ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ
  • Στόχος να «δικαιώσει» τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και να επιταχύνει την προώθησή τους
  • Προδικάζει έμμεσα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το άρθρο 16 στην επόμενη Βουλή

Να αξιοποιήσει τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να «δικαιώσει» τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και αφετέρου να ενισχύσει τη θέση στο δικομματικό καυγά για την εξουσία.

Η «επαναφορά» του Γ. Παπανδρέου στο «μέτωπο» της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και η χουντικής έμπνευσης θέση του Θ. Πάγκαλου για να μπει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια πρόσφεραν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση. Στο πλαίσιο αυτό δεν κρύβει την «άγρια» ικανοποίησή της επειδή το ΠΑΣΟΚ «σέρνεται» ξανά πίσω από τις «μεταρρυθμίσεις», προεξοφλώντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει από κοινού με τη ΝΔ το άρθρο 16 στην επόμενη Βουλή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα της ως «συνεπούς» υπερασπιστή των «μεταρρυθμίσεων», σε αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ που «ταλαντεύεται» και «οπισθοδρομεί».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει και, πολύ περισσότερο, να αποδοκιμάσει τη θέση του Θ. Πάγκαλου στο όνομα ότι «σέβεται όλες τις απόψεις», αλλά άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για «άτακτη οπισθοχώρηση και παλινδρόμηση» σε θέματα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, αναμασώντας το αστήρικτο επιχείρημα ότι «αποτελούν αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών». Απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε την «αταλάντευτη» και «συνεπή» στάση της κυβέρνησης που «εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της». Ο Ε. Αντώναρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν η κυβέρνηση περιμένει «αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», αλλά σημείωσε με νόημα ότι δε θέλει να κάνει καμία πρόβλεψη για τη στάση των κομμάτων στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι αναθεωρητική. «Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως αποτελεί εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το ΠΑΣΟΚ στο τέλος θα ψηφίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις και ειδικά το άρθρο 16. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η επόμενη Βουλή θα είναι υποχρεωτικά αναθεωρητική.

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση του νόμου - πλαισίου απέφυγε και πάλι να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία επικαλούμενος τον ...«χρήσιμο διάλογο» που συνεχίζεται. Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση «έχει πάρει συγκεκριμένη θέση» για τις διατάξεις του νόμου -πλαισίου, που θα κατατεθεί εντός της θητείας αυτής της Βουλής.

Ο Ε. Αντώναρος δε θέλησε να επιβεβαιώσει πληροφορία φιλοκυβερνητικής εφημερίδας(«Ελεύθερος Τύπος»), σύμφωνα με την οποία ο Θ. Πάγκαλος επικοινώνησε με την υπουργό Παιδείας και την ενημέρωσε ότι θα ψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου. Η ίδια η Μ. Γιαννάκου δήλωσε πως έχει συζητήσει κατά καιρούς στη Βουλή με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει τη δική του άποψη και γνώμη, και επισήμανε τις κοινές ανησυχίες σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο.

Η βαθιά αντιδραστική θέση του Θ. Πάγκαλου επέτρεψε στα κυβερνητικά στελέχη να δικαιολογήσουν την κατάργηση του ασύλου όταν γίνονται καταλήψεις! «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται καταλήψεις, καταστροφές, να απαγορεύουν κάποιοι τη λειτουργία των υπηρεσιών του πανεπιστημίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς, υποστηρίζοντας: «Πολλές φορές το άσυλο χρησιμοποιείται για άλλες εκδηλώσεις και σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ελευθερία». Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε «πιο προοδευτικός» από τον Πάγκαλο λέγοντας πως «δε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια» και για την επέμβασή της πρέπει να κρίνει κάποιο όργανο του πανεπιστημίου.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων για Κόσσοβο

Λύση που να σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων ζητά για το Κόσσοβο ζητά ο Καρ. Παπούλιας, τη στιγμή που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν το σχέδιο Αχτισαάρι και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

«Στην ευαίσθητη περιοχή μας, η λύση στο Κόσσοβο δεν πρέπει να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των συνόρων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε απεσταλμένους του βουλγάρικου Τύπου, ενόψει της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. «Η λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, αλλά και των μειονοτήτων που ζουν εκεί», ανέφερε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται δίκαιη λύση, η οποία να μη δημιουργεί νέες εντάσεις, με μοιραίες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή».

Επίσης ο Καρ. Παπούλιας υπενθυμίζει πως «ο πόλεμος εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν προσκόμισε κανένα όφελος στην περιοχή μας, αλλά μόνον πολύ θάνατο και καταστροφή». Τονίζει δε χαρακτηριστικά ότι οι ζημιές της Ελλάδας από τον πόλεμο αυτό υπολογίζονται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λύση στο Κόσσοβο πρέπει να αποτελέσει εγγύηση της ειρήνης όχι μόνον εκεί, αλλά στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Ευρώπη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά το σχέδιο Αχτισαάρι, φροντίζοντας ωστόσο να μην εμφανίζεται υπέρμαχος της ανεξαρτησίας. «Υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Αχτισαάρι ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Κοινότητας», δήλωσε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Ευ. Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα είναι λειτουργική και βιώσιμη». Ξεκαθάρισε όμως ότι βασικό κριτήριο «πρέπει να είναι η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή», πράγμα που οδηγεί στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας.

Αντίθετα, ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για το Κόσσοβο «να πάρει την ανεξαρτησία μόλις είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ», ισχυριζόμενος ότι αυτό «θα διασφαλίσει τη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ επί του Κοσσόβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των Σέρβων»...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Κοινή συνέντευξη Τύπου Καρ. Παπούλια και Γκ. Παρβάνοφ

Επιφυλακτικός για την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού των πολυεθνικών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, υποβαθμίζοντας μάλιστα τη σημασία του, κάνοντας λόγο για «ένα από τα πολλά σχέδια» στον τομέα της ενέργειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καρ. Παπούλια στη Σόφια, ο Γκ. Παρβάνοφ, ερωτηθείς αν έχουν ξεπεραστεί όλες οι διαφωνίες και οι δυσκολίες που είχαν προκύψει για τον πετρελαιαγωγό, περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από τα κλιμάκια που διαπραγματεύονται το θέμα, πως «έχουν ξεπεραστεί τα βασικά εμπόδια» και «κατευθυνόμαστε στην τελική υπογραφή». Διακήρυξε βέβαια ότι η Βουλγαρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση αυτού του έργου, φρόντισε όμως να συμπληρώσει ότι «αυτό το σχέδιο είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην προσπάθεια αναζήτησης διαφορετικών πηγών ενέργειας, όχι μόνο για τη δική μας περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη». Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο εν λόγω αγωγός, που «φέραμε σε σχετικά πολύ επιτυχημένη φάση», είναι μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την αναζήτηση διαφόρων πηγών ενέργειας, τόσο για την περιοχή μας, όσο και για την Ευρώπη.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της θέσης της ΕΕ πως κάθε χώρα καθορίζει μόνη της τις πηγές και τις μορφές ενέργειας και σ' αυτό το πνεύμα η Βουλγαρία υποστηρίζει και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Καρ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και κάλεσε τον Βούλγαρο ομόλογό του να βρίσκεται στην Αθήνα κατά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, είπε ότι «είναι εσωτερικό θέμα» της Βουλγαρίας αλλά και θέμα των κανόνων της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι διέρχονται την καλύτερη περίοδό τους, μάλιστα έκανε λόγο για «χρυσό αιώνα» στις σχέσεις αυτές - μετά δε την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός «βαλκανικού πυρήνα» στην ΕΕ για να διεκδικήσει «όσα οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν» για τη Βαλκανική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ