυπώσεων - ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση φορολογεί και το μεγάλο κεφάλαιο, όπως υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου - στο άρθρο 13 του ίδιου σχεδίου νόμου, προβλέπεται ότι αυξάνεται από 35% σε 40% ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των τραπεζών, αλλά και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ