ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βολική» εσωκομματική αναταραχή

Ελεγχόμενη, ανώδυνη και μάλλον βολική θεωρεί η κυβέρνηση τη νέα φάση της εσωκομματικής αναταραχής, καθώς εκτός των άλλων τραβά τα φώτα της δημοσιότητας σε μια στιγμή που εντείνεται η σφοδρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Μέγαρο Μαξίμου δε φάνηκε να ενοχλείται από την «εποικοδομητική» κριτική που άσκησε ο Β. Πολύδωρας, διεκδικώντας το δικαίωμα... στην ελεύθερη έκφραση, δίχως όμως να αμφισβητεί κάποια αντιλαϊκή επιλογή ή μέτρο της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλοδέχτηκε την κριτική του πρώην υπουργού διαχωρίζοντάς την από αυτή άλλων «διαφωνούντων» (Τατούλης). Χαρακτηρίζοντας επιφανές στέλεχος τον Β. Πολύδωρα, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «εκφράζει τη γνώμη του, έχοντας πάντοτε τον ίδιο στόχο: τη βελτίωση όλων μας, ως κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης, εκτίμησε (στον «Αλφα 9,89») ότι ο Β. Πολύδωρας «δε θέλει πάντως σε καμία περίπτωση να βλάψει την παράταξη, δε μου έχει δώσει ποτέ αυτή την αίσθηση από τις κινήσεις του και από τη συμμετοχή του στην ΚΟ που είναι συνεπέστατη. Είναι συνεπέστατη η στάση του».

Πράγματι, ο Β. Πολύδωρας σε χτεσινό άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο» διεκδικεί το δικαίωμα στην κριτική με στόχο να διορθώσει «τα κακώς κείμενα στην κυβέρνηση και το κόμμα» και έτσι να σωθεί «η τιμή και η αξιοπρέπεια της παράταξης». Απαντώντας στο γνωστό επικοινωνιολόγο και άτυπο πρωθυπουργικό σύμβουλο Γ. Λούλη, που είχε ασκήσει κριτική κατά «των αντιφρονούντων βουλευτών» της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι τέτοιες φωνές θέλουν να επιβάλουν «τη σιωπή των αμνών» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Απορρίπτει ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος κάποιας «ισχνής πλειοψηφίας», αφήνοντας όμως υπονοούμενα για εξάρτηση από τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα: «Αλλο το ζήτημα εάν είναι "όμηρος" τυχόν παλιών ή νέων "νταβατζήδων"», σημειώνει με νόημα, ενώ ασκεί κριτική και στον πρωθυπουργό για την επιλογή προσώπων. Οπως αναφέρει «η ανήκεστες βλάβες προέρχονται από τους υπερέμπιστους υπουργούς, από τους κολλητούς και τους κουμπάρους και τα νεόφερτα "golden boys"»...

Νέα κάλυψη σε Βουλγαράκη

Το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να προσφέρει κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη, «αγνοώντας» τις νέες αποκαλύψεις που γίνονται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Θ. Ρουσόπουλος δε βρήκε τίποτα επιλήψιμο στην αποκάλυψη της «Καθημερινής» για τις αγοραπωλησίες ακινήτων του υπουργού μέσω δύο ΕΠΕ που είχε από κοινού με τη σύζυγό του. Αγοραπωλησίες που φαίνεται ότι έγιναν νομότυπα αλλά με προφανή στόχο τη φοροαποφυγή... «Εχουν απαντηθεί και αυτά τα ερωτήματα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις εξηγήσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Γ. Βουλγαράκης.

Το άρθρο του Β. Πολύδωρα δήλωσε ότι «προσυπογράφει» ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος, δηλώνοντας μάλιστα ότι «ο Β. Πολύδωρας είναι ένα κομμάτι της καρδιάς αυτής της παράταξης και δεν είναι έξω από αυτή», διαχωρίζοντάς τον από άλλους βουλευτές της ΝΔ «που κάνουν σκληρή κριτική και αδικαιολόγητη τον τελευταίο καιρό». Ο ίδιος βουλευτής όμως, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ παραδέχτηκε ότι «ομολογουμένως η ΝΔ περνά την πιο δύσκολη περίοδο από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση», ενώ υπέδειξε στον Γ. Βουλγαράκη να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι «επί της ουσίας ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ειδική στήριξη στον κ. Βουλγαράκη».

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Με στόχο τη διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας μέσα από κάλπικες υποσχέσεις για μια...«ανθρώπινη κοινωνία», θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Η χτεσινή τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σταθερά προσηλωμένο στις στρατηγικές του επιδιώξεις και στο κυβερνητικό του έργο, υπερθεματίζει στη διαιώνιση της πολιτικής παροχών πτωχοκομείου για το λαό και της ενίσχυσης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να υποστήριξε ότι από το βήμα της ΔΕΘ δε θα προχωρήσει σε «προεκλογικές παροχές» αλλά θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο για τη χώρα», αλλά επί της ουσίας στήριξε ακριβώς τη συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ο Γ. Παπανδρέου την ίδια στιγμή που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο να κυβερνήσει με όραμα, αρχές και αξίες, με πρόγραμμα και συγκεκριμένες ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις», σημείωσε ότι οι βασικές κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής θα είναι οι κυβερνητικές μέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που όπως προκλητικά ισχυρίστηκε «πέτυχαν ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή»!! Μια...«κοινωνική συνοχή» που βίωσαν στο πετσί τους τα λαϊκά στρώματα όταν στο όνομα των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων είδαν ακόμα και τα ελάχιστα ψίχουλα που τους πέταξαν οι «πράσινες» κυβερνήσεις να συνοδεύονται από άγριο πετσόκομμα σε πλήθος κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος και οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης Καραμανλή έκλεισε», αφού όπως είπε «δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών», λόγω όπως τόνισε, «της εμμονής της στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος των πολιτών με αδιαφάνεια και αυθαιρεσία». Αποφεύγοντας να θίξει τον ταξικό πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ αφού μ' αυτόν ταυτίζεται πλήρως το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην «αδιαφάνεια» και την «αυθαιρεσία» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην «κρυφτεί πίσω από τη διεθνή κρίση».

Δίνοντας το τρίπτυχο της «αποτυχίας» της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν κατάφερε «να προστατέψει το εισόδημα των πολιτών, να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής, να προσεγγίσει μακροχρόνιες στρατηγικές επενδύσεις» και υποστήριξε ότι αντίθετα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ «είναι το εισόδημα του πολίτη και η αγοραστική του δύναμη». Βέβαια ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη στην οποία θα μεταβεί σήμερα, δεν πρόκειται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε να διαφωνήσει στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά εντελώς αποπροσανατολιστικά θα ζητήσει «ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις», επιδιώκοντας τη λαϊκή υποταγή στην πολιτική του ευρωμονόδρομου.

Χτες ο Γ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, ενόψει της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ.

Η.. .«άλλη διακυβέρνηση»

Βγήκε χτες η «Χαριλάου Τρικούπη» και, με στόχο να στηρίξει το ψευδεπίγραφο σύνθημα της... «άλλης διακυβέρνησης» που διατυμπανίζει το ΠΑΣΟΚ και θα προτάξει και ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ, έφερε το παράδειγμα της φορολογίας για να υποστηρίξει: «Δεν έχουμε καμιά σχέση με τη ΝΔ».

Οπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη: «Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μείωσε 10 ολόκληρες μονάδες τη φορολογία στα κέρδη μεγαλομετόχων 200 μεγαλοεπιχειρήσεων, χαρίζοντάς τους και "φεσώνοντας" το κράτος, 1 δισ. ευρώ το χρόνο». Σωστή η επισήμανση, δεν ήταν όντως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δε διατήρησε την εξουσία. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές του 2004 είχε ήδη δεσμευτεί, μέσω του κυβερνητικού του προγράμματος, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίσει με συνέπεια τη στήριξη των συμφερόντων του. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμά του με τίτλο «Το σχέδιο για τη χώρα. Η αντίληψή μας. Οι προτάσεις μας», στη σελίδα 17, όπου παρουσιάζονται οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος», ανάμεσα στους βασικούς στόχους είναι: «Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ έως 30% με προοπτική το 25%»!! Δηλαδή ό,τι έπραξε η ΝΔ, που μείωσε τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου από 35% (που την παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ) σε 25%!

Αυτά το 2004, αλλά και σήμερα, τέσσερα χρονιά μετά, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστό στις θέσεις του. Στις 2 Σεπτέμβρη 2008 η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη κλήθηκε από το «Ρ» να διατυπώσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, να μειώσει ακόμα περισσότερο το φορολογικό συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 25% στο 20%, και απάντησε: «Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και είναι υπέρ της τόνωσης των επενδύσεων. Γι' αυτό στις προτάσεις μας πάντοτε μιλάμε για στοχευμένα κίνητρα που περιλαμβάνουν και φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας, των επενδύσεων»!!

Η πολιτική που στήριξε και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει σχέση μ' αυτή της ΝΔ αλλά είναι ταυτόσημη, αφού πηγάζει από την ίδια στρατηγική κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα περί... «άλλης διακυβέρνησης» θα γίνουν σύνθημα και θα μείνουν σύνθημα, με στόχο να ξεγελάσουν και να παραπλανήσουν το λαό.


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ