ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Τ. ΜΙΛΕΡ
«Εμείς θα ελέγχουμε τα πετρέλαια»!

«Τα πετρέλαια του Ιράκ ανήκουν στον ιρακινό λαό αλλά τον έλεγχο θα τον έχουμε εμείς». Αυτή την εξοργιστική και κυνική τοποθέτηση έκανε ο Τ. Μίλερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να μοιράσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Σημίτη, αυτή τη φορά προσωπικά στον Α. Τσοχατζόπουλο. Σε χτεσινή ολιγόλεπτη παρέμβασή του στο συνέδριο του «Economist», ανέφερε υποκριτικά ότι «οι ενεργειακοί πόροι του Ιράκ ανήκουν στο λαό του Ιράκ», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ωστόσο, ο έλεγχός τους θα πρέπει να αποσπαστεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη, σπεύδοντας να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει - και από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ - για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ενεργειακών θεμάτων στη Βαλκανική.

«Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, για το μακρόπνοο όραμα να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών οδών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας των χωρών από όπου θα διέρχονται οι αγωγοί, εννοώντας προφανώς τη δημιουργία προτεκτοράτων κατά μήκος των αγωγών...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποτίμησαν τον αμερικανικό εκβιασμό

Η ελληνική Προεδρία, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους - «μικρούς» και «μεγάλους» - παρακολουθεί τον αμερικανικό εκβιασμό, όπως άρχισε να διατυπώνεται την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών στρατηγό Κ. Πάουελ.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουν διαμορφώσει Ελληνες διπλωμάτες, επιδιώκουν την εξασφάλιση της συναίνεσης μέσα από τη διατλαντική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι μετά την εμφάνιση του στρατηγού Πάουελ στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προσπαθούν να αποτιμήσουν την αμερικανική προσφορά και να καθορίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ «προσφέρουν» στους Ευρωπαίους μια κάποια συμμετοχή στην επόμενη ημέρα στο Ιράκ, μέσα από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Πάουελ ζήτησε και οι σύμμαχοι δέχτηκαν το ΝΑΤΟ κατ' αρχήν να αναλάβει τη διοίκηση του Αφγανιστάν και αυτό να αποτελέσει μοντέλο για την ανάμειξη της συμμαχίας στο Ιράκ.

Οι Ευρωπαίοι, θέλοντας και μη, είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν την αμερικανική προσφορά, καθώς οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν μόνο περιφερειακό ρόλο στον ΟΗΕ.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΕΞ, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της επίσκεψης του στρατηγού Πάουελ στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς τον κ. Πάουελ τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, αλλά και την προοπτική, όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης με ειδικότερους στόχους την ανάδειξη του ρόλου του ΟΗΕ και την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, τουτέστιν την ειρηνευτική διαδικασία ή άλλως πως τον οδικό χάρτη (road map) που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Δεν προστάτευσαν τη διεθνή νομιμότητα ΟΗΕ και ΕΕ

«Θεωρούμε απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις απ' τη Σούδα, από το Ακτιο, απ' τα λιμάνια της χώρας, σ' αυτές τις απάνθρωπες, τις βάρβαρες και άδικες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ». Αυτό τόνισε χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος του.

Ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι «οι εκατόμβες των θυμάτων, άμαχων Ιρακινών πολιτών και παιδιών, αποδεικνύουν ότι ο στόχος των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, αλλά και όσων συμφώνησαν μ' αυτό τον πόλεμο δεν ήταν ούτε η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ, ούτε η απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής. Στόχος αυτών των δυνάμεων είναι ο γεωπολιτικός, γεωστρατηγικός και οικονομικός έλεγχος του Ιράκ και όλης της περιοχής».

«Δυστυχώς, και αυτή τη φορά ο ΟΗΕ και η ΕΕ απέδειξαν ότι είναι ανήμποροι να προστατεύσουν τη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας και επισήμανε: «Αντί η ηγεσία του ΟΗΕ και η ΕΕ να προωθήσουν ενέργειες, εναντίον των παρανομούντων, είδαμε χτες να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και να συζητούν, δυστυχώς, για το πώς θα κατανείμουν τα λάφυρα αυτού του παράνομου πολέμου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητά με τους δολοφόνους του ιρακινού λαού, να συζητά με εκείνους οι οποίοι έκαναν αυτή την παράνομη εισβολή στο Ιράκ για να χτυπήσουν καίρια στο άμεσο μέλλον την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».

Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση, που ταυτοχρόνως προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να αντιληφθεί τις μεγάλες της ευθύνες απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, απέναντι στους Ελληνες πολίτες». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι για «το όραμα της Ευρώπης των λαών, των πολιτών», η ΕΕ πρέπει «να έχει δική της ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική και όχι να σύρεται πίσω από τις επιλογές της ανταγωνίστριας Αμερικής ή άλλων χωρών».

Η «γροθιά» του Πρετεντέρη

Ενα χρονογράφημα στο «Ρ», υπογεγραμμένο από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Β. Φυτσιλή, έκανε τον κ. Πρετεντέρη να χάσει την ψυχραιμία του. Συνέταξε, λοιπόν, ένα κείμενο στο χτεσινό «Βήμα» για να απαντήσει. Το γεγονός πως ο Πρετεντέρης θεωρεί ότι διαθέτει το «ανάστημα» για να επιτίθεται και να «απαντά» σε έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έχει πάνω στο κορμί του τα σημάδια του αγώνα ενάντια στον εισβολέα, ανάγεται φυσικά στο είδος της απρέπειας που συνάδει πλήρως με το γνωστό «ήθος» του ανδρός.

Πέρα από αυτό, σημασία έχει ο λόγος που αισθάνθηκε το χρέος να «απαντήσει» ο Πρετεντέρης. Τον ενόχλησε σφόδρα η αναφορά του χρονογραφήματος στη Σοβιετική Ενωση και στο ρόλο της για το τσάκισμα του φασισμού του Χίτλερ. Τον ενόχλησε σφόδρα που όλο και περισσότερα εκατομμύρια νιώθουν την έλλειψη του «αντίπαλου δέους» απέναντι στις μεραρχίες του νέου «Ράιχ». Σήμερα που οι θηριωδίες του ιμπεριαλισμού εξεγείρουν συνειδήσεις παγκόσμια, αναφορές τέτοιες είναι λογικό να εκνευρίζουν τους Πρετεντέρηδες.

Είναι λογικό, επομένως, να επιτίθεται ο Πρετεντέρης στο ΚΚΕ. Χτες ήταν ένα χρονογράφημα. Την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, όταν έγραφε πως οι κομμουνιστές είναι «δέκα καραγκιόζηδες και πενήντα σαλεμένοι», που πρέπει να σταλούν να ζήσουν στα «βουνά» («Βήμα», 11/11/99), έφταιγε ότι το ΚΚΕ διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ. Πάντα, λοιπόν, υπάρχουν αφορμές για να υψώσει τη «γροθιά» του κατά του ΚΚΕ.

Η αιτία, όμως, είναι πάντα ίδια. Αυτό που τους φοβίζει είναι τα «Στάλινγκραντ» του 21ου αιώνα. Τους ενοχλεί ότι η φλόγα της αντίστασης κρατιέται ζωντανή. Τους ενοχλεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν πως η ανατροπή του σοσιαλισμού δεν έφερε «ελευθερία» αλλά 4 πολέμους (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, πάλι Ιράκ) και δεκάδες περιφερειακές συγκρούσεις. Τους ενοχλεί που η Ιστορία αποδεικνύει ότι «αντίπαλο δέος» δεν είναι η ΕΕ και οι «καλοί ιμπεριαλιστές», αλλά τα κράτη που πρέπει να φτιάξουν οι λαοί κατακτώντας την εξουσία από αυτούς που υπερασπίζεται ο κ. Πρετεντέρης.


Ν. Μπ.

Ο... αμερικάνΑκης

Ησυχος... κοιμάται πλέον ο Α. Τσοχατζόπουλος, αφού διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και στήριξε την «επιχειρηματολογία» του, μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», στη μη ύπαρξη πλέον «των παραδοσιακών ιστορικών προβλημάτων, το Ανατολικό Σοβιετικό πρόβλημα, και το γερμανικό πρόβλημα».

Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων ο πολύς Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην παγκόσμια πολιτική, ούτε και την ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Είναι εμφανέστατο. Στην αγωνία του να δώσει εξετάσεις στους Αμερικανούς, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν υπολόγισε τίποτα. Λίγες μέρες πριν «τσαμπουνούσε» περί υπερφίαλων Αμερικανών, αλλά μόλις του τράβηξαν τ' αυτί....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ