Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανεπιθύμητες οι αμερικανικές βάσεις

Από τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία ενάντια στην πολιτική Ουρίμπε
Από τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία ενάντια στην πολιτική Ουρίμπε
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του αντιδραστικού προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε (στενού συμμάχου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού) αλλά ανέβηκε το «θερμόμετρο» της έντασης και η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε όλη τη Νότια Αμερική. Η περιοδεία, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κολομβιανής κυβέρνησης, έγινε ώστε να «δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις για την εγκατάσταση όχι περισσοτέρων των 1.400 Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας» - όπως προβλέπει η επικείμενη στρατιωτική συμφωνία της Κολομβίας με τις ΗΠΑ - στην πραγματικότητα για να αναζητηθούν στηρίγματα, συνάντησε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, καθώς οι βάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ανεπιθύμητες.

Ο αναβρασμός συνεχίζεται ειδικά εντός της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, που αναμένεται να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο των αμερικανικών δυνάμεων όπου οι λαϊκές δυνάμεις πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις γίνονται και στην ίδια την Κολομβία, ενώ χτες ο προεδρικός υποψήφιος του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου, Γκουστάβο Πέτρο, τόνισε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας, ενώ παράλληλα θα απομονώσει και άλλο την Κολομβία από τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οσο για την περιβόητη περιοδεία Ουρίμπε, ουκ ολίγοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι βεβιασμένο οποιοδήποτε συμπέρασμα ή αποτίμησή της και παραπέμπουν στην επικείμενη Σύνοδο της Ενωσης της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που είναι προγραμματισμένη να γίνει την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο και όπου η Βολιβία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Εβο Μοράλες, θα καταθέσει πρόταση για να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Συνόδου για την απαγόρευση οποιασδήποτε ξένης βάσης στη Λατινική Αμερική. Πρόταση που βάσει των δηλώσεων θα στηριχτεί από τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Εξάλλου ο Ουρίμπε το μόνο πραγματικό σύμμαχο που βρήκε ήταν όχι άλλος από τον πρόεδρο του Περού Αλαν Γκαρσία. Η Βραζιλία και η Χιλή κράτησαν «διπλωματική ουδετερότητα» τονίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα της Κολομβίας, υπό τον όρο ότι η δράση των Αμερικανών θα περιοριστεί εντός του κολομβιανού εδάφους». Κάτι που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.

Κατά του σχεδίου εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων έχει ταχθεί, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βολιβία και ειδικότερα το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα, όπου με δηλώσεις των ηγετών τους τονίζουν ότι είναι μία κίνηση απειλής προς τις χώρες τους. Ούτε στην Αργεντινή η συνάντηση του Ουρίμπε με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δεν είχε θετικά για τον Κολομβιανό πρόεδρο αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής άφηναν να εννοηθεί ότι το Μπουένος Αϊρες ζήτησε από την Μπογκοτά «να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης» με τις χώρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ