ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Απαίτηση του κλάδου η συντονισμένη δράση των σωματείων

Απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων του «Ρ» ενόψει της απεργίας, που αρχίζει αύριο στις 6 το πρωί

Μόνοι, παρά την επέκταση της απεργίας σε όλη την Ελλάδα με απόφαση της ΠΟΕΣΥ, απεργούν αύριο, Πέμπτη, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής, οι δημοσιογράφοι. Παρά τη συμφωνία των υπολοίπων Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο για κοινό αγώνα και πλαίσιο αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στην άγρια εργασιακή κατάσταση που έχουν επιβάλει οι εργοδότες, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να απεργήσουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι αναδεικνύοντας, με ένα εξαιρετικά θολό τρόπο, σαν κύριο και επείγον το θέμα γενικά της ποιότητας της ενημέρωσης. Με στάση συμβολικής συμπαράστασης θα μετάσχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από την Ενωση Προσωπικού.

Η απεργία γίνεται με τα αιτήματα: Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που οι ιδιοκτήτες παραβιάζουν, σταμάτημα των απολύσεων που συνεχίζονται (χτες σε απολύσεις προχώρησε και ο «Αλφα»). Επίσης, για τις εργασιακές συνθήκες, οι οποίες παραβιάζονται. Ακόμη, η κινητοποίηση αφορά στη διεκδίκηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Για το ζήτημα της ενημέρωσης ο δημοσιογραφικός κόσμος αξιώνει να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, που υποθάλπεται από την κυβερνητική πολιτική στη βάση των διαπλεκομένων συμφερόντων και, βεβαίως, να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες δεοντολογίας που να εξασφαλίζουν αντικειμενική ενημέρωση για τους εργαζόμενους, τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στο «Ρ»

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στο «Ρ» συζήτησαν χτες το μεσημέρι σε συνέλευσή τους τα ζητήματα που προκύπτουν και με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Οι δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη" και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν ενόψει της απεργίας της Πέμπτης 7 Φλεβάρη, που προκήρυξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισαν τα παρακάτω:

1. Να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους για την επιτυχία της, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που γεννά το ασαφές περιεχόμενο των σχετικών με το θέμα της ενημέρωσης αιτημάτων-συνθημάτων και, ιδιαίτερα, η εμμονή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην εσπευσμένη πραγματοποίησή της, σε αντίθεση με τη δυνατότητα ενός από κοινού και συντονισμένου προγράμματος απεργιακών κινητοποιήσεων, μαζί με τις άλλες Ενώσεις και Σωματεία, όλων των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

2. Θεωρώντας, ότι αυτή η ενότητα δράσης και ο συντονισμός αποτελούν σήμερα - εκτός των άλλων - τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικότητας και επιτυχίας των αγώνων μας, καλούν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ομόθυμα εκφρασμένη, αντίστοιχη θέληση των δημοσιογράφων και να στηρίξει αποφασιστικά τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

3. Η πλήρης εφαρμογή των μέχρι σήμερα συλλογικών συμβάσεων, η διεκδίκηση των νέων, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, η απόκρουση των απολύσεων και των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων, η υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, όπως και τα αναγκαία και συγκεκριμένα μέτρα, για να μπει φραγμός στον κατήφορο της ενημέρωσης, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το ελάχιστο πλαίσιο του κοινού και συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλέξουμε και να επιμείνουμε μέχρι το τέλος».

«Διάλογος» με τους εκδότες

Διάλογο υπόσχεται ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο των ΜΜΕ. Και ο διάλογος «ανοίγει» με τους εκδότες. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας μπορεί να μη γνωρίζει όπως είπε χθες, πότε ο πρωθυπουργός «θα επιλέξει να συναντηθεί με εκδότες ή επιχειρηματίες», αλλά αυτές οι συναντήσεις γίνονται «κατά καιρούς» και είναι στη «διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού». Φυσικά ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» ετοιμάζεται και εκεί, τον κύριο λόγο, όπως αναμένεται, θα τον έχουν η κυβέρνηση και οι εκδότες. Αφού το κρίσιμο σημείο θα είναι το ποσοστό που θα επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να είναι και μέτοχοι σε εταιρίες ΜΜΕ και να συμμετέχουν και σε δημόσια έργα. Με ένα λόγο το ασυμβίβαστο θα υπάρχει και με τη «βούλα» του νόμου.

Ο πρωθυπουργός όπως ανέφερε ο Χρήστος Πρωτόπαππας έχει δώσει τις κατευθύνσεις του για το θέμα αυτό με βάση εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τύπου. Το θέμα του «βασικού μετόχου» και του ποσοστού θα συζητηθεί στην κυβερνητική επιτροπή και μετά σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου «θ' ανοίξει ο κύκλος διαλόγου».

Εξι χρόνια ο Κώστας Σημίτης είναι πρωθυπουργός της χώρας, αλλά τώρα αποφάσισε, να δείξει την «ευαισθησία» του για να μπει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια το συντηρούν. Ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εξέτασης και των αρχών δεοντολογίας που και αυτές τώρα τις θυμήθηκε. Τα ζητήματα του κώδικα δεοντολογίας για τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές, όπως είπε ο Χρήστος Πρωτόπαππας θα συζητηθούν με «καλή πίστη» ενώ όπως σημείωσε «θα καθίσουμε» όλοι μαζί στο... τραπέζι.

Χθες για το θέμα των ΜΜΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή εκ μέρους της ΝΔ οι Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος. Τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η έννοια του «βασικού μετόχου» αποτελεί «πραγματική κερκόπορτα, που αφήνει να διέλθει με θεσμικό μάλιστα μανδύα, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή ιδίως στον ευαίσθητο χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου».

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποίησε και στήριξε για να επιβιώσει πολιτικά και να κρατηθεί στην εξουσία, τη διαπλοκή, τους αποκλεισμούς των κομμάτων, το σκότος και την αταξία στα ΜΜΕ, δε νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να μιλάει σήμερα για επιβολή τάξης στα ΜΜΕ.

Ολοι μαζί μπορούμε

Σε απεργία, λοιπόν, κατέρχονται αύριο, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι. Η αρχική απόφαση ελήφθη την περασμένη Τετάρτη 30 Γενάρη, καθώς ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες εφημερίδων -εκτός του «Ριζοσπάστη»-, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η διοίκηση της ΕΡΤ, όχι μόνο αρνούνται να δώσουν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου, αλλά εξακολουθούν με την πρακτική τους να προσθέτουν και νέα προβλήματα, σε ένα καθεστώς απορυθμισμένων σχέσεων εργασίας, εντατικοποίησης και υπερεκμετάλλευσης. Και όλα αυτά μέσα στο απαράδεκτο καθεστώς της εμπορευματοποιημένης και άθλιας «ενημέρωσης», που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, κινούμενοι στο πεδίο ασυδοσίας που τους έχει προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή αφορούσε σε μια 24ωρη προειδοποιητική απεργία, η οποία έπρεπε να είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της ενημέρωσης, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι όλες οι Ενώσεις εργαζομένων είχαν συμφωνήσει για την κάθοδο σε κοινούς αγώνες και είχαν εξουσιοδοτήσει την ΕΣΗΕΑ να λάβει τις απαραίτητες γι' αυτό πρωτοβουλίες. Ετσι, την Πέμπτη 31 Γενάρη, συναντήθηκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ εκπρόσωποι της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας, της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, της Ενωσης Εφημεριδοπωλών και της Ενωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας. Δε συμμετείχε εκπρόσωπος της Ενωσης Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου. Εκεί κατατέθηκε η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για απεργία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η θέση όλων των Ενώσεων για κοινό και συντονισμένο αγώνα. Ζητήθηκε όμως από όλους η διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού διεκδικητικού πλαισίου, η δέσμευση όλων ότι ο αγώνας θα αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση όλων, αλλά και ένα μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να συνέλθουν τα ΔΣ και να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την επιτυχία αυτού του κοινού αγώνα. Την επόμενη ημέρα έγινε νέα συνάντηση, όπου προχώρησε σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση για το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και το ραντεβού ανανεώθηκε για την περασμένη Δευτέρα, με στόχο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις που θα εγκρίνονταν αμέσως μετά από τα ΔΣ. Στη συνάντηση αυτή, όμως και ενώ ήταν ολοφάνερη, πλέον, η δυνατότητα συντονισμένου απεργιακού αγώνα, με έναρξη την επομένη Τρίτη ή Πέμπτη, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ επέμενε στη θέση, να γίνει η απεργία οπωσδήποτε αύριο, γνωρίζοντας ότι ήταν πρακτικά αδύνατο στις άλλες Ενώσεις να συμφωνήσουν. Ο προβαλλόμενος λόγος της επιμονής ήταν ότι τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της ενημέρωσης και οι βεβιασμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για λήψη μέτρων επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση των δημοσιογράφων. Επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους δημοσιογράφους, καθώς «όλοι έχουν μάθει ότι η απεργία θα γίνει την Πέμπτη». Αφού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Ενώσεων για να μην τιναχτεί εντελώς στον αέρα η διαδικασία για τον ενιαίο αγώνα, συμφωνήθηκε τελικά ότι - ανεξάρτητα από την απεργία της ΕΣΗΕΑ - σήμερα Τετάρτη θα γινόταν η τελική συνάντηση, έχοντας πλέον αποφασίσει και τα ΔΣ των άλλων Ενώσεων. Ομως και αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για μεθαύριο Παρασκευή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, και χωρίς να είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο το περιεχόμενο των σχετικών με το θέμα της Ενημέρωσης αιτημάτων, οι δημοσιογράφοι καλούνται να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Και επιβάλλεται να το κάνουν, στέλνοντας με την καθολική και αγωνιστική τους συμμετοχή ένα πολλαπλό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οτι θα επιβάλουν την ενότητα δράσης και τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, κόντρα στις προσπάθειες όσων την υπονομεύουν στην πράξη. Γιατί αυτή η ενότητα, που προκαλεί σύγκρυο στα αφεντικά των ΜΜΕ, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των αγώνων. Γιατί - κάτω βέβαια από συγκεκριμένες προϋποθέσεις - μπορεί να παρέμβει προς όφελος του κόσμου της εργασίας στις αλλαγές που προκαλεί η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των ΜΜΕ. Γιατί μπορεί να βάλει φραγμό στον κατήφορο της Ενημέρωσης, να αποκρούσει τις απολύσεις, να επιβάλει την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, έτσι ώστε να ανατραπεί το «καθεστώς γαλέρας» που επικρατεί για τη μεγάλη μάζα των χαμηλόμισθων δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για να διεκδικήσει νέες ικανοποιητικές ΣΣΕ, αλλά και να υπερασπίσει και να διευρύνει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να επιβάλουν τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους, κόντρα και στις όποιες ηγεσίες και παράγοντες που τον αντιμάχονται.


Του Παναγιώτη ΡΑΜΜΟΥ
Μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ