ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρή Αλβανίδα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο
  • Προσπάθησε να μπει λαθραία με ομάδα συμπατριωτών της στην περιοχή της Δοϊράνης
  • Από ελληνική περίπολο η μοιραία σφαίρα
  • Για εξοστρακισμό της σφαίρας κάνει λόγο το ΓΕΣ

Το πρώτο θύμα ενός αδίστακτου ακήρυχτου πολέμου έπεσε νεκρό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, από πυροβολισμό στρατιωτικής περιπόλου. Το θύμα, η άτυχη Αλβανίδα υπήκοος Ντέντα Φαζίλ,η οποία μαζί με άλλους τρεις πατριώτες της προσπάθησε να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας αναζητώντας καλύτερη μοίρα. Η αφετηρία του άδοξου ταξιδιού δεν έγινε επίσημα γνωστή, αν και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν το Πόγραδετς. Η ομάδα πέρασε παράνομα τα ελληνικά σύνορα από μονοπάτια, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν άλλοι συμπατριώτες τους, αποφεύγοντας τη νόμιμη οδό...

Ολα άρχισαν όταν η ελληνική στρατιωτική περίπολος, που πραγματοποιούσε διατεταγμένη υπηρεσία στα Χίλια Δένδρα Κιλκίς, εντόπισε την ομάδα των τεσσάρων Αλβανών να περιφέρεται στην περιοχή. Τις τελευταίες μέρες έχει ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με εκατοντάδες στρατιώτες, αλλά και αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη είσοδος μεγάλου κύματος προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας μας, που προκαλούν οι βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στην εντολή της περιπόλου να σταματήσουν για έλεγχο, η ομάδα δεν υπάκουσε και τράπηκε σε φυγή. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ένας από τους στρατιώτες πυροβόλησε στον αέρα προς εκφοβισμό. Η σφαίρα όμως εξοστρακίστηκε σε κάποιο κορμό δέντρου και στη συνέχεια χτύπησε στην κοιλιακή χώρα την άτυχη Ντέντα Φαζίλ. Οπως διαπιστώθηκε αργότερα, τα χαρτιά της κοπέλας δεν είχαν θεωρηθεί από τις ελληνικές συνοριακές αρχές, ενώ ο στρατιώτης που πυροβόλησε συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες. Το όνομά του δεν ανακοινώθηκε.

Το ΓΕΣ

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, αναφέρεται ότι προχτές στις 22.45 πλησίον στο φυλάκιο "Προμαχώνα", εντός του ελληνικού εδάφους σε βάθος 700 - 800 μέτρων από τα σύνορα, στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, στρατιωτική ενέδρα αντιλήφθηκε ομάδα Αλβανών να εισέρχεται λαθραία. Στην προσπάθεια της ενέδρας να τους συλλάβει, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΣ, ένας από τους στρατιώτες πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα, "λόγω πιθανού εξοστρακισμού" να τραυματιστεί θανάσιμα μια γυναίκα. Οι υπόλοιποι τρεις άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι Αλβανοί από το Πόγραδετς της Αλβανίας.

Ο Δ. Ρέππας

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο επεισόδιο, υποστήριξε ότι ήταν μία ομάδα λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα και αποσύνδεσε το γεγονός με το κύμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Οταν ρωτήθηκε, αν υπάρχει εντολή στα ελληνικά μεθοριακά τμήματα να πυροβολούν εναντίον αυτών που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι "η εντολή που έχουν είναι να φυλάσσουν τα σύνορα και να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν λαθρομετανάστες που δεν υπακούουν στις εντολές των φρουρών για έλεγχο, συχνά φέρουν οπλισμό και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να εξασφαλίσουν τη δίοδό τους στην Ελλάδα". Συνεχίζοντας ο Δ. Ρέππας είπε: "Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα σύνορα φυλάσσονται και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να θεωρεί ότι μπορεί να τα περάσει χωρίς έλεγχο. Οσον αφορά το κύμα των προσφύγων, είναι γνωστό ότι η μετακίνησή τους γίνεται κατά μεγάλες ομάδες και με έναν τρόπο ο οποίος είναι σχετικά οργανωμένος. Από την άλλη, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ομάδα λαθρομεταναστών. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα - κάποιες μαρτυρίες λένε ότι έφεραν και οπλισμό - δείχνει πως άλλοι ήταν οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους".

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΣΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Πέντε κριτήρια θα θέσει η κυβέρνηση

Ψάχνει τρόπους τώρα η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συνέπειες από τον καταστροφικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο συνεργεί. Μια τέτοια πρώτη "συνέπεια" - οι πρόσφυγες δηλαδή που θα έρθουν στη χώρα μας - επιχειρεί να μετριάσει η κυβέρνηση, θέτοντας κριτήρια για την κατανομή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπροστά στην απροκάλυπτη αδιαφορία και άρνηση των χωρών που βομβαρδίζουν τη Σερβία να δεχτούν τα θύματα που δημιούργησαν, αλλά και τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα να αναλάβει σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός της, η κυβέρνηση θα θέσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, πέντε κριτήρια κατανομής αυτών.

Η φιλοσοφία αυτών των κριτηρίων συνοψίζεται στη φράση "έξω τα σκουπίδια από την αυλή μας", κάτι που ήταν διάχυτο στην κυβερνητική τακτική - παρέχοντας δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια σε Αλβανία και Σκόπια, με το πρόσχημα να είναι οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους - πριν "σκάσουν" οι άνωθεν πιέσεις.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει τα εξής κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ: Πληθυσμός χώρας. Αριθμός ήδη υπαρχόντων αλλοδαπών. Οικονομική κατάσταση. Επιπτώσεις από τον πόλεμο. Ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη δοθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργηθούν, το ανώτερο, έξι χώροι παραμονής προσφύγων στην Κεντρική Ελλάδα. Η κυβέρνηση αποκλείει οι χώροι αυτοί να βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να μη θιγούν οικονομικά.

Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των προσφύγων από τα Σκόπια αλλά και στην οργάνωση και διαχείριση των κέντρων παραμονής θα έχει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με μέλη των οποίων συναντήθηκαν χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδης,και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Στ. Περράκης.

Τη μεταφορά των προσφύγων από τα Σκόπια στην Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένα ένας διεθνής οργανισμός που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, υπεύθυνος για τέτοια ζητήματα. Θα παραλαμβάνονται από τα σύνορα και από εκεί θα μεταφέρονται στα κέντρα παραμονής, συνοδεία αστυνομίας, κατ' αρχήν για έξι μήνες. Στα κέντρα αυτά, που αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, σίτιση και ρουχισμός. Δυνάμεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα τους καταγράφουν σε ειδικό έντυπο, καθώς πολλοί πρόσφυγες έχουν χάσει τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, για την καταγραφή των προσφύγων, θα χρησιμοποιηθεί σύστημα που έχει επεξεργαστεί ο ΟΗΕ. Ο ίδιος Οργανισμός θα αναλάβει ένα μέρος του οικονομικού κόστους της μεταφοράς. Η δε επιλογή των προσφύγων που θα μεταφερθούν θα γίνει από τον ΟΗΕ, σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές και τη μη κυβερνητική Οργάνωση "Ευρωπαϊκή Προοπτική".

Τέλος, ο χρόνος μεταφοράς των... προνομιούχων προσφύγων στη χώρα μας - σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι έτοιμος ο ΟΗΕ.

Πήρε ό,τι ζήτησε ο Στ. Τάλμποτ

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες μου στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι μία καλή, πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και νομίζω ότι εργαζόμαστε πολύ καλά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή". Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με την κυβέρνηση Σημίτη.

Πραγματικά ο "Νο 2" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να διαβεβαιώσει τους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο δε θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά θα εκτελέσει με ευλάβεια όποια εντολή της δοθεί.

Δε χρειαζόταν καν να βάλει κάποιους "στόχους" ο Στ. Τάλμποτ στις επαφές που είχε με τους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη (Γ. Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλο), ώστε να αποσπάσει τη "συγκατάθεση" των συνομιλητών του. Ηταν "σαν έτοιμοι από καιρό". "Το ΝΑΤΟ πρέπει να νικήσει στην αναμέτρηση με τη Γιουγκοσλαβία" τους δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Σημίτη είναι "τι θα κερδίσει από αυτή τη νίκη". Η ολόψυχη και πλήρης συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι δεδομένη. Και στο πολιτικό και στο στρατιωτικό επίπεδο. Στο πρώτο, με την εντεινόμενη προπαγάνδα περί "εθνικών εκκαθαρίσεων" από τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για την "ανάγκη" ευθυγράμμισης με τους "συμμάχους" μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο στρατιωτικό επίπεδο ο Τάλμποτ δεν ήταν δύσκολο να εξασφαλίσει - ιδιαίτερα από τον Α. Τσοχατζόπουλο - "διευκολύνσεις" σε χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου, αεροδρόμια κλπ), αλλά και συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στην επίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με πρόσχημα τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Ηταν τέτοια η ικανοποίηση του Τάλμποτ, ώστε αισθάνθηκε την ανάγκη να τους υποσχεθεί ότι "η Αθήνα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της περιοχής που θα ακολουθήσει"!

Προπαγανδιστική βοήθεια

Στην αποστολή του Τάλμποτ περιλαμβανόταν και η βοήθεια που θα παρείχε για την "ανάσχεση" του αντιαμερικανισμού που υπάρχει στην Ελλάδα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Ν. Μπερνς έσπευσε να τον ενημερώσει ότι "το 99,5% των Ελλήνων τάσσεται εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία". Γνώριζε βέβαια πολύ καλά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ότι είναι στο "στόχαστρο" συνεχών διαδηλώσεων, καθώς και για την "ευρέως διαδεδομένη άποψη" ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που έσπευσε να δώσει κάμποσες συνεντεύξεις σε κανάλια και εφημερίδες με αντικειμενικό στόχο να εξωραϊσει το γκανγκστερικό πρόσωπο των ΗΠΑ.

"Ο στόχος δεν είναι να αλλάξουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και να ζήσουν υπό ασφαλείς συνθήκες", ήταν η μόνιμη επωδός στις συνεντεύξεις του για να προσθέσει όμως με νόημα "το πρόβλημα είναι πως ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής"!

Εξάλλου στην κατ' ιδία συνάντηση που είχε τον Γ. Παπανδρέου δεν έκρυψε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί "ένα διεθνές προτεκτοράτο υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας (σ.σ. διάβαζε ΝΑΤΟ), εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας".

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμβολή ειδικά του Α. Τσοχατζόπουλου "στην αντιστροφή του κλίματος". "Ο Α. Τσοχατζόπουλος - είπε - εξέθεσε με ευθύτητα τις θέσεις της χώρας... Ηταν όντως μία από τις πλέον εύγλωττες φωνές εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων".Φανταζόμαστε ότι και ο Α. Τσοχατζόπουλος θα καμάρωνε για τους δημόσιους επαίνους του Αμερικανού αξιωματούχου. Ακριβώς γιατί τους επιδίωκε διακαώς και σε αυτούς έχει επενδύσει για το μέλλον, περιφρονώντας επιδεικτικά - όπως και το σύνολο της κυβέρνησης Σημίτη - τη λαϊκή βούληση.

Αν μάλιστα ο Τάλμποτ μπόρεσε να δει στην τηλεόραση το "διάγγελμα" του Κ. Σημίτη, η ικανοποίησή του θα ήταν τέλεια.

Ο Μακρυγιάννης και οι Ευρωπαίοι

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, όπως αποδείχνεται από τα ιστορικά ντοκουμέντα και όσα αναφέρονται στα "Απομνημονεύματα" ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα με ξέχωρα προτερήματα και πολλές ικανότητες. Κάτι που σπάνια συναντάμε σ' ένα πρόσωπο.

Ο Μακρυγιάννης, αναμφισβήτητα, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές φυσιογνωμίες του καιρού του, αλλά συνάμα και ένας αξιόλογος πολιτικός και οξυδερκής διπλωμάτης, καθώς και από τη φύση του καλλιτέχνης (Απομνημονεύματα Τομ. Α Εισαγωγή Ι. Βλαχογιάννη, σελ. 88). Αυτοδημιούργητος στρατιωτικός ηγέτης δεν έδειξε ενδιαφέρον μόνο για όσα είχαν σχέση με το στρατιωτικό μέρος του αγώνα, αλλά ενδιαφέρθηκε σοβαρά και για τα πολιτικά δρώμενα στην εποχή του, για το πολίτευμα της λεφτερωμένης Ελλάδας, καθώς και για τα πολιτισμικά πράγματα (στο ίδιο, σελ. 16).

Κι όλα αυτά ξεκινούσαν από τον άδολο εθνισμό του και τον αγνό πατριωτισμό του. Ο ίδιος ονόμαζε τον εαυτό του "πατριδοφύλακα" (στο ίδιο, σελ. 53).

Το αξιοπερίεργο για το Στρατηγό Μακρυγιάννη είναι πως, ενώ στην εποχή του τα μέσα πληροφόρησης ήσαν πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα, αυτός ήταν ενημερωμένος για όλα σχεδόν τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και πάντα έπαιρνε θέση και είχε άποψη. Ενα άλλο στοιχείο αξιοπρόσεκτο είναι η πολιτική οξυδέρκειά του και το πολιτικό του κριτήριο, που τον οδηγούσαν να εκφράζει, με καθαρότητα και βεβαιότητα τη σκέψη του, καθώς και να δηλώνει την άποψή του θαρρετά και σταράτα. Επίσης, ίσως, είναι ο μόνος από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 που είδε τα αληθινά κίνητρα των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, να ενδιαφερθούν γι' αυτή την εξέγερση των Ελλήνων και να αναμειχθούν ενεργά. Μάλιστα, καθώς τα είχε αποκαλύψει, υποστήριξε με σιγουριά πως είχαν έρθει τελικά με το μέρος της Ελλάδας για το δικό τους συμφέρον. Κι ακόμα, καθώς είχε επισημάνει την κακή συμπεριφορά τους απέναντι στους πατριώτες αγωνιστές και το λαό τους αποκαλούσε "σκύλους". (Απομνημονεύματα" τόμ. Α πρόλογος, σελ. 102).

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η παρατήρησή του πως οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να "σβήσουν το όνομα των Ελλήνων".

Συγκεκριμένα στα "Απομνημονεύματά του" (τόμ. β, έκδ. 1947, σελ. 51) γράφει: "...τους καταπολεμούν να τους φάνε, να τους χάσουνε, να τους σβήσουνε, να μην ξαναειπωθούνε Ελληνες".

Και ενώ απ' τη μια ξεσκεπάζει τους "προστάτες" Ευρωπαίους, απ' την άλλη αντιπαραθέτει τους αρχαίους προγόνους μας Πλάτωνα, Σωκράτη, Λυκούργο κι όλους τους άλλους για να υπογραμμίσει: "Αυτήνοι δεν τήραγαν να θησαυρίσουνε μάταια και προσωρινά, τήραγαν να φωτίσουν τον κόσμο με φώτα παντοτινά. Εντυναν τους ανθρώπους αρετή, τους γύμνωναν από την κακή διαγωγή και τοιούτως θεωρούσαν γενικώς την ανθρωπότη, και γένονταν δάσκαλοι της αλήθειας. Κάνουν και οι μαθηταί τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβή εις τους απογόνους εμάς - γύμναση της κακίας και της παραλυσίας. Τετοια αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν" (στο ίδιο, σελ. 51). Και με όλη την αγνότητα και ειλικρίνεια που τον διακρίνουνε τους κατηγορούσε πως εφοδιάζανε τους Τούρκους με όπλα και πως προσπαθούσαν να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό σε φατρίες. Σχετικά γράφει: "Τους κατάτρεξαν οι Ευρωπαίοι τους δυστυχείς Ελληνες. Εις τις πρώτες χρονιές εφοδιάζαν τα κάστρα των Τούρκων, τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα διά να μην υπάρξουν. Η Αγγλία τούς θέλει να τους κάμει Αγγλους με τη δικαιοσύνη την αγγλική, καθώς οι Μαλτέζοι ξυπόλυτους και νηστικούς, οι Γάλλοι Γάλλους, οι Ρούσοι Ρούσους, κι ο Μετερνίκ της Αούστριας Αουστριακούς - κι όποιος τους φάγη απ' τους τέσσερους" (τόμ. β, σελ. 53). Και στο σημείο αυτό αναφέρεται στις ραδιουργίες των πρεσβευτών των διαφόρων χωρών: "... Ο Ντώκινς μάς θέλει Αγγλους, ο Ρουγάν Γάλλους, ο Κατακάζης Ρούσους και δεν αφήσετε κανένα Ελληνα - πήρε ο καθείς σας το μερίδιό του και μας καταντήσετε μπαλαρίνες σας, και μας λέτε ανάξιους της λευτεριάς μας, ότι δεν την αισθανόμαστε". "Τέτοια ηθική έχετε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσετε και μας τους δυστυχείς" (στο ίδιο, σελ. 52).

Καθώς φαίνεται από τα "Απομνημονεύματά του" η αγανάκτησή του ήταν τέτοια που καταγγέλλει: "Οι ανθρωποφάγοι" (εννοεί τους Ευρωπαίους) δεν είδαν με καλό μάτι τις νίκες των Ελλήνων "φτόνησαν αυτό και μας έσπειραν την αρετή τους, διχόνοια και φατρία, κατασκοπία, τις ακαθαρσίες τις δικές τους, κι έφκιασαν την πατρίδα μας παλιόψαθα με τα φύλα του Φαναριού, με την αρετή της Κεφαλλονιάς, με το μαθητή του Αλήπασα, με τον μέγα φιλόσοφο των Κορφών" δηλαδή με τον Μαυροκορδάτο, τον Μεταξά, τον Κωλέτη και τον Καποδίστρια (τόμ. β, σελ. 54 και σελ. 21).

Πικραμένος για όσα διαδραματίζονταν και αγανακτισμένος για την ωμή κι απροκάλυπτη επέμβαση των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της Ελλάδας που χρησιμοποιούσαν τους πολιτικούς που επηρεάζανε αποφάσισε ν' αγωνιστεί για την καθιέρωση, ενός Συνταγματικού πολιτεύματος. Πίστευε πως έτσι θα σταματούσε το κακό. Το κίνημα για το Σύνταγμα της Ελλάδας έμεινε γνωστό με το όνομα "Εξέγερση της τρίτης Σεπτέμβρη" του 1843. ("Απομνημονεύματα", τόμ. Α Εισαγωγή σελ. 44).

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος-Συγγραφέας

ΚΥΠΡΟΣ
Κοσσοβάρους στα Βαρόσια θέλει ο Ντενκτάς

Το Κυπριακό και τους ΝΑΤΟικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, συζήτησαν χτες στη διάρκεια συνάντησής τους ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

Σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνάντηση εθιμοτυπική και ενημερωτική, προσθέτοντας ότι προτίθεται να έχει συχνές επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Κ. Σερέζης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Βουλής νιώθει πολύ ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται και για το συναινετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά το Κυπριακό.

Είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να γεμίζει ικανοποίηση τον καθένα, σημείωσε ο Κ. Σερέζης.

Στο μεταξύ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την άδεια να δώσει καταφύγιο σε Κοσσοβάρους πρόσφυγες στα Βαρόσια.

"Μπορούμε να στεγάσουμε 200 με 300 πρόσφυγες. Προτείνουμε τη γρήγορη ανακαίνιση ορισμένων εγκαταλειμμένων σπιτιών και την υποδοχή μιας μικρής ομάδας ατόμων", δήλωσε ο Ντενκτάς σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

"Βεβαίως, δεν είναι μία απλή υπόθεση. Αλλά εάν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία φέρουν παιδιά, μπορούμε να τους δώσουμε καταφύγιο", πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο Ντενκτάς πρότεινε την εγκατάσταση 3.000 έως 5.000 προσφύγων στα Βαρόσια. Για το θέμα αυτό η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε χτες στον ΟΗΕ.

ΚΚΕ
Να πού οδηγεί το δόγμα "πρώτα η Ελλάδα"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με το μεθοριακό επεισόδιο στον Προμαχώνα, σημειώνονται τα παρακάτω:

"Η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη "νέα τάξη πραγμάτων" που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στα Βαλκάνια δημιουργεί και τα πρώτα της θύματα και εμπλέκει πλέον άμεσα τη χώρα μας στο ΝΑΤΟικό μακελειό. Το μεθοριακό επεισόδιο που σημειώθηκε στο φυλάκιο του Προμαχώνα με θύμα μια Αλβανίδα, δείχνει καθαρά σε όλο το λαό μας πού οδηγεί το δόγμα "πρώτα η Ελλάδα" που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ο κ. Σημίτης.

Με τη χρήση όπλων σε αθώους που μετακινούνται, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργείται από τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην Πρίστινα και το Κοσσυφοπέδιο, θα περιθάλψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη.

Ο λαός μας απαιτεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει ανθρώπινη συμπεριφορά προς τα θύματα αυτού του εγκληματικού πολέμου.

Να ενταθούν οι αποστολές βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αλλά και προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο σερβικό λαό από τις "χειρουργικές" δολοφονικές επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ!!

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!!

Η θέση του ελληνικού λαού είναι με τους λαούς που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών.

Το συμφέρον του λαού μας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται και δε σκύβουν το κεφάλι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ