Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Αποκαλύπτεται ο ρόλος των ΗΠΑ

Χιλιάδες λαού εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους για περίπου έξι βδομάδες

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις αυτής της βδομάδας με πορείες σε όλη τη χώρα ενάντια στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια στις 28 του Ιούνη. Συνεχίζονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην Υγεία ενώ χτες απεργούσαν και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Πολιτισμού και Τεχνών καθώς και Αθλητισμού. Απεργούν όμως και χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα κήρυξαν μία ακόμη απεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια επέστρεψε στη Νικαράγουα ενώ ο ντε φάκτο πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης συνεχίζει να ροκανίζει το χρόνο, με τις παλινδρομήσεις του όσον αφορά την αποδοχή ή όχι της πρότασης «Συμφωνίας του Σαν Χοσέ» που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής των ΗΠΑ, πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας.

Εντούτοις, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι αυτή που έγινε στην Ουάσινγκτον και όπου αποκαλύπτει την πραγματική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει «αποστάσεις», δε λάμβανε μέτρα και δήλωνε χλιαρά ότι υποστήριζε την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια. Αλλά πλέον οι μάσκες έπεσαν.

«Η πολιτική και η στρατηγική μας δε βασίζεται στην υποστήριξη κανενός πολιτικού. Για την ακρίβεια, βασίζεται αποκλειστικά στην εξεύρεση μία λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της Ονδούρας και τις δημοκρατικές προσδοκίες» αναφέρεται στην επιστολή απάντησης του Ρίτσαρντ Βέμα, υφυπουργού Εξωτερικών ειδικού για νομικές υποθέσεις στο ερώτημα του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ. «Εχουμε απορρίψει όλες τις εκκλήσεις για εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις και έχουμε καταστεί σαφές ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να αναζητήσουν μία λύση χωρίς εκκλήσεις για προσφυγή στη βία και με σεβασμό στην αρχή της μη-επέμβασης» ανέφερε επίσης στην επιστολή του Βέμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ