Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πιέσεις με στόχο τις επενδύσεις για το κεφάλαιο

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Πιέσεις άσκησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ώστε να «πείσει» την κυβέρνηση της γειτονικής Ζιμπάμπουε να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν τις εκεί επενδύσεις του μεγάλου ξένου κεφαλαίου. «Η Νότια Αφρική γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις της κρίσης στη Ζιμπάμπουε γιατί έχει 3.000.000 Ζιμπαμπουέζους πρόσφυγες στο έδαφός της» είπε με στόμφο η Κλίντον, αποφεύγοντας πιο απροκάλυπτες εκφράσεις. Μετά τη συνάντησή της με υπουργούς της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης (υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών κ.ά.) πρότεινε αύξηση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ν. Αφρική και της Ν. Αφρικής με άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου λέγοντας ότι «η οικονομική επιτυχία της Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική επιτυχία της Ν. Αφρικής, κάτι που είναι και ευθύνη και ευκαιρία».

Η Κλίντον μετέβη μετά στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου συναντήθηκε με τον 91χρονο πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Ντέρμπαν για συνάντηση με τον νυν πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.

Από την περασμένη Τετάρτη, η Χ. Κλίντον πραγματοποιεί 11ήμερη περιοδεία σε οκτώ χώρες της Αφρικής. Επόμενοι σταθμοί της είναι η Αγκόλα, η ΛΔ Κονγκό, η Νιγηρία, η Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ