ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανεπιθύμητες οι αμερικανικές βάσεις

Από τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία ενάντια στην πολιτική Ουρίμπε
Από τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία ενάντια στην πολιτική Ουρίμπε
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του αντιδραστικού προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε (στενού συμμάχου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού) αλλά ανέβηκε το «θερμόμετρο» της έντασης και η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε όλη τη Νότια Αμερική. Η περιοδεία, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κολομβιανής κυβέρνησης, έγινε ώστε να «δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις για την εγκατάσταση όχι περισσοτέρων των 1.400 Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας» - όπως προβλέπει η επικείμενη στρατιωτική συμφωνία της Κολομβίας με τις ΗΠΑ - στην πραγματικότητα για να αναζητηθούν στηρίγματα, συνάντησε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, καθώς οι βάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ανεπιθύμητες.

Ο αναβρασμός συνεχίζεται ειδικά εντός της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, που αναμένεται να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο των αμερικανικών δυνάμεων όπου οι λαϊκές δυνάμεις πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις γίνονται και στην ίδια την Κολομβία, ενώ χτες ο προεδρικός υποψήφιος του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου, Γκουστάβο Πέτρο, τόνισε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας, ενώ παράλληλα θα απομονώσει και άλλο την Κολομβία από τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οσο για την περιβόητη περιοδεία Ουρίμπε, ουκ ολίγοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι βεβιασμένο οποιοδήποτε συμπέρασμα ή αποτίμησή της και παραπέμπουν στην επικείμενη Σύνοδο της Ενωσης της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που είναι προγραμματισμένη να γίνει την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο και όπου η Βολιβία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Εβο Μοράλες, θα καταθέσει πρόταση για να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Συνόδου για την απαγόρευση οποιασδήποτε ξένης βάσης στη Λατινική Αμερική. Πρόταση που βάσει των δηλώσεων θα στηριχτεί από τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Εξάλλου ο Ουρίμπε το μόνο πραγματικό σύμμαχο που βρήκε ήταν όχι άλλος από τον πρόεδρο του Περού Αλαν Γκαρσία. Η Βραζιλία και η Χιλή κράτησαν «διπλωματική ουδετερότητα» τονίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα της Κολομβίας, υπό τον όρο ότι η δράση των Αμερικανών θα περιοριστεί εντός του κολομβιανού εδάφους». Κάτι που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.

Κατά του σχεδίου εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων έχει ταχθεί, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βολιβία και ειδικότερα το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα, όπου με δηλώσεις των ηγετών τους τονίζουν ότι είναι μία κίνηση απειλής προς τις χώρες τους. Ούτε στην Αργεντινή η συνάντηση του Ουρίμπε με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δεν είχε θετικά για τον Κολομβιανό πρόεδρο αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής άφηναν να εννοηθεί ότι το Μπουένος Αϊρες ζήτησε από την Μπογκοτά «να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης» με τις χώρες της περιοχής.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Αποκαλύπτεται ο ρόλος των ΗΠΑ

Χιλιάδες λαού εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους για περίπου έξι βδομάδες

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις αυτής της βδομάδας με πορείες σε όλη τη χώρα ενάντια στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια στις 28 του Ιούνη. Συνεχίζονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην Υγεία ενώ χτες απεργούσαν και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Πολιτισμού και Τεχνών καθώς και Αθλητισμού. Απεργούν όμως και χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα κήρυξαν μία ακόμη απεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια επέστρεψε στη Νικαράγουα ενώ ο ντε φάκτο πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης συνεχίζει να ροκανίζει το χρόνο, με τις παλινδρομήσεις του όσον αφορά την αποδοχή ή όχι της πρότασης «Συμφωνίας του Σαν Χοσέ» που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής των ΗΠΑ, πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας.

Εντούτοις, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι αυτή που έγινε στην Ουάσινγκτον και όπου αποκαλύπτει την πραγματική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει «αποστάσεις», δε λάμβανε μέτρα και δήλωνε χλιαρά ότι υποστήριζε την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια. Αλλά πλέον οι μάσκες έπεσαν.

«Η πολιτική και η στρατηγική μας δε βασίζεται στην υποστήριξη κανενός πολιτικού. Για την ακρίβεια, βασίζεται αποκλειστικά στην εξεύρεση μία λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της Ονδούρας και τις δημοκρατικές προσδοκίες» αναφέρεται στην επιστολή απάντησης του Ρίτσαρντ Βέμα, υφυπουργού Εξωτερικών ειδικού για νομικές υποθέσεις στο ερώτημα του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ. «Εχουμε απορρίψει όλες τις εκκλήσεις για εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις και έχουμε καταστεί σαφές ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να αναζητήσουν μία λύση χωρίς εκκλήσεις για προσφυγή στη βία και με σεβασμό στην αρχή της μη-επέμβασης» ανέφερε επίσης στην επιστολή του Βέμα...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχείς οι επιδρομές

Το πιθανότερο νεκρός οπλαρχηγός ηγέτης των Ταλιμπάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκαν χτες στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, στο Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες θύμα της επίθεσης φέρεται να είναι ο επικεφαλής των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στη χώρα, όντας από το Μάρτη επικηρυγμένος με 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, έσπευσε να δηλώσει ότι «εάν ο θάνατος του ηγέτη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν είναι αληθής, τότε το Πακιστάν μπορεί να θεωρείται πιο ασφαλής τόπος»...

Παρ' όλα αυτά, και ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν τις απροκάλυπτες επιθέσεις στο πακιστανικό έδαφος, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να δηλώνει αμέτοχη σε αυτές και άμοιρη ευθυνών, ενώ όποτε τα θύματα είναι άμαχοι ζητά να σταματήσουν, για «προπαγανδιστικούς λόγους»...

Στο Αφγανιστάν ακόμα τρεις στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής και ένας Αμερικανός σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στα νότια και ανατολικά της χώρας χτες, ενώ ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα, επανέλαβε τη θέση του για ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων, με την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων. Ο Α. Ρασμούσεν ισχυρίστηκε ότι η «πρόοδος» που επετεύχθη στους στόχους της κατοχής το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην αύξηση των κατοχικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να συνεχισθεί.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας «Opinion» για το CNN, σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το 54% των Αμερικανών φαίνεται να δηλώνει πλέον κατά του πολέμου έναντι του 41% που εξακολουθεί να τον υποστηρίζει, σε αντίθεση με αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Μάη, οπότε το 48% των Αμερικανών δήλωνε ενάντια στον αφγανικό πόλεμο και το 50% υπέρ...

ΚΙΝΑ
Εκτέλεση για διαφθορά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με την πιο αυστηρή ποινή καταδικάστηκε για σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στα οποία ήταν αναμεμειγμένος, ο πρώην διευθυντής των αεροδρομίων του Πεκίνου και ακόμα 30 κινεζικών πόλεων, Λι Πεϊγίνγκ, μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λαού. Παρά το γεγονός ότι η εκτέλεσή του στην Κίνα θεωρήθηκε ως «παραδειγματική», ο Λ. Πεϊγίνγκ δεν ήταν το μόνο υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικών επιχειρήσεων στη χώρα που εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς και οδηγείται στο θάνατο από τη δικαιοσύνη. Τον περασμένο μήνα πρώην πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής πετρελαιακής εταιρείας «Σινοπέκ» επίσης καταδικάστηκε σε θάνατο, χωρίς ωστόσο να έχει εκτελεστεί ακόμα η ποινή του, με την κινεζική κυβέρνηση να δίνει μάχη εναντίον της διαφθοράς επιβάλλοντας την εσχάτη των ποινών, ιδιαίτερα σε στελέχη τέτοιων επιχειρήσεων, προσπαθώντας να εξαλείψει το φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα στη χώρα...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιστροφή των αιματηρών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο στόχαστρο οι σιίτες για μία ακόμη Παρασκευή, καθιερωμένη μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους και νέα λουτρά αίματος στο Ιράκ. Επιθέσεις που υποδαυλίζουν την εθνοτική βία και «επιβεβαιώνουν» τις αιτιάσεις των κατοχικών δυνάμεων που παρά την αποχώρησή τους από τις πόλεις βάσει των συμφωνιών με την ιρακινή κυβέρνηση προβάλλουν το «έλλειμμα ασφάλειας» για να επιστρέψουν.

Παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινάχθηκε κοντά σε τέμενος Τουρκμένων σιιτών που ήταν γεμάτο πιστούς, στην περιοχή της Μοσούλης στο βορειο Ιράκ. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης αναφέρει πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 92 είναι τραυματισμένοι.

Στο μεταξύ, άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βόμβες που ήταν τοποθετημένες στο οδόστρωμα κατά τη διέλευση μικρών λεωφορείων που μετέφεραν σιίτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους από την Κερμπάλα στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Στην ανατολική Βαγδάτη ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 6 τραυματίστηκαν, όταν βόμβα που ήταν τοποθετημένη στο οδόστρωμα έπληξε μικρό λεοφωρείο.

Εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητών συνέρρευσαν την Πέμπτη στην ιερή πόλη Κερμπάλα για να τιμήσουν τη γέννηση του ιμάμη Μοχάμεντ Αλ Μέχντι, ιερού προσώπου για τους σιίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ